Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Ulaz u svijet rada: studenti nakon prakse imaju zaposlenje

Opatijski fakultet s dugogodišnjom tradicijom spaja obrazovanje s praksom, a to je mnogim studentima prilika da se odmah zaposle po završetku školovanja i rade na svom usavršavanju kroz stalni rad

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Čak 78 posto naših studenata već je dobilo ponudu da nakon faksa dođu raditi tamo gdje su bili na praksi, rekao je profesor Vlado Galičić s opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Potvrdio je tako dobro poznatu činjenicu o Fakultetu koji djeluje još od 1960. godine, a to je da se tamošnji studenti za posao ne moraju brinuti.

- Nema šanse da nakon završenog studija idem raditi u inozemstvo. Specijalizirat ću studij zdravstvenog turizma i namjeravam se zaposliti na Lošinju. Taj otok promovira zdrav život i poznat je kao ljekoviti otok te je priznato klimatsko lječilište. Već sam se raspitala i mislim da će im netko moje struke dobro doći - rekla je studentica Dina Delise (23) s Cresa, koja studira u Opatiji. Dora Sajevac (22) iz Karlovca upravo je diplomirala na preddiplomskom studiju, a njeno obrazovanje tu neće stati. Sprema se upisati i diplomski studij da stekne dodatna znanja i da se, kako kaže, još lakše zaposli. Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Praksa je najbolja stvar

- U ljetnom semestru odradila sam 300 sati prakse s kojom sam jako zadovoljna i za koju sam dobila novčanu nagradu. Radila sam u obiteljskom hotelu u Karlovcu i o tome sam napisala završni rad - rekla je Dora, koja je kao i velik broj drugih studenata upravo mogućnost obavljanja prakse u vrijeme studija izdvojila kao jednu od najboljih stvari koje im je fakultet pružio. - Nekoliko naših studentica koje su bile na praksi u hotelu DoubleTree by Hilton dobile su stalan posao. I danas sam sreo jednu djevojku koja je diplomirala i za mjesec dana, kada se odmori, javit će se tamo i dobit će posao - otkrio je profesor Galičić. Dodao je da 300 sati stručne prakse čini tek polaznu osnovu i nikako ne znači da studenti tada sve znaju, ali da je to izvrstan fond sati da se steknu one osnovne spoznaje za posao koji ih sutra čeka.

[video: 1196573 / ]

Socijalno su osjetljivi

Fakultet je ove i prošle godine potpisao 38 sporazuma sa najznačajnijim hotelijersko turističkim poduzećima iz cijele Hrvatske pa su studenti odradili stručnu praksu u 24 različite destinacije u 116 hotela. Profesor je objasnio i socijalnu osjetljivost koju fakultet ima prema studentima.

- Mjesto izvršenja prakse vežemo uz mjesto prebivališta studenta. Ako je netko od studenata iz Slavonije, on može bez problema u hotelu Osijek odraditi praksu, otkazati ovdje u Opatiji stan. Želimo da ne plaćaju bespotrebno podstanarski stan. Uvjeravam vas da svi naši studenti koji su htjeli raditi danas sigurno rade - uvjeren je profesor. Studenti s opatijskog fakulteta oduševljeni su i mogućnošću studentske razmjene koju im fakultet omogućava.

- Sudjelovala sam u dvije međunarodne razmjene. Jedan sam semestar provela u Poljskoj, a drugi u Latviji. Moj fakultet nudi velik broj inozemnih institucija na kojima ljudi mogu studirati. Zahvaljujući toj međunarodnoj razmjeni, ali i praksi koju sam obavila za vrijeme studiranja, definitivno će mi pomoći da pronađem dobar posao kao i u razvoju karijere - rekla je Ema Petaković (23), studentica iz Opatije. Na razmjeni je bio Antonio Hadrović (23) iz Varaždina, koji je boravak u inozemstvu opisao kao neprocjenjivo iskustvo na koje su ga potakli profesori. Fakultet se ponosi cijelim nizom diplomskih i postdiplomskih studija. Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

- Bilježimo kontinuirani porast interesa za studiranjem na našem fakultetu, te svake godine u okviru kvote redovitih studenata upisujemo sve bolje i bolje maturante. Zanimljivo je i to da 75 posto naših novoupisanih studenata nemaju prebivalište na području Primorsko-goranske županije. Drugim riječima, studenti koji se žele baviti turizmom prepoznali su da smo mi referentna institucija za obrazovanje na tom području - rekla je Greta Krešić, prodekanica za nastavu.

 

Referentna institucija

Dekanica fakulteta, Dora Smolčić Jurdana, objasnila je da su dobrom glasu koji prati njen fakultet pomogli i doktorski studiji te čitav niz programa cjeloživotnog obrazovanja.

- Jezičac na vagi kod zapošljavanja vrlo su često upravo neki od tih programa. To je ono što hrvatski poslodavci cijene i zato potičemo studente da se uz redovne obaveze uključe i na ove ostale aktivnosti - rekla je dekanica. Na opatijskom Fakultetu trenutno studira 2036 studenata. Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Student generacije dobiva izravan ulaz u svijet rada

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, na kojem trenutno studira 2036 studenata, uveo je i nagradu za najboljeg studenta generacije. Takav student dobiva ulaz u svijet rada, odnosno radno mjesto.

Tema: Native sadržaj

Možda vas zanima i ovo:
Message