News

Komentari 8

'Potpisi vezani za mirovinsku reformu? Provjeravamo ih...'

'Potpisi vezani za mirovinsku reformu? Provjeravamo ih...'

Povod novinarskom upitu su navodi nekih medija da je dovršena provjera oko 800 tisuća potpisa koliko je sakupila Inicijativa za referendum. Te da je više od 600 tisuć ispravnih

U ovom trenutku ne mogu komentirati izvješće vezano uz prebrojavanje potpisa Inicijative za referendum vezan uz mirovinsku reformu – bio je kratak odgovor novinarski upit, je li točna informacija da ima više nego je potrebno za sazivanje referenduma, ministra, državne uprave Ivana Malenice, nakon sastanka sa Bjelovarsko – bilogorskim županom Damirom Bajsom, koji je u srijedu održan u Bjelovaru. Malenica je dodao kako Ministarstvo uprave, temeljem ovlaštenja Vlade RH poduzima sve aktivnosti vezane uz provjeru potpisa, koju radi u suradnji s Držanim zavodom za statistiku i APIS-om. Povod novinarskom upitu su navodi nekih medija da je dovršena provjera oko 800 tisuća potpisa koliko je sakupila Inicijativa za referendum. Te da je više od 600 tisuć ispravnih. Tijekom sastanka koji je organiziran vezano uz prijenos poslova s Držane uprave s 1. siječnjem iduće godine, Bajs je pojasnio kako se i do sada pokazalo da su poslovi koje je BBŽ preuzela od države poput pun pogodak. Tu je kao primjer naveo izdavanja građevinskih i uporabnih dozvola te legalizaciju objekata, jer građani na ta rješenja čekaju puno kraće nego kad je to bilo u nadležnosti Državne uprave.

Pri čemu je BBŽ, jedna od najučinkovitijih županija, kada su u pitanju ti poslovi. Prema projekciji od 1. siječnja svi poslovi iz dosadašnje nadležnosti, ali i zaposleni u županije. Bajs je naglasio kako će preuzeti i 82 držanih službenika, te da je prvi cilj s „novim“ snagama ojačati matične urede, jer je to jako bitno za svakog žitelja u zemlji. Malenica, koji je u Bjelovar došao u „pratnji“ državne tajnice, Josipe Rimac, je potvrdio kako se očekuje da će se tim prijenosom osigurati efikasnije ishođenje svih dokumenata koje su do sada bili u nadležnosti ministarstva na čijem je čelu. Županije će za te poslove i zaposlene koje će preuzeti dobiti novac iz Državnog proračuna. 

Najčitaniji članci