News

Komentari 2

'Potrebna je jača diplomatska reakcija na Tajanijevu izjavu'

'Potrebna je jača diplomatska reakcija na Tajanijevu izjavu'

Pupovac smatra da treba poslati jasnu i nedvosmislenu poruku do čega je dovelo mijenjanje granica na prostoru bivše Jugoslavije i do čega može dovesti u Europi

Predstavnici HDZ-ovih koalicijskih partnera Milorad Pupovac (SDSS) i Darinko Kosor (HSLS) izjavili su u utorak da je potrebna jača diplomatska reakcija Hrvatske na izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o "talijanskoj Dalmaciji i Istri", no uz poruku da Hrvatska prvo mora voditi računa o tome što se događa na njezinu teritoriju.

"Najprije treba prestati s revizionizmom u vlastitoj kući, u vlastitoj zemlji i biti svjestan kolika je to opasnost za nas kada netko drugi poseže za revizionizmom, a kada su u pitanju naši interesi", poručio je Pupovac komentirajući Tajanijevu izjavu.

Pupovac: Zbog odricanja od antifašizma Hrvatska ima "ranjeno koljeno"

Pupovac smatra da treba poslati jasnu i nedvosmislenu poruku do čega je dovelo mijenjanje granica na prostoru bivše Jugoslavije i do čega može dovesti u Europi.

"Da svatko onaj tko priziva tu vrstu principa, neovisno je li ishodište u fašizmu, nacizmu ili nekoj trećoj ideologiji  - da je to iznimno opasno i neprihvatljivo", izjavio je Pupovac uoči sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima.

Što se tiče hrvatskog diplomatskog odgovora, smatra da hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova treba poslati poruku Italiji i da je neophodno obaviti konzultacije, odnosno razgovor s predstavnikom Europske komisije u Hrvatskoj. 

Upitan je li, u odnosu na  Sloveniju, Hrvatska u svojoj reakciji bila manje rezolutna što se tiče pozivanja na antifašističko naslijeđe, Pupovac je odgovorio da "Hrvatska ima ranjeno koljeno, pa tako brzo i trči".

Ranili su je, kaže, oni koji su požurili da skinu naziv jednoga trga u centru Zagreba, što je potaklo određene grupacije u Italiji da sljedeći dan kažu: Sad je naš momenat, oni priznaju ono što mi smatramo da se priznaje.

"Hrvatska se olako odriče svoga antifašističkog naslijeđa, olako sudjeluje u revizionističkim projektima i naravno da je i sama ranjiva. U okolnostima kada se taj revizionizam širi u Europi, Hrvatska je izrazito izložena zemlja. Moramo ozbiljno povesti računa o toj činjenici, ne samo notama i reakcijama u parlamentu, nego dubokim političkim planom - što činiti s obzirom na naše naslijeđe i na opasnosti koje nam dolaze u novom europskom kontekstu, za koji očito Europska unija nema dovoljno snage da to zaustavi", smatra Pupovac. 

Kosor: Mora uslijediti hrvatska nota Italiji

Darinko Kosor smatra da mora uslijediti hrvatska nota Italiji, a uvjeren je i da će to biti tema sastanka koalicijskih partnera.

"Mislim da to nije pitanje samo za Hrvatsku, već i za Europski parlament i za sve koji sudjeluju u modernoj Europi koja je temeljena na antifašizmu, a s druge strane predsjednik Europskog parlamenta daje fašističke izjave", kazao je.

Kosor smatra da Hrvatska nije kriva za ono što je izjavio Tajani, ali jest kriva za ono što se događa u njezinu dvorištu.

"Mislim da prije svega moramo poraditi s educiranjem novih generacija jer je najveći problem  s mladima koji ne razumiju probleme na ovim prostorima u zadnjih stotinjak i više godina", rekao je Kosor.

Po njegovu mišljenju, potrebna je strategija hrvatske države i društva o tome što se želi u budućnosti.

"Ne možemo se pozivati na NDH i takve stvari. Ne kažem da je to službeno, ali mnogi se na to pozivaju neslužbeno. Mislim da jasno za sva vremena moramo raskinuti s tom prošlošću", istaknuo je.

 

Najčitaniji članci