Obavijesti

News

Komentari 10

Portugalci uvode policijski sat

Portugalci uvode policijski sat

PORTUGAL 'Ovo je vrijeme za poštivanje pravila, izbjegavanje okupljanja, izbjegavanje zabava i nastojanje da se suzbiju brojke'

Policijski sat uvodi se u nekoliko portugalskih općina, uključujući prijestolnicu Lisabon i Porto, dok vlasti pokušavaju suzbiti brzo širenje covida-19, objavila je vlada u četvrtak.

Policijski sat od 23 do 5 stupa na snagu od petka u 45 općina širom zemlje.

Broj zaraženih koronavirusom porastao je u četvrtak za 2449, što je najveći porast od sredine veljače. Međutim, dnevni broj umrlih je jednoznamenkast i ostaje znatno ispod brojki iz veljače.

U Portugalu najveći rast broja oboljelih od korone od veljače
U Portugalu najveći rast broja oboljelih od korone od veljače

"Ni u kojem slučaju ne možemo tvrditi da je pandemija pod kontrolom", kazala je novinarima ministrica Mariana Vieira da Silva.

"Ovo je vrijeme za poštivanje pravila, izbjegavanje okupljanja, izbjegavanje zabava i nastojanje da se suzbiju brojke", dodala je.

Vieira da Silva navodi da većina novih slučajeva otpada na necijepljene mlade.

Vlasti ubrzavaju program cijepljenja kako bi suzbili širenje zaraze, pri čemu će od idućeg tjedna cjepivo moći primiti osobe stare od 18 do 29 godina.

Stanovnici metropolitanskog područja Lisabona, gdje je koncentrirana većina slučajeva, moraju pokazati negativni test na covid-19 ili dokaz o cijepljenju kako bi napustili navedeno područje.

EMA: Dvije doze cjepiva štite od delta varijante koronavirusa
EMA: Dvije doze cjepiva štite od delta varijante koronavirusa

Od početka pandemije je Portugal, koji je cijepio oko 31 posto stanovništva, zabilježio 882.006 slučajeva zaraze koronavirusom, uz 17.101 smrtni slučaj.

Vlasti tvrde da je za nedavni porast odgovorna delta varijanta koronavirusa, na koju otpada preko pola novih slučajeva.

Portugal ima drugu najveću sedmodnevnu incidenciju po glavi stanovnika u Europskoj uniji.