Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Ulaz u svijet rada: studenti nakon prakse imaju zaposlenje

Opatijski fakultet s dugogodišnjom tradicijom spaja obrazovanje s praksom, a to je mnogim studentima prilika da se odmah zaposle po završetku školovanja i rade na svom usavršavanju kroz stalni rad

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
9 komentara

Čak 78 posto naših studenata već je dobilo ponudu da nakon faksa dođu raditi tamo gdje su bili na praksi, rekao je profesor Vlado Galičić s opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Potvrdio je tako dobro poznatu činjenicu o Fakultetu koji djeluje još od 1960. godine, a to je da se tamošnji studenti za posao ne moraju brinuti.

- Nema šanse da nakon završenog studija idem raditi u inozemstvo. Specijalizirat ću studij zdravstvenog turizma i namjeravam se zaposliti na Lošinju. Taj otok promovira zdrav život i poznat je kao ljekoviti otok te je priznato klimatsko lječilište. Već sam se raspitala i mislim da će im netko moje struke dobro doći - rekla je studentica Dina Delise (23) s Cresa, koja studira u Opatiji. Dora Sajevac (22) iz Karlovca upravo je diplomirala na preddiplomskom studiju, a njeno obrazovanje tu neće stati. Sprema se upisati i diplomski studij da stekne dodatna znanja i da se, kako kaže, još lakše zaposli. Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Praksa je najbolja stvar

- U ljetnom semestru odradila sam 300 sati prakse s kojom sam jako zadovoljna i za koju sam dobila novčanu nagradu. Radila sam u obiteljskom hotelu u Karlovcu i o tome sam napisala završni rad - rekla je Dora, koja je kao i velik broj drugih studenata upravo mogućnost obavljanja prakse u vrijeme studija izdvojila kao jednu od najboljih stvari koje im je fakultet pružio. - Nekoliko naših studentica koje su bile na praksi u hotelu DoubleTree by Hilton dobile su stalan posao. I danas sam sreo jednu djevojku koja je diplomirala i za mjesec dana, kada se odmori, javit će se tamo i dobit će posao - otkrio je profesor Galičić. Dodao je da 300 sati stručne prakse čini tek polaznu osnovu i nikako ne znači da studenti tada sve znaju, ali da je to izvrstan fond sati da se steknu one osnovne spoznaje za posao koji ih sutra čeka.

Socijalno su osjetljivi

Fakultet je ove i prošle godine potpisao 38 sporazuma sa najznačajnijim hotelijersko turističkim poduzećima iz cijele Hrvatske pa su studenti odradili stručnu praksu u 24 različite destinacije u 116 hotela. Profesor je objasnio i socijalnu osjetljivost koju fakultet ima prema studentima.

- Mjesto izvršenja prakse vežemo uz mjesto prebivališta studenta. Ako je netko od studenata iz Slavonije, on može bez problema u hotelu Osijek odraditi praksu, otkazati ovdje u Opatiji stan. Želimo da ne plaćaju bespotrebno podstanarski stan. Uvjeravam vas da svi naši studenti koji su htjeli raditi danas sigurno rade - uvjeren je profesor. Studenti s opatijskog fakulteta oduševljeni su i mogućnošću studentske razmjene koju im fakultet omogućava.

- Sudjelovala sam u dvije međunarodne razmjene. Jedan sam semestar provela u Poljskoj, a drugi u Latviji. Moj fakultet nudi velik broj inozemnih institucija na kojima ljudi mogu studirati. Zahvaljujući toj međunarodnoj razmjeni, ali i praksi koju sam obavila za vrijeme studiranja, definitivno će mi pomoći da pronađem dobar posao kao i u razvoju karijere - rekla je Ema Petaković (23), studentica iz Opatije. Na razmjeni je bio Antonio Hadrović (23) iz Varaždina, koji je boravak u inozemstvu opisao kao neprocjenjivo iskustvo na koje su ga potakli profesori. Fakultet se ponosi cijelim nizom diplomskih i postdiplomskih studija. Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

- Bilježimo kontinuirani porast interesa za studiranjem na našem fakultetu, te svake godine u okviru kvote redovitih studenata upisujemo sve bolje i bolje maturante. Zanimljivo je i to da 75 posto naših novoupisanih studenata nemaju prebivalište na području Primorsko-goranske županije. Drugim riječima, studenti koji se žele baviti turizmom prepoznali su da smo mi referentna institucija za obrazovanje na tom području - rekla je Greta Krešić, prodekanica za nastavu.

 

Referentna institucija

Dekanica fakulteta, Dora Smolčić Jurdana, objasnila je da su dobrom glasu koji prati njen fakultet pomogli i doktorski studiji te čitav niz programa cjeloživotnog obrazovanja.

- Jezičac na vagi kod zapošljavanja vrlo su često upravo neki od tih programa. To je ono što hrvatski poslodavci cijene i zato potičemo studente da se uz redovne obaveze uključe i na ove ostale aktivnosti - rekla je dekanica. Na opatijskom Fakultetu trenutno studira 2036 studenata. Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Student generacije dobiva izravan ulaz u svijet rada

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, na kojem trenutno studira 2036 studenata, uveo je i nagradu za najboljeg studenta generacije. Takav student dobiva ulaz u svijet rada, odnosno radno mjesto.

Tema: Native sadržaj

Možda vas zanima i ovo:
Message