Obavijesti

News

Komentari 24

Poslodavac neće moći otpustiti radnika da bi zaposlio studenta

Poslodavac neće moći otpustiti radnika da bi zaposlio studenta
1

Zakonom se između ostalog uspostavlja mehanizam kontrole, uređuje se sustav zaštite studenata, definira minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova...

VIDEO

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković poželio je dobrodošlicu novom ministru gospodarstva Darku Horvatu, a njemu kao i Tomislavu Tolušiću čestitao je na izboru na nove funkcije. Prokomentirao je i rast BDP-a u prvom tromjesečju za 2,5 posto navodeći kako je to dobra vijest te da BDP rastao izvan očekivanja ekonomskih stručnjaka. 

- Posebno je važno da se vidi rast potražnje i osobne potrošnje. Ono na čemu moramo raditi dodatno je povećanje industrijske proizvodnje i izvoza, kao dva aspekta koja će omogućiti rast sukladno i našim projekcijama i planovima - rekao je Plenković.

Poručio je i kako je Vlada nastaviti na ovom tragu te da je nastavak investicija jedan od smjerova kojim svakako treba ići. Na Vladi je usvojena i strategija upravljanja javnim dugom. Ustvrdio je kako su na tom polju ostvareni sjajni rezultati.

Vlada uvodi red u studentske poslove, bit će i stroži nadzor
Vlada uvodi red u studentske poslove, bit će i stroži nadzor

- Ubrzano smanjujemo javni dug. Od onih 85 posto 2015., sada smo već na 78 posto. Odgovorno upravljamo tim procesom, spuštamo ga prema 65 posto 2021. taj trend je odličan, na njemu moramo i dalje raditi, voditi odgovornu politiku na tragu i programa konvergencije pa i našeg nacionalnog programa reformi - rekao je Plenković.
 
Ministar financija Zdravko Marić kazao je da je naglasak u trogodišnjoj strategiji unapređenje institucionalnog okvira, ublažavanje valutnog i kamatnog rizika te povećanje transparentnosti ne samo statistike javnog duga nego i njegovog vremenskog okvira.

Usvojen je i nacrt Zakona o obavljanju studentskih poslova. Ovim zakonom, kaže resorna ministrica Blaženka Divjak, uređuje se područje koje je do sada bilo slabo uređeno i reguliralo se pravilnikom starim 22 godine. 

- Ovaj zakon prvenstveno treba zaštiti studenta i institut studentskog rada, ali naravno boriti se i protiv zlouporabe instituta studentskog rada. Ne zaboravimo da je zarada preko studentskih ugovora na godišnjoj razini oko milijardu kuna - rekla je ministrica.

Zakonom se izjednačavaju prava izvanrednih i redovnih studenata. Tako će svim studentima, koji nemaju ugovora o radu, omogućava da rade preko studentskog ugovora. 

- To je izuzetno važno, jer ima jako puno studenata, koji da bi mogli studirati rade preko student servisa - rekla je Divjak. 

Zakonom se između ostalog uspostavlja mehanizam kontrole, uređuje se sustav zaštite studenata, definira minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova. Uvodi se inspekcijski nadzor kako bi se spriječila zlouporaba studentskog rada. Predloženo je da se minimalna naknada studentskih poslova po satu izračunava tako da se iznos minimalne bruto plaće prema posebnome propisu podijeli sa 160. Novost je i da će se morati voditi evidencija o studentskom radu i taj rad ni na koji način neće smjeti konkurirati radu stalnih zaposlenika. 

Tako se primjerice neće moći koristiti rad studenata na radnim mjestima, gdje se nekome prije toga unatrag šest mjeseci dalo otkaz niti će se smjeti nekome dati otkaz da bi na tim poslovima se zaposlilo studente. 

Vlada je zaključkom prihvatila prijedlog modela strateškog partnerstva države s Gradom Zagrebom za pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu. Premijer Plenković vjeruje da će se ovim modelom pokrenuti proizvodnju i održivost Imunološkog zavoda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa