Obavijesti

News

Komentari 2

Posljednju kraljicu Rumunjske ispratile su tisuće uzvanika

Posljednju kraljicu Rumunjske ispratile su tisuće uzvanika
4

Tisuću uzvanika, među kojima predstavnici nekoliko kraljevskih obitelji, odali su u subotu u Bukureštu počast kraljici Ani koja je umrla u dobi od 92 godine

VIDEO

Tisuću uzvanika, među kojima predstavnici nekoliko kraljevskih obitelji, odali su u subotu u Bukureštu počast kraljici Ani koja je umrla u dobi od 92 godine, na obredu kojem nije nazočio njezin suprug bivši kralj Mihael I. Rumunjski.

"Okrećemo novu stranicu povijesti. Ana je bila posljednja kraljica Rumunjske, iako nikada nije bila okrunjena", rekla je Adriana Chiriac, umirovljena liječnica i uvjerena monarhistkinja koja je nazočila pogrebu.

Potomkinja kralja Luja XIV. rođena u Parizu 1923., Ana se udala za Mihaela Rumunjskog 1948., godinu dana nakon što je on abdicirao pod pritiskom komunista.

Umrla je 1. kolovoza u bolnici u švicarskom gradu Morges.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njezino tijelo prebačeno je u Rumunjsku, gdje joj je više tisuća ljudi posljednjih dana odalo počast. Bivši kralj, (94), koji živi u Švicarskoj izrazio je žaljenje što ne može nazočiti pogrebu zbog narušenog zdravlja.

Subota je dan žalosti u Rumunjskoj, gdje je bivša kraljevska obitelj jako popularna, iako je samo manjina Rumunja sklona povrtaku monarhije.

Nakon pravoslavnog obreda u bivšoj kraljevskoj palači, Ana će na privatnom obredu biti pokopana u pravoslavnoj katedrali.

Prisiljen na egzil nakon što je abdicirao, Mihael se mogao vratiti u domovinu tek 1992. kada su ga na ulicama dočekale stotitne tisuća Rumunja. Bračni par se nastanio u Bukureštu 2000. godine, ali redovno su odlazili u Švicarsku.

Mihael je početkom ožujka objavio da se povlači iz javnog života nakon što su mu dijagnosticirani rak i leukemija.

On je zadužio najstariju od 5 kćeri Margaretu da ga predstavlja u javnim djelatnostima kraljevske obitelji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina