Obavijesti

Promo sadržaj

Postanite majstor gastro fotografije uz Huawei P9 Blue

Postanite majstor gastro fotografije uz Huawei P9 Blue
9

Božićni blagdani posebno su razdoblje u godini za sve gurmane, a i izvrsna prilika kako biste uvježbali svoje umijeće gastro fotografije. Sve što vam je potrebno je Huawei P9 Blue i nekoliko trikova

Gastronomija je oduvijek bila jedna od omiljenih fotografskih tema. To najbolje vidimo na društvenim mrežama, stranicama posvećenim fotografiji te mnogim blogovima. U profesionalnom smislu, to je zahtjevan fotografski žanr, a amaterski fotografi i drugi entuzijasti isto tako mogu postići izvrsne rezultate ukoliko se pridržavaju nekoliko univerzalnih pravila. Božićno razdoblje idealan je trenutak za vježbu.

Osvjetljenje

Primjereno osvjetljenje ključno je za uspješno snimanje kvalitetnih fotografija hrane. Ono ne smije biti previše izravno i stoga je bolje isključiti ugrađenu bljeskalicu. Najbolji izvor svjetlosti u ovom slučaju je sunčeva svjetlost, dodatno raspršena slojem oblaka ili zavjesom na prozoru, no zbog kratkih zimskih dana, nije uvijek moguće snimati tijekom trajanja danjeg svjetla. U tom slučaju, možete upotrijebiti umjetno osvjetljenje,  a ukoliko nije dovoljno jako, iskoristite stolnu lampu. Kako biste adekvatno raspršili njezinu svjetlost, možete upotrijebiti kuhinjski papirnati ručnik, važno je da je bijele boje i dovoljne debljine. Bez obzira na vrstu svjetlosti, prije snimanja je važno precizno podesiti bijeli balans.

Huawei P9 Blue omogućuje vam korištenje već definiranih postavki ili ručni odabir temperature boje. Ovdje se možete poslužiti i običnom bijelom kuhinjskom krpom. Ukoliko nema bijelih ili žutih nijansi, možete biti sigurni da će boja hrane na slikama odgovarati onima u stvarnosti. Bijela boja kuhinjske krpe može utjecati i na postavke ekspozicije. Previše bijele može rezultirati i premalom ekspozicijom. Nasreću, korekcija ekspozicije kod Huaweija P9 Blue ne zahtijeva duboko „kopanje“ po meniju, sve što morate napraviti je dotaknuti ikonu s prikazom sunca i kamera na ovom pametnom telefonu učinit će sve ostalo.


Pozadina i kompozicija

Naviknuti smo da hranu promatramo na način kako je i inače vidimo, iz sjedeće pozicije za stolom. U fotografiji takva perspektiva može biti pomalo dosadna, stoga nije loše probati snimati iz nekog drugog kuta kako bi fotografija ispala zanimljivija. Možda bi bilo bolje slikati tanjur okomito odozgo, a najbolja perspektiva bila bi ona da se tanjur stavi u odnos prema stolu. Isto tako, dobra je ideja da se u fotografiju ukomponiraju i božićne dekoracije koje se nalaze na stolu kako bi ona bila još zanimljivija.

Fotografiranje hrane, za razliku od mnogih ostalih žanrova, fotografu daje potpunu kontrolu nad svim elementima na slici i njihovom kompozicijom. Iz tog razloga, na dobroj fotografiji nema mjesta za slučajnost ili nekontrolirani kaos. Najkorisniji dodatak koji omogućuje potpunu kontrolu je korištenje fotografskog tronošca i sve što vam je potrebno je mali, univerzalni tronožac s pokretnim nogama uz pomoć kojeg možete postaviti pametni telefon bilo gdje. Nakon prvotnog odabira perspektive i sadržaja slike, fotograf se u potpunosti može usmjeriti na najbolju kompoziciju elemenata slike.

Tronožac je koristan i kod problema koji se mogu pojaviti kod nedovoljnog osvjetljenja. Kako hrana nepomično stoji na mjestu, slobodno možemo povećati brzinu zatvarača na razine gdje bi, u slučajevima kada bismo kameru držali u ruci, zasigurno dobili mutnu fotografiju.

Trikovi
Kao i kod drugih žanrova, i kod gastro fotografije dobro je poznavati nekoliko trikova.

  • U Pro modu, Huawei P9 Blue omogućuje ručnu kontrolu fokusa. Kod snimanja iz blizine, kada dubina polja nije toliko izražena, i uz korištenje tronošca, ova bi opcija možda bila i najprimjerenija te najpreciznija.
  • Na fotografijama najbolje izgleda svježe poslužena hrana. Jelo koje je na tanjuru odstajalo pola sata rijetko će izgledati poput onog upravo posluženog. Svježe proizvode, poput salate ili voća, možda bi bilo dobro pošpricati s malo vode.
  • Male nesavršenosti privlače pažnju. Umak je završio tamo gdje mu nije mjesto? Torta se je izmrvila tijekom rezanja? Takve nesavršenosti ne bi bilo loše staviti u prvi plan.
  • Biti umjeren, jedno je od temeljnih pravila, kako konzumiranja, tako i fotografiranja hrane. Manja porcija izgleda privlačnije i lakše ju je ukomponirati u kvalitetnu fotografiju.

Ove godine, Huawei nas podsjeća da se tijekom blagdanskog druženja s našim najbližima odvojimo od svojih gadgeta. To će naše blagdane učiniti ljepšim i nezaboravnim te je stoga važno da tijekom tog posebnog razdoblja zbog njihovog prekomjernog korištenja ne zaboravimo prvo značenje Božića koje leži upravo u druženju s našim najbližima. #BePresent.

Za više informacija posjetite Huawei stranicu za korisnike, Facebook stranicu Huawei Mobile Hrvatska, FB Huawei Showcase aplikaciju, Huawei Mobile Hrvatska Instagram, Huawei Mobile Hrvatska You Tube kanal te Huawei Mobile Hrvatska Twitter.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.