Obavijesti

News

Komentari 428

Od ponoći izborna šutnja stupa na snagu uoči lokalnih izbora

Od ponoći izborna šutnja stupa na snagu uoči lokalnih izbora

Još samo u petak, političke stranke i kandidati mogu uvjeravati birače da su baš oni pravi izbor za njihovu lokalnu vlast, a u ponoć s petka na subotu počinje izborna šutnja uoči nedjeljnih lokalnih izbora...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.40

S prvim minutama subote počinje izborna šutnja uoči nedjeljnih lokalnih izbora u Hrvatskoj, na kojima tri milijuna 660 tisuća birača ima pravo birati predstavničku i izvršnu vlast u 576 jedinica.

Izborna šutnja traje do nedjelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta.

U tom razdoblju zabranjeno je javno predstavljanje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora itd.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike izbora, fizičke i pravne osobe te medije da poštuju izbornu šutnju.

Za njeno kršenje novčane se kazne kreću od tri tisuće kuna za fizičku osobu, dakle bilo kojeg građanina, do pola milijuna kuna za pravnu, primjerice za političku stranku. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba.

Hrvatski birači u nedjelju biraju 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštinu Grada Zagreba, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Tko će od njih biti izabran, a tko će morati u drugi krug za dva tjedna, znat će se u nedjelju navečer.

Podatke o odazivu birača DIP će objaviti u nedjelju u podne i u 17 sati.

Prve privremene rezultate lokalnih izbora, DIP će na svojoj mrežnoj stranici objaviti u nedjelju u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta.

23.04

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u petak je pozvao sve hrvatske građane da u nedjelju iziđu na lokalne izbore, koji, kako ističe, određuju smjer razvoja županija, gradova i općina. 

"Pozivam sve sugrađane da u nedjelju iziđu na izbore, koji određuju smjer razvoja županija, gradova i općina. #SadJeBitno znanje i odgovornost za gospodarski razvoj i nastavak ulaganja", napisao je u petak navečer na twitteru predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković. 

"Uz dokazane kandidate @HDZ_HR i naših partnera, borit ćemo se za razvoj svakog dijela Hrvatske", dodao je Plenković. 

19.58

Prema posljednjim podacima istraživanja Promocije plus za RTL, favorit za Zagreb je Tomislav Tomašević, kandidat platforme MOŽEMO! koji uvjerljivo vodi pred konkurencijom. 

U Splitu najviše šanse za to ima HDZ-ov Vice Mihanović, u Rijeci je Marko Filipović, aktualni zamjenik Vojka Obersnela, naizgledniji kandidat, dok bi u Osijeku prvi put HDZ mogao dobiti gradonačelnika jer najbolji rejting ima njihov kandidat Ivan Radić

No, tko će još u drugi krug? 

U Zagrebu je najizglednije da će u drugi krug Davor Filipović. Iza njega slijedi Joško Klisović, pa Miroslav Škoro. 

U Splitu traje tijesna bitka za drugo mjesto između Ivice Puljka iz Centra i Željka Keruma. Šanse još imaju i Ante Franić, nešto manje Jakov Prkić i Branka Ramljak. 

Prema istraživanju, sa SDP-ovim Markom Filipovićem bi u drugom krugu snage mogli odmjeriti Davor Štimac ili Nikola Ivaniš. Nešto manje šanse imaju Josip Ostrogović i Marin Miletić. 

U Osijeku najviše šanse ima Ivan Radić, dok se za drugo mjesto vodi mrtva trka - Berislav Mlinarević i Goran Kušec imaju gotovo isti rejting. Vladimir Šišljagić gotovo upola manji, još je niži rejting Katarine Kruhonje. 

17.49

SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Joško Klisović pozvao je u petak Zagrepčane da u nedjelju, 16. listopada, izađu na izbore i biraju promjene poručivši da je njegov ulazak u drugi krug jedina garancija promjena u Zagrebu.

Klisović je na zadnjoj konferenciji za novinare uoči izborne šutnje poručio da je on kandidat promjena te da nije bio povezan s Milanom Bandićem niti njegovom ortačkom mrežom.

"Ja sam jedini kandidat koji je, čim sam predstavljen kao kandidat, otvorio račun u banci za potrebe kampanje. Sve svoje račune sam otvoreno i transparentno prikazao. Kod mene nema raskoraka, dok kod drugih kandidata taj raskorak je evidentan u njihovim troškovima i onome što su prezentirali javnosti", ustvrdio je.

Za većinu svojih protukandidata Klisović je rekao da su kontinuitet Bandićeve politike - od njegove zamjenice Jelene Pavičić Vukičević i sekundanata u Skupštini - Filipovića i HDZ-a do Škorine zamjenice Ane Lederer, koja je također poslušno dizala ruku za što je, dodao je, nagrađena i mjestom pročelnice Gradskog ureda za kulturu.

Mi ćemo zaustaviti pljačku u proračunu, pogodavanja i namještene natječaje. Građani žele komunalnu infrastrukturu, vrtiće, škole, domove zdravlje – to su naši prioriteti kada preuzmemo upravljanje gradom, poručio je Klisović.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Dina Vasić rekla je da će otvoriti transparentnu online Riznicu, u kojoj će građani moći vidjeti na što se troši njihov novac, a da potom idu na smanjenje prireza u dvije faze, prva s 18 na 15, a potom i druga s 15 na 12 posto. Time će se, kaže, osigurati bolja investicijska klima u Zagrebu.

Išli bi i na brzu naplatu svih dospjelih potraživanja i saniranja svih obveza prema dobavljačima. Broj pročelnika u Gradskoj upravi smanjili bi s 27 na 10.

Renato Petek, kandidat za zamjenika gradonačelnika, istaknuo je da Zagrebu ne treba kult ličnost, niti Bandić poslije Bandića nego realni ljudi s dignitetom.

Kada spriječimo odljeve novca koji su dosada bili putem zapošljavanja po "babi i stričevima" i putem plaćanja četki za wc 213, a ne 13 kuna, izgradnje žičare za 800 milijuna umjesto 300... tada će biti novca za ono što Zagrepčanima treba. Tada ćemo imati novac da sva djeca mogu ići u jednosmjensku nastavu, da svako dijete ima mjesto u vrtiću i hranu u njemu, rekao je Petek.

Novca ima dovoljno ukoliko se njima upravlja odgovorno. Mi smo spremni preuzeti odgovornost za Zagreb, za normalan grad, otvoren i tolerantan, koji će pružiti ruku osobama s invaliditetom koji će imati jednaka prava kao i svi građani, grad u kojem će djeca imati pravo na obrazovanje, a odrasli pravo na mobilnost, javni prijevoz, poručio je Petek.

17.06

Kandidat Domovinskog pokreta za gradonačelnika Zagreba Miroslav Škoro u petak je ustvrdio da je ugovor Grada Zagreba s koncesionarom za pročišćavanje otpadnih voda "podloga za financijske vratolomije i korupciju".

Jedino mi u Domovinskom pokretu možemo to zaustaviti, istaknuo je Škoro na konferenciji za medije na zagrebačkom Žitnjaku gdje je govorio o sustavu pročišćavanja otpadnih voda u Zagrebu.

"Potpisivanje ugovora Grada Zagreba s koncesionarom za izgradnju pročiščivača vode 2020. godine bilo je podloga za fascinantnu financijsku vratolomiju", rekao je Škoro i dodao da su tu važne dvije tvrtke - Zagrebačke otpadne vode i Zagrebačke otpadne vode upravljanje i pogon koje posluju s Holdingom. 

"U 2004. godini, Grad Zagreb je ZOV-u, temeljem Ugovora, platio nešto više od 237 milijuna kuna. Međutim, oni su osnovali tvrtku kćer koja je fakturirala ZOV-u oko 39 milijuna kuna, od čega su potrošili za rad pročistača sedam milijuna kuna. Uglavnom, od ukupnog iznosa koji Grad Zagreb uplaćuje ZOV-u, ta tvrtka svojoj tvrtki kćeri prebacuje otprilike 16 posto. U konačnici, od onoga što Grad Zagreb uplati samo 18 posto dođe do pročistača, a potom se, od toga iznosa samo pola mjesečno troši na održavanje", upozorio je Škoro.

"Grad Zagreb će", rekao je, "u ovom ugovornom razdoblju platiti koncesionaru 11 milijardi kuna, od toga će ZOV svojoj tvrtki kćeri prebaciti oko dvije milijarde kuna, a za trošak održavanja će biti potrošeno milijardu kuna. Sve drugo je bruto prihod prije oporezivanja".

"Ako to nije fascinantna i sumnjiva financijska vratolomija, što je onda?", upitao je.

Tu se, kaže, radi o sličnoj i već viđenoj priči s ugovorima za izgradnju žičare ili produžetka Branimirove.

"To što se događa ne mogu zaustaviti Tomislav Tomašević, Davor Filipović ili Jelena Pavičić Vukičević. To  možemo samo mi i to snažnom revizijom tog ugovora, ali i svih drugih ugovora u Gradu Zagrebu", zaključio je Škoro.

Komentari 428