Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Potrošnja u kolovozu porasla za 1,2% u odnosu na 2018.

U Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji realno porasla 1,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što predstavlja usporavanje dinamike rasta nakon srpanjskog rasta od 3,7 posto

Foto: Dreamstime
0 komentara

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u kolovozu porasla 1,2 posto u odnosu na isti mjesec lani, dok je u odnosu na srpanj realno pala za 0,9 posto. 

Kolovoški realni međugodšnji rast maloprodaje treći je uzastopni rast, nakon svibnja u kojemu je zabilježen pad potrošnje u maloprodaji na godišnjoj razini za 1,9 posto po prvi put nakon 56 mjeseci rasta, da bi u lipnju potrošnja skočila za 5,9, a u srpnju za 3,7 posto.

Prema podacima DZS-a, u kolovozu je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 3,5 posto, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 1,1 posto. 

U kolovozu 2019. pet od deset trgovačkih struka, na koje otpada 65,1 posto ukupnog prometa, ostvarilo je porast prometa te je ukupan izvorni promet od trgovine na malo nominalno porastao za 1,7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. 

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u kolovozu 2019. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, prema izvornim indeksima, ostvarile su nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama.

U razdoblju od početka siječnja do kraja kolovoza, kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji realno je porastao za 3,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Industrijska proizvodnja u kolovozu pala 1,7 posto na godišnjoj razini

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u kolovozu je pala za 1,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, u kolovozu je u odnosu na srpanj industrijska proizvodnja pala za tri posto. 

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u osmom je mjesecu na godišnjoj razini najviše, za 9,6 posto, porasla proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, proizvodnja energije porasla je za 3,5 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 2,9 posto.

Pad je u kolovozu na godišnjoj razini zabilježila proizvodnja kapitalnih proizvoda i to za 13 posto te intermedijarnih proizvoda za 5,1 posto.

Na mjesečnoj razini, industrijska proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 1,2 posto, kapitalnih proizvoda za 0,2 posto, a energije za 0,1 posto. Istovremeno je proizvodnja intermedijarnih proizvoda smanjena za 6,2 posto, a netrajnih proizvodi za široku potrošnju 3,9 posto. 

Prema područjima Nacionalne klasifikacije djelatnosti, na godišnjoj razini, industrijska proizvodnja pala je u rudarstvu i vađenju za 5,1 posto, te u prerađivačkoj industriji za 2,7 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasla za 5,4 posto.   

U kolovozu u odnosu na srpanj sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja pala je u prerađivačkoj industriji za 4,9 posto i u rudarstvu i vađenju za 3 posto. U opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasla je za 1,2 posto.  

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u kolovozu manji je za 0,4 posto u odnosu na srpanj, dok je na godišnjoj razini manji za 3,4 posto. 

U prvih osam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 0,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pri čemu najznačajnija sastavnica, prerađivačka industrija, porasla za 0,5 posto.

- Iako i u nastavku godine možemo očekivati razmjernu volatilnost kod ovog indikatora, ostajemo pri ocjeni da će obujam (industrijske proizvodnje) u 2019. zabilježiti pozitivnu stopu. Pri tome će domaća potražnja ostati relativno snažna dok će usporavanje glavnih hrvatskih trgovinskih partnera i još uvijek niska konkurentnost ograničavati snažniji rast. Na razini cijele 2019. stopa rasta će ostati  skromna, oko 1,5 posto, prognoziraju analitičari Reiffeisen banke.

(mz)

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message