News

Komentari 1

Poreč je postao grad s najvećim povećanjem broja rođene djece u Istri, rođenih čak 8 posto više

Poreč je postao grad s najvećim povećanjem broja rođene djece u Istri, rođenih čak 8 posto više

Nakon Poreča, rast ima i Vodnjan u kojemu je rođeno 55 djece u odnosu na 49 godinu ranije, te u Pazinu gdje je i u 2019. i u 2020. rođena 91 beba.

Državni zavod za statistiku objavit će službene podatke o broju rođenih beba u prošloj godini tek sredinom godine, stoga je specijalizirani portal gradonačelnik.hr proveo istraživanje o broju rođene djece u 85 gradova, temeljem predanih zahtjeva ili pak isplaćenih naknada za bebe u prošloj i 2019. godini. 

Iako rezultati nisu konačni ni službeni, čini se da ipak ukazuju na neke pozitivne trendove – s ukupno 155 rođene djece, odnosno, porastom od 8 posto u odnosu na 2019. godinu, Poreč je grad s najvećim porastom broja rođenih mališana u Istri. U usporedbi s godinom ranije, nakon Poreča, rast ima i Vodnjan u kojemu je rođeno 55 beba u odnosu na 49 godinu ranije, te u Pazinu gdje je i u 2019. i u 2020. rođena 91 beba. 
Iz Grada napominju kako pozitivna demografska kretanja nisu i ne mogu biti rezultat samo jednokratnih mjera. Pozitivna kretanja rezultat su, prije svega, činjenice da je Poreč najrazvijeniji grad u Istri, ujedno je i među najrazvijenijima u Hrvatskoj. 

Poreč i u izazovnoj godini kao što je ova bilježi investicije gospodarstvenika, širenje gospodarskih zona i unaprjeđenje infrastrukture koja omogućava stalno otvaranje novih poslova i poslovnih prostora. Dodatno, Poreč se ističe i kao jedini grad koji je u četiri godine izgradio dvije potpuno nove osnovne škole i tri vrtića te jaslica, dijeli neke od najvećih učeničkih stipendija za učenike i studente u zemlji, te kroz stalno ulaganje i podupiranje zdravstvenih, obrazovnih, sportskih i kulturnih udruga, djeci omogućava kvalitetno, ispunjeno i sigurno odrastanje u svom gradu. „Naša je politika da smo svim našim sugrađanima – od rođenja do duboke starosti, stalna podrška. Tako ćemo i nastaviti“, komentirao je pozitivne trendove gradonačelnik Poreča Loris. Peršurić.