Obavijesti

News

Komentari 26

Potop u Istri: Zatvorene ceste, ima odrona, danas stiže nova obilna kiša, a u gorju i snijeg

Potop u Istri: Zatvorene ceste, ima odrona, danas stiže nova obilna kiša,  a u gorju i snijeg
29

Narančasti meteoalarm upaljen je za cijeli Jadran, a najjača su upozorenja za dubrovačko i splitsko područje gdje su moguće i bujične poplave

VIDEO

Jako nevrijeme praćeno obilnom kišom koje je trajalo kroz noć u Istri je poplavilo brojne rive i šetnice. Na nekim postajama bilo je i više od 150 mm kiše. Kako javlja Istramet, na nekim mjestima ima i odrona, a zatvorene su brojne ceste. 

- U Dračevcu se zbog obilne kiše stvorilo veliko jezero, ugrozilo je tri kuće na Poreštini, vatrogasci su imali pedesetak intervencija većinom na ispumpavanju vode dok je u tijeku intervencija nedaleko Momjana na Bujštini, na području sliva Dragonja, gdje je u tijeku spašavanje jedne osobe, okružene vodom - kazao je načelnik Stožera Dino Kozlevac te istaknuo da nasreću nema stradalih osoba.

Jako jugo u Valbandonu je uništilo i šetnicu.

Prema prognostičkim mjerilima u nekoliko sati na području Poreča palo je u prosjeku više od 50 litara kiše po četvornome metru, pa su mnoge prometnice preko noći bile poplavljene i gotovo neprohodne, a prigradska naselja odsječena. Mnogima je voda uništila prizemne dijelove kuća i garaža, zbog čega su vatrogasci imali jutros velik broj intervencija.

Neke brodice su se i potopile u porečkoj marini, a neke se tek djelićima centimetara plastike drže na površini.

Poplavljena su i mnoga igrališta, maslinici, golf tereni... , a svi potoci koje vode oborinsku vodu ka moru dupkom su puni vode. U Valkarinu se primjerice može samo plovilom, s jedne se strane prelila bara a druge potopljena je cesta. Do Stancije Vodopija može se doći pak samo iz zraka jer ulaz sa državne ceste koja od Poreča vodi prema Taru također pod vodom.

Prema podacima Istrameta, bujičnih poplava ima na Rovinjštini, Poreštini te Bujštini gdje su zabilježeni i odroni, a poplavila je i Pazinska jama. 

- Prema informacijama koje pristižu s naših meteoroloških postaja u noći je pala nova obilna kiša, a najviše bilježimo podno Učke gdje je ukupna suma dostigla 200 mm. No, ekstremne količine kiše u posljednja dva dana bilježimo i na ostatku područja - naveli su iz Istrameta te izdvojili: Kanfanar (152 mm), Pazin (122 mm), Poreč i Vodnjan (85 mm), Labin (76 mm) i Rovinj (72 mm).

 Vodostaji istarskih rijeka postupno rastu, a prema podacima Hrvatskih voda Mirna je na Ponte Portonu na 544 cm, što je u zoni izvanrednih mjera obrane od poplava.

HAK javlja da je oko 11.40 sati zbog veće količine vode na kolniku prekinut promet:
- županijskom cestom Grožnjan-Ponte Porton (ŽC5008),
- lokalnom cestom Ponte Porton-Livade (LC50081),
- lokalnom cestom Livade- Istarske Toplice (LC50051),
- lokalnom cestom Kaldir-Lazi (LC50059),
- lokalnom cestom Murari-Zamask (LC50056).

Poplavljeno je i vikend naselje Jadrija kod Šibenika

Poplavljeno je popularno vikend naselje Jadrija kod Šibenika Poplavljeno je popularno vikend naselje Jadrija kod Šibenika Poplavljeno je popularno vikend naselje Jadrija kod Šibenika
8
| Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Zbog kiše moguće nove poplave

Novo nevrijeme čeka nas i danas, bit će oblačno i s kišom, a na Jadranu su mogući grmljavinski pljuskovi i lokalno obilne oborine. Narančasti meteoalarm upaljen je za cijeli Jadran, a najjača su upozorenja za dubrovačko i splitsko područje gdje su moguće i bujične poplave.

Na zapadu unutrašnjosti mjestimice i susnježica, a u gorju snijeg, osobito u Gorskom kotaru, javlja DHMZ. Najviša dnevna temperatura zraka većinom će biti između 3 i 7, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 11 do 16 °C.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca