Obavijesti

News

Komentari 3

'Porezno rasterećenje rada bila bi najefikasnija Vladina mjera za zadržavanje mladih ljudi...'

'Porezno rasterećenje rada bila bi najefikasnija Vladina mjera za zadržavanje mladih ljudi...'

Podsjetimo, početkom svibnja HUP je predstavio prijedlog reforme hrvatskog poreznog sustava, kao i inicijativu za početak rada na reformi sustava doprinosa

VIDEO

Porezno rasterećenje rada najefikasnija je ekonomska mjera koju Vlada u ovom trenutku može napraviti kako bi zadržala visoko obrazovane mlade ljude u Hrvatskoj, poručeno je u srijedu s regionalne konferencije Hrvatske udruge poslodavaca u Osijeku pod nazivom „Kako tržište rada u Slavoniji učiniti konkurentnijim“.

Predsjednik izvršnog odbora HUP-a Regionalnog ureda Osijek Denis Sušac vlasnik je uspješne osječke IT tvrtke Mono i zalaže se da se porezni sustav učini ravnopravnim i pravednijim kako bi zaposlenike mogao više platiti.

Igor Škrgatić: 'Inflacija nas gura u ovrhe i blokade, pomogao bi novi krug porezne reforme'
Igor Škrgatić: 'Inflacija nas gura u ovrhe i blokade, pomogao bi novi krug porezne reforme'

Najčešći rad kod nas, onaj s ugovorom na neodređeno vrijeme, porezno je najnepovoljnije tretiran, tvrdi Sušac napominjući da bi prihvaćanjem HUP-ovih prijedloga poslodavci izdvajali jednake iznose za bruto plaće, međutim od tih iznosa zaposlenici bi dobivali bitno veće neto iznose, što posebice vrijedi za visoko obrazovane ljude koji imaju i visoke plaće. To je jedna mjera da se spriječi da najbolji ljudi bježe van, jer su tamo bolje nagrađeni, ističe Sušac.

Smatra kako svaka strana mora napraviti svoj dio - poslodavci će definitivno morati podizati plaće, ali Vlada će morati pronaći prostor da postanemo barem jednaki s ostalim tranzicijskim zemljama, ako ne i povoljniji, naveo je.

Vlak nije krenuo s kolodvora u Šibeniku prema Perkoviću jer kondukter nije došao na posao
Vlak nije krenuo s kolodvora u Šibeniku prema Perkoviću jer kondukter nije došao na posao

"Razumijemo da ima malo prostora u proračunu i da su prednapregnuti mirovinski i zdravstveni sustav, no nadamo se da će naši prijedlozi biti saslušani i uvaženi jer smatramo da se radi o odmjerenim zahtjevima i prijedlozima, koji su realni i ostvarivi", poručio je Sušac.

Podsjetimo, početkom svibnja HUP je predstavio prijedlog reforme hrvatskog poreznog sustava, kao i inicijativu za početak rada na reformi sustava doprinosa.

U poreznom dijelu, HUP tako predlaže povećanje osobnog neoporezivog odbitka na 5.000 kuna, zatim smanjivanje niže porezne stope na dohodak za pet postotnih bodova, s 20 na 15 posto, a uz zadržavanje one više na 30 posto, no uz povećanje praga za njezinu primjenu, s trenutnih 30 na 50 tisuća kuna.

Ljeto ide, a poslodavci u drami. Fali nam čak 10.000 sezonaca
Ljeto ide, a poslodavci u drami. Fali nam čak 10.000 sezonaca

Kada je riječ o doprinosima, HUP se zalaže za smanjivanje doprinosa za prvi mirovinski stup za dva postotna boda, s 15 na 13 posto, smanjivanje stope doprinosa za zdravstvo za 1,5 postotnih bodova, s 16,5 na 15 posto, a predlaže i limitiranje najvišeg iznosa uplata i za mirovinsko i za zdravstveno osiguranje na četiri prosječne plaće.

HUP je izašao sa setom prijedloga kojemu je cilj smanjenje poreznog opterećenje rada na razinu usporedivu s drugim zemljama članicama EU, rekla je u srijedu Iva Tomić, glavna ekonomistica HUP-a i formalni voditelj HUP-ove radne skupine za poreznu reformu.

HNS predlaže reforme radnog zakonodavstva i poreznog sustava te doprinosa
HNS predlaže reforme radnog zakonodavstva i poreznog sustava te doprinosa

Kako kaže, predložili su to potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću, no njega brine što bi, ukoliko se usvoje ti prijedlozi, došlo do određenih gubitaka u državnom proračunu.

"Mi nudimo rješenja kako da se to nadoknadi, s time da naglašavamo kako je najveće moguće rješenje sustavna reforma ne samo poreznog sustava, već cijele rashodne strane državnog proračuna", kaže Tomić.

U okviru prijedloga HUP-a je smanjenje niže porezne stope na dohodak s 20 na 15 posto, uz zadržavanje više porezne stope na 30 posto, ali i podizanje praga na koji se ona primjenjuje. Osim toga, predloženo je i povećanje neoporezivog osobnog odbitka s ciljem da se na taj način omogući rast plaća na višim razinama.

"Kada pogledate strukturu plaća, više od 30 posto čine doprinosi za mirovinsko i zdravstveno, tako da mi zapravo u našim prijedlozima, kako bismo smanjili to porezno opterećenje rada i omogućili veću neto plaću zaposlenima, predlažemo smanjenje stopa doprinosa", naglašava Tomić, dodajući da predlažu i povećanje neoporezivih iznosa koji nisu dio plaće, ali su jedna mogućnost da poslodavci nagrade svoje radnike.

Porezni udar na top restorane
Porezni udar na top restorane

Također, očekuje da će Vlada pri izradi idućeg proračuna uzeti i njihove prijedloge u obzir i da će početkom iduće godine stupiti na snagu određene izmjene u poreznom sustavu koje će omogućiti porezno rasterećenje rada.

Tomić potvrđuje da je u dosdašnjih pet krugova poreznih reformi donekle smanjeno porezno rasterećenje, međutim napominje da Hrvatska i dalje ima veću razinu davanja za plaće u odnosu na usporedive države.

"Mi se uspoređujemo s Češkom, Mađarskom i Slovačkom, a u usporedbi s tim zemljama Hrvatska ima više opterećenje na rad, pogotovo na višim razinama plaća", zaključila je Tomić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk