Obavijesti

News

Komentari 160

Austrija ukida karantenu za posjetitelje iz 12 zemalja

Austrija ukida karantenu za posjetitelje iz 12 zemalja

Olakšavanje mjera odnosi se na dolaske iz Belgije, Bugarske, Češke, Danke, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Portugala, Španjolske i Švicarske

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.08

Austrija ukida karantenu za turiste iz 12 zemalja 

Mnogi strani posjetitelji koji dolaze u Austriju neće više morati u karantenu od srijede, objavio je ministar zdravstva  Wolfgang Mueckstein u ponedjeljak, pod uvjetom da imaju zdravstvenu potvrdu koja dokazuje da nisu nositelji virusa.

"Broj novozaraženih smanjuje se u mnogim zemljama, zbog čega možemo objaviti ovo olakšavanje mjera, paralelno s našim koracima prema otvaranju zemlje", rekao je.

Kako bi izbjegli karantenu, posjetitelji moraju imati potvrdu o cijepljenju, negativni test na koronavirus ili potvrdu da su se oporavili od infekcije.

Olakšavanje mjera odnosi se na dolaske iz Belgije, Bugarske, Češke, Danke, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Portugala, Španjolske i Švicarske, prenosi agencija dpa.

Ljudi koji planiraju posjetiti Austriju i dalje se moraju elektronički registrirati prije dolaska, dodaje agencija.

23.01

Njemačka od 7. lipnja ukida prioritetno cijepljenje 

Njemačka će od 7. lipnja prekinuti s praksom cijepljenja ranjivih skupina te će omogućiti svim odraslima besplatno cijepljenje, kazao je u ponedjeljak njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

Odluka o ukidanju prioriteta u njemačkoj kampanji cijepljenja ne znači da će svi biti cijepljeni odmah u lipnju, kazao je Spahn, ukazujući na postojeće logističke probleme.

Međutim, Spahn je ponovio obećanje vlade da će svaki građanin koji se želi cijepiti, moći primiti cjepivo tijekom ljeta.

Ministar zdravstva je dodao i da vlasti raspravljaju o tome kada i na koji način dopustiti cijepljenje protiv covida-19 djece i mladih od 12 do 16 godina.

Europska agencija za lijekove (EMA) namjerava u lipnju odobriti cjepivo Pfizera i BioNTecha za navedenu dobnu skupinu, a moguće i krajem ovoga mjeseca.

21.25

Italija skraćuje policijski sat i ublažava druge restrikcije

Stranke talijanske vladajuće koalicije u ponedjeljak su se dogovorile o pomicanju početka policijskog sata s 22 na 23 sata, pri čemu odluka stupa na snagu odmah, te o ublažavanju restrikcija u područjima s dobrom epidemiološkom situacijom, rekli su izvori iz vlade.

Izvori su, nakon sastanka medicinskih savjetnika vlade i predstavnika koalicijske vlade premijera Marija Draghija, kazali da će u područjima s dobrom epidemiološkom situacijom od 7. lipnja policijski sat stupati na snagu u ponoć, te da će biti u potpunosti ukinut 21. lipnja.

Italija, zemlja s najviše mrtvih od covida-19 u Europi nakon Velike Britanije, postupno ublažava restrikcije poslovanju i slobodi kretanja, dok pada dnevni broj umrlih i zaraženih, a raste procijepljenost.

U potpunosti je cijepljeno 8,6 milijuna Talijana, odnosno 14,5 posto stanovništva, dok je nešto više od 30 posto stanovnika primilo barem jednu dozu cjepiva.

Dnevni broj umrlih postojano pada u posljednjim tjednima, a u nedjelju je zabilježeno manje od 100 umrlih, prvi puta od listopada. U ponedjeljak je pak broj umrlih porastao na 140.

Vlada je krajem travnja ponovno uvela sustav epidemioloških mjera s četiri razine (od bijele do crvene boje) za 20 regija.

Barovi i restorani smiju posluživati goste na terasama u područjima koja su označena žutom i bijelom bojom.

Trenutno je u Italiji 19 "žutih regija", dok je jedino Valle d'Aosta označeno narančastom bojom. 

Šest regija, uključujući Veneto, dobit će bijeli status do kraja prvog tjedna u lipnju, navodi izvor iz vlade.

U bijelim regijama neće biti policijskog sata, ali će nošenje maski i socijalno distanciranje i dalje biti obvezni.

Među drugim mjerama očekuje se da će se odobriti posluživanje gostiju u zatvorenim prostorima od 1. lipnja, te da će se omogućiti otvaranje teretana 24. svibnja (umjesto prethodno predviđenog 1. lipnja) u žutim i bijelim regijama.

Žičare će biti puštene u promet 22. svibnja.

21.00

SAD šalje dodatnih 20 milijuna doza cjepiva u treće zemlje

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je objavio da će do kraja lipnja SAD poslati dodatnih 20 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 u treće zemlje, uz već ranije obećanih 60 milijuna doza, no za sada nije isporučena niti jedna doza.

"Danas objavljujem da ćemo podijeliti doze cjepiva Moderne, Pfizera i Johnson&Johnson s ostatkom svijeta. SAD će podijeliti najmanje 20 milijuna doza", rekao je Biden.

S novih 20 milijuna, broj doza cjepiva koje je obećala Bijela kuća se popeo na 80 milijuna što je, kako je rekao Biden, "do sada pet puta više od bilo koje druge zemlje".

"Više od Kine i Rusije", kazao je Biden, dodavši da cjepivo neće koristiti kako bi od zemalja primateljica nešto dobio zauzvrat.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki nije odgovorila na pitanje o kojim se zemljama radi, obećavši da će detalji o kriterijima biti "uskoro objavljeni".

Krajem travnja Washington je najavio slanje 60 milijuna doza cjepiva AstraZenece u druge zemlje, ali do dan danas nije poslana ni jedna doza jer američke zdravstvene vlasti nisu dale zeleno svijetlo.

20.44

Slovenska tvrtka novčano stimulira zaposlenike koji se cijepe protiv Covida-19

Slovensko poduzeće ETI Izlake, proizvođač električnih naprava i opreme, prva je slovenska tvrtka koja se odlučila novčano stimulirati zaposlene koji se cijepe protiv covida-19.

Stalno zaposleni i radnici privremeno angažirani preko agencija za zapošljavanje dobit će jednokratnu stimulativnu novčanu nagradu od 70 eura bruto ako do sredine kolovoza dokažu da su se cijepili.

Odluku poslovodstva podržala je glavna infektologinja u stručnom timu vlade Mateja Logar, rekavši da pozdravlja takvu odluku i da  razumije teret koji poslodavci trpe zbog onih koji odlaze u kućnu karantenu i na bolovanje.

No, sindikat zaposlenih je skeptičan, a i neki radnici kažu da se neće cijepiti i protiv su uvođenja "diskriminacije" između cijepljenih i onih koji to nisu.

"Ovime želimo malom financijskom nagradom stimulirati za cijepljenje naše zaposlene, te osigurati sigurniju radnu sredinu za sve zaposlene", kazao je za medije generalni direktor tvrtke Tomaž Berginc.

Dodao je da njihovo poduzeće čak 90 posto svojih proizvoda izvozi, zbog čega si ne mogu priuštiti veće ispade u proizvodnji zbog bolovanja.

Na novčanu stimulaciju za cijepljene odlučili su se ugledavši se na neke velike međunarodne korporacije poput Starbucksa, McDonaldsa, Aldija i Lidla koje su se odlučile na isti korak već ranije, pojasnio je Berginc

Premda Slovenija zadnjih nekoliko tjedana raspolaže s dosta cjepiva za postizanje većinske procijepljenosti stanovništva do sredine ljeta, neki sumnjaju da je sadašnji tempo cijepljenja prespor i da se taj  cilj vlade neće ostvariti.

Za brže cijepljenje zauzima se Logar koja upozorava da je broj hospitaliziranih još uvijek visok, te da četvrtina oboljelih na covid odjelima završi na respiratoru, premda su mogli biti pošteđeni teškog oblika bolesti da su se na vrijeme cijepili.

Logar je u ponedjeljak na vladinoj konferenciji za novinare kazala da ne smatra "diskriminatornom" odluku vlade prema kojoj prednost u kretanju i mogućnosti sudjelovanja na okupljanjima, sportskim i kulturnim događajima imaju oni koji su cijepljeni ili preboljeli covid-19, ili imaju negativan test na koronavirus.

Komentari 160