Obavijesti

News

Komentari 23

'Poskupljenje nas neće mimoići, doba jeftine hrane je iza nas'

'Poskupljenje nas neće mimoići, doba jeftine hrane je iza nas'
2

Smatra vrlo dobrim to što je Vlada odlučila napraviti određene zalihe. U ovom trenutku najviše bi bilo neophodno suncokretovo ulje i općenito biljna ulja, svinjsko meso te sirovo mlijeko

Turbulencije na tržištu hrane globalno su vrlo velike, no Hrvatska je u glavnim prehrambenim proizvodima i u kulturama poput žitarice i uljarice samodostatna, proizvodi značajno veće količine nego što su naše potrebe, izjavila je u Dnevniku HTV-a Zvjezdana Blažić, savjetnica za poljoprivredno-prehrambenu industriju.

Kako kaže Blažić, Hrvatska proizvodi jedan i pol puta više pšenice nego što trebamo i dvostruko više kukuruza. Jesenska sjetva je dobro prošla pa vjeruje da trebamo očekivati i dobru proljetnu sjetvu nakon čega će se napuniti naše rezerve. 

Na sjednici Vlade raspravljali o 'vrlo tajnoj' točki dnevnog reda, nabavljat će i zalihe žitarica
Na sjednici Vlade raspravljali o 'vrlo tajnoj' točki dnevnog reda, nabavljat će i zalihe žitarica

Smatra vrlo dobrim to što je Vlada odlučila napraviti određene zalihe. U ovom trenutku najviše bi bilo neophodno suncokretovo ulje i općenito biljna ulja, svinjsko meso, gdje zadovoljavamo tek 50 posto vlastitih potrebe, te sirovo mlijeko gdje također namirujemo samo 50 posto svojih potreba. Inače, kaže, proizvodimo dovoljne količine piletine i jaja, imamo 70 posto samodostatnost što se tiče govedskog i junećeg mesa.

Cijene na svjetskim burzama su enormno narasle pa se bilježi rast cijena pšenice za 55 posto u odnosu na tjedan prije početka invazije.

- Već prije toga su cijene bile na visokim razinama, najvišim u zadnjih 10 godina, sada smo na povijesno visokim cijenama i poskupljenje nas neće mimoići. S druge strane iz niza razloga imamo jako velike udare na proizvodnju hrane i mislim da moramo biti svjesni da je doba jeftine hrane ipak iza nas - ocijenila je Blažić.

Situacija je sada, kaže, vrlo nepredvidljiva, ali sve upućuje na to da će cijene rasti.

Ministrica Vučković smiruje: 'Imat ćemo dovoljno hrane'
Ministrica Vučković smiruje: 'Imat ćemo dovoljno hrane'

- Mjere koje je Vlada poduzela sigurno će malo ublažiti sve to, ali vjerujem da će biti još određene socijalne mjere jer potrošačka moć naših građana je relativno mala, ipak potrošnja hrane zauzima preko 20 posto našeg kućnog proračuna - zaključila je.