Obavijesti

News

Komentari 41

"Potencijalno financijsko dno ove krize teško je procijeniti"

"Potencijalno financijsko dno ove krize teško je procijeniti"
1

Što se tiče eventualnog rezanja plaća u javnom sektoru, Aladrović je rekao je da je činjenica da će, što god učinili i koliko god mjere bile snažne, doći do određenog pada plaća u realnom sektoru

VIDEO

- Jako je teško procijeniti potencijalno financijsko dno ove krize, poručio je ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović jutros u emisiji "U mreži Prvog" na Hrvatskom radiju, gdje je gostovao sa sindikalnim čelnicima Vilimom Ribičem i Mladenom Novoselom.

Danas će zbog epidemiološke situacije prvi put izostati prvomajska povorka radnika, ali će se preseliti na Facebook kao internetski prosvjed.

POGLEDAJTE VIDEO O POPUŠTANJU MJERA

Pokretanje videa...

01:37

- Danas će radnici iz svih sektora govoriti kako prolaze ovu krizu, s čime se suočavaju, jesu li im se smanjivale plaće..., rekao je Novosel.

Najavio je 20-ak govornika, a prosvjed će se moći pratiti putem Facebooka. Iznijet će 12 zahtjeva.

- Prvi zahtjev odnosi se na transparentnost dodjele sredstava privatnom sektoru. To je učinjeno prije dva dana. Nadamo se da će i ubuduće sve mjere biti transparentne, rekao je Novosel.

'Svi koji idu frizerima morat će dati svoj broj. Nije to kontrola'
'Svi koji idu frizerima morat će dati svoj broj. Nije to kontrola'

Osim toga između ostalog umjesto umanjivanja plaća traže bolju i učinkovitu javnu upravu, bolju organizaciju rada, da kolektivni ugovori postanu dominantni alat rješavanja problema i eventualno bilo kakvih smanjivanja ili promjene uvjeta, da minimalac bude najmanje 4000 kuna...

- Veliki benefit ove krize bi trebao biti da ulaganje u domaću proizvodnju i industriju postane pravilo, da izvoz postane pravilo, a uvoz samo nužda, rekao je Novosel.

Ministar Aladrović je rekao da je dijelu zahtjeva već udovoljeno, poput transparentnosti, dodajući da će transparentni biti i dalje. Rekao je da su tijekom mandata imali vrlo zanimljiv tijek odnosa sa sindikatima te da su u posljednje vrijeme uspostavili Gospodarsko-socijalno vijeće i tako obnovili tripartitni socijalni dijalog.

- Vrlo često se ne slažemo, ali na sjednicama postoji visoka razina korektnosti i razmjene mišljenja, rekao je Aladrović.

Što se tiče minimalca, podsjetio je da je u mandatu ove Vlade on podignut za 754 kune u netu i da sada iznosi 3250 kuna. Da se nije dogodila kriza, izrazio je sigurnost da bi taj minimalac i ove godine rastao.

Objavili upute: Ovako će sada izgledati odlazak na masažu
Objavili upute: Ovako će sada izgledati odlazak na masažu

- Do ove situacije mi imamo apsolutno pozitivne ekonomske tokove i mislim da se samo tržište rada pokazalo da ima nekakve pozitivne trendove, rekao je Aladrović, istaknuvši i rekordno nisku nezaposlenost.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribič rekao je da podržavaju prosvjed.

- Mislim da je to jedna zgodna poruka da će četvrta industrijska revolucija i radnici moći međusobno komunicirati i pronaći zajedničke interese, poručio je Ribič.

Rekao je da su dvije stvari dobre - vrlo brza reakcija Vlade i nekalkuliranje oko iznosa sredstava koji doista mora biti jako izdašan da bi se spasilo gospodarstvo, a to znači i cijelo društvo.

Konferencija za medije sindikata u školstvu na temu današnje izjave Premijera o povišici plače

Međutim, rekao je da je dio novca trebao ići izravno radnicima, a ne poduzetnicima.

- U toj brzini Vlada se nije najbolje snašla pod pritiskom jedne agresivne grupe poslodavaca, rekao je Ribič, dodajući kako smatra da se tu ne radi o zloj namjeri.

Ribič je rekao i da su popisi objavljeni zahvaljujući inzistiranju sindikata i da puno toga otkrivaju.

- Oni koji su najviše napadali svakoga tko koristi državna sredstva, sada su se prijavili pa koriste ta sredstava, rekao je Ribič.

Novosel je rekao da je nerazumljivo da su u istu poziciju stavljeni poslodavci kojima je zabranjen rad i oni kojima je prihod pao samo 20 posto.

Zbog 'paradoksa prevencije' se pitamo zašto smo još zatvoreni
Zbog 'paradoksa prevencije' se pitamo zašto smo još zatvoreni

- Kao kad pustite novac iz helikoptera i tko ga zgrabi, zgrabi, rekao je Novosel, dodajući da se ne smije dogoditi "tko je jamio, jamio".

Aladrović se složio da je moglo biti bolje dotjeranih detalja, ali poručuje da su kroz ovu mjeru uspjeli ispuniti osnovni cilj - da očuvaju radna mjesta. Naglasio je da brojke još uvijek izgledaju jako dobro kad se usporedimo za zemljama okruženja i drugim zemljama EU-a.

- Jako je teško procijeniti potencijalno financijsko dno ove krize, rekao je Aladrović.

Što se tiče eventualnog rezanja plaća u javnom sektoru, rekao je da je činjenica da će, što god učinili i koliko god mjere bile snažne, doći do određenog pada plaća u realnom sektoru te da apsolutno nije realno i ne bi bilo nikako društveno dobro jednoj skupini bolje zaštićenih ljudi podizati plaće u trenutku kada imamo realni sektor koji se ne nalazi u sjajnoj situaciji.

Međutim, dodao je da o tome treba razgovarati sa svim sindikatima.

POGLEDAJTE KOMENTAR ZNANSTVENIKA LAUCA : 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić