Obavijesti

News

Komentari 135

Alarmantno stanje: Kupa u sat vremena narasla za 30 cm

Alarmantno stanje: Kupa u sat vremena narasla za 30 cm
5

Iz Hrvatskih voda upozoravaju na obilne i intenzivne oborine koje su moguće i danas u cijeloj zemlji

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Apokalipsa Hrvatska 01:16

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.38

Zbog lokalno obilnijih oborina ponegdje se zadržava veća količina vode na kolniku. Poteškoće su na pojedinim cestama zbog poplavljenih kolnika i izlijevanja rijeka. Na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8) veća je opasnost od odrona. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila, upozorava HAK.

Zbog izljevanja rijeke Kupe za sav promet zatvorene su: županijska cesta ŽC5033 na dionici Brod na Kupi – Brod Moravice i
lokalna cesta LC 58032 Blaževci-Zapeć, a zbog odrona zatvorena je dionica ŽC5033 Brod na Kupi-Hrvatsko.

22.31

U poplavljenoj Petrinji stanje se djelomično smiruje, na terenu šest timova vatrogasaca

Na području Petrinje, koje je poplavljeno zbog velikih oborina, stanje se djelomično smiruje i na terenu je šest timova vatrogasaca za poplave i tri Dobrovoljna vatrogasna društva ispumpavaju vodu, priopćeno je u petak navečer.

U pripravnost su stavljena i druga dobrovoljna vatrogasna društva jer se noćas očekuju jače oborine, priopćeno je iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković obišao je Čazmu, Grubišno Polje i Berek te razgovarao s predstavnicima lokalne i područne samouprave.

“Sve službe su na visini zadatka, rade se prioriteti, a šteta na gospodarskim objektima je najveća. Po poljima ima dosta vode, a kiša i dalje pada. Na terenu je 150 vatrogasaca i devet vozila za rad na visini, a do sada su odrađene 223 intervencije“, izjavio je Tucaković i pohvalio aktivnosti županijskog predsjednika i zapovjednika Silvestera Štefovića i Josipa Heger na organizaciji, te dodao kako u daljnjoj sanaciji mogu računati na pomoć Hrvatske vatrogasne zajednice.

U ispomoć na sanaciji nevremena i obilnih kiša Bjelovarsko-bilogorskoj županiji poslani su vatrogasci i oprema iz Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije, a nakon njih dodatno su upućene snage iz Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije te Grada Zagreba, rečeno je.

20.45

Mazzocco Drvar: Klimatske promjene već su nastupile

O klimatskim promjenama više ne možemo govoriti kao o nečemu što će se događati u budućnosti, već kao o nečemu što je već nastupilo, rekla je Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti pri Ministarstvu gospodarstvu za HRT.

Tvrdi da ne može još znati jesu li konkretna nevremena povezana baš s klimatskim promjenama, ali da možemo govoriti o tome da se ovakve ekstremne vremenske prilike događaju upravo zbog toga što je atmosfera sve zagrijanija, zbog čega može sadržavati i sve više vlage. Nakon dugotrajnog vremena bez oborine dogodi se ovakav prolom oblaka. 

Hrvatska unazad tri desetljeća pa do 2013. godine imala godišnje 68 milijuna kuna štete od klimatskih ekstrema, odnosno nepogoda. 

- To se u posljednjih deset godina povećalo za 10, odnosno 11 milijuna, tako da sad mjerimo te štete negdje u gabaritima oko 78-79 milijuna - rekla je Mazzocco Drvar.

20.26

Ostali su bez svega: 'Dva sata prije nevremena kupili smo kamion. Potpuno je uništen...'

Orkansko nevrijeme koje je nosilo krovove te čupalo stoljetna stabla srušilo je i dalekovod, pa je čazmansko područje ostalo bez struje. HEP-ovci, vatrogasci i ostale službe uspjeli su do večernjih sati vratiti "svjetlo" u veći dio grada. No oni koji žive na periferiji, poput Silvije (32) i Damira Severa u Moslavačkoj ulici, nisu imali tu sreću.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

20.35

Josip (8) iz Čazme izgubio dom u oluji: 'Bili smo seka, ja i pas Ben sami kući, bojali smo se'

Toliko je puhalo, samo sam se stisnuo uz seku i uz Bena, govorio nam je tiho Josip (8) dok mu se crni pas Ben motao oko nogu, još uviješ uplašen od nevremena koje je poharalo Čazmu . Kiša je polijevala crjepove koji su još do jučer natkrivali njihov dom u selu Suhaja pokraj Čazme, sada potpuno uništen od katastrofe koju ovaj kraj ne pamti.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

Komentari 135