Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

Postigli dogovor oko granice, kako bi izbjegli blokadu države

Izvor u američkom Kongresu koji je želio ostati anoniman otkrio je da je sporazumom odobreno 1,37 milijardi dolara za izgradnju nove ograde duž južne granice SAD-a - daleko ispod onog što je Trump htio

A Trump supporter dressed up as a border wall is seen as others queue to enter El Paso County Coliseum for a rally by U.S. President Trump in El Paso
Foto: JOSE LUIS GONZALEZ
6 komentara

Zastupnici u američkom kongresu koji sudjeluju u pregovorima oko novog proračuna za financiranje granične sigurnosti, izjavili su u ponedjeljak da su postigli načelni sporazum kako bi pokušali spriječiti novu djelomičnu blokadu vlade ali koji, prema izvorima, ne sadrži 5,7 milijardi dolara izdvajanja za izgradnju zida duž granice s Meksikom, što je tražio predsjednik Donald Trump.

"Postigli smo načelni dogovor o financiranju programa granične sigurnosti do 30. rujna", kazao je novinarima republikanski senator Richard Shelby. "Naši uredi grozničavo će raditi na brušenju svih pojedinosti", dodao je.

Customs and Border Protection officers patrol the San Ysidro border crossing after the border between Mexico and the U.S. was closed in the San Ysidro neighborhood of San Diego 'UDARAC' TRUMPU Kalifornija će povući vojnike s američko-meksičke granice

Shelby nije rekao hoće li predsjednik Trump dobiti tražena sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom. Izvor u američkom Kongresu koji je želio ostati anoniman otkrio je da je sporazumom odobreno 1,37 milijardi dolara za izgradnju nove ograde duž južne granice SAD-a.

To je otprilike jednako koliko je Kongress alocirao prošle godine, i daleko ispod onoga što je Trump tražio.

FILE PHOTO: Members of Border Network for Human Rights hold a march to protest against U.S. President Donald Trump's proposed wall, in El Paso | Autor: Jose Luis Gonzalez Foto: Jose Luis Gonzalez

Prema istome izvoru, sredstva nisu namijenjena za gradnju "zida" koji Trump najavljuje od kad je ušao u kampanju za predsjedničke izbore 2016. Dva druga izvora izjavila su da se u gradnji 55 milja (90 kilometara) dodatnih barijera mogu koristiti samo one vrste prepreka kakve su već u uporabi. Te prepreke, koje uključuju ogradu od čeličnih šipki, koriste se od kad je Trump postao predsjednik.

Na pitanje da li je Trump stavio svoj potpis na dogovor, Shelby je naglasio kako pregovarači "svako toliko razgovaraju s predstavnicima Bijele kuće", te kako se nada i vjeruje da bi predsjednik mogao podržati sporazum.

Trump Delivers State of the Union Address TRUMP U GOVORU NACIJI: 'Zid ka Meksiku spasit će nas, a Kina nam neće krasti posao'

Trumpov zahtjev za 5,7 milijardi dolara pomoći za izgradnju zida izazvao je 35-dnevnu blokadu američke vlade, najdužu u povijesti, okončanu prošli mjesec bez osiguranih sredstava za zid. Trump je pristao privremeno financirati vladu tri tjedna kako bi zastupnicima omogućio vrijeme za pronalazak kompromisa oko državnog proračuna za ostatak fiskalne godine koja traje do 30. rujna, kako bi se izbjegla nova blokada 15. veljače.

Demokratska zastupnica Nita Lowey u ponedjeljak je kazala kako se nada da bi do srijede "mogli imati gotov proizvod". Ona je rekla kako je u kontaktu s predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi koja "vjeruje da sam donijela ispravnu odluku".

Pregovori su ponovno pokrenuti na Capitol Hillu samo nekoliko sati prije najavljenog skupa u teksaškom graničnom gradu El Pasu, gdje se Trump otišao zalagati za svoj obećani zid duž američko-meksičke granice, tvrdeći kako on može zaštititi Amerikance od nasilnih kriminalaca, droge i "strašne navale" karavana s migrantima. Demokrati se zidu protive, tvrdeći da je skup i neučinkovit.

Republikanskoga je predsjednika, samo nekoliko stotina metara dalje, dočekao protivnički skup na čelu s bivšim demokratskim kongresnikom Betom O'Rourkeom, koji razmišlja o kandidaturi na sljedećim predsjedničkim izborima. O'Rourke je optužio Trumpa da potiče "lažni strah" od imigranata i da govori laži o njegovu gradu El Pasu, za koji američki predsjednik tvrdi da je bio opasno mjesto prije nego je postavljena granična ograda.

U.S. President Donald Trump boards Marine One to depart for travel to New Orleans from the South Lawn of the White House ŽELI ZAUSTAVITI MIGRANTE Trump: "Ako treba na granici ćemo izgraditi ljudski zid!"

U Washingtonu, sastanak skupine zastupnika koji vode pregovore trajao je oko dva sata. Cilj im je bio zapečatiti dogovor do ponedjeljka navečer kako bi imao dovoljno vremena da prođe kroz Zastupnički dom i Senat te dobije Trumpov potpis do petka, kada ističe financiranje Odjela za domovinsku sigurnost, Ministarstva pravosuđa i drugih federalnih agencija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message