Obavijesti

News

Komentari 41

‘Potvrdu su printali svega pet sekundi, a naplatili mi 100 kn’

‘Potvrdu su printali svega pet sekundi, a naplatili mi 100 kn’
1

Cijena za žig i papir: Osječanin se šokirao koliko su mu naplatili potvrdu o cijeni radničke karte. Na šalterima će naplatiti i potvrdu da nemate kredit i drugo

VIDEO

Trebao sam izvaditi potvrdu o tome kolika je cijena mjesečne radničke karte za autobus između Osijeka i Belog Manastira. Čekam, prođe pet sekundi, iz printera gospođa vadi potvrdu i daje mi račun. Na njemu piše 100 kuna!? Ukopao sam se. U redu je da mi naplate to što su mi isprintali potvrdu, ali što može koštati 100 kuna?

Pitao nas je to ogorčeni čitatelj koji je potvrdu tražio na autobusnom kolodvoru u Osijeku.

Sami slažu cjenike i naplaćuju

Poslao nam je kopiju računa prijevoznika Panturist, koji mu je toliko naplatio potvrdu. Iz Arriva Hrvatske, čiji je član i prijevoznik Panturist, odgovorili su kratko da se ovakva potvrda naplaćuje prema cjeniku koji je odobrila Hrvatska gospodarska komora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ako netko kupi kartu i traži ovu potvrdu, tad je ona besplatna. Ali ako netko traži potvrdu o cijeni mjesečne karte, a da ju nije kupio, tad se ta potvrda naplaćuje temeljem cjenika koji ovjerava HGK. Ovakva naplata je praksa i kod drugih autobusnih prijevoznika - odgovorili su iz Arriva Hrvatske. Provjerili smo.

Samoborček također naplaćuje 100 kuna takvu potvrdu ako netko ne kupi kartu. Tko kartu ima, sama karta ima istu vrijednost kao potvrda jer su na njoj ime i prezime putnika te relacija putovanja.

Iz Hrvatske gospodarske komore odgovorili su da oni nemaju utjecaj na to kolika će biti cijena ovakvih potvrda jer ih prijevoznici slobodno i samostalno formiraju. Navode i da, prema Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu koji je na snagu stupio u svibnju 2018. ne postoji nikakva obaveza HGK prema cijenama usluga te da oni više ne daju nikakve ovjere na te cijene.

Istodobno HŽ Putnički prijevoz takve potvrde uopće ne naplaćuje, kao ni zagrebački ZET, koji tu potvrdu može izdati i preko maila. I iz ZET-a napominju da je račun za kartu jednakovrijedan kao sama potvrda te da je poslodavci priznaju kao potvrdu troškova. Još jedan čitatelj negodovao je što je morao platiti 70 kuna u srednjoj školi koju je pohađao kako bi dobio kopiju svoje svjedodžbe.

Zarada na papiru i tinti

Istina je, i neke škole to naplaćuju. Na stranicama V. gimnazije u Zagrebu (Klaićeva) stoji kako je “upravna pristojba za izradu duplikata svjedodžbe 70 kuna”. Isto toliko košta i duplikat maturalne svjedodžbe.

Istražili smo koliko koštaju i neke druge potvrde koje nam mogu zatrebati. U OTP banci besplatno će dati potvrdu da je netko isplatio stambeni i hipotekarni kredit, ali 50 kuna košta potvrda za sve ostale kredite. Potvrda o de/blokadi računa je 20 kuna. Iz Fine odgovaraju da pojedinac od prošle godine besplatno može doznati ako ga je netko blokirao i tko je to, kao i za koji dug je netko ovršen.

Zagrebački električni tramvaj ne naplaćuje

Zagrebački električni tramvaj

Potvrdu o cijeni karte koju netko treba, primjerice za poslodavca, iz Zagrebačkog električnog tramvaja poslat će i mailom, i to besplatno.

Za duplikat diplome prvo objava u Narodnim novinama

Zagreb: Narodne novine u naselju Savski Gaj

Tko želi duplikat svoje diplome, prvo mora objaviti gubitak originala u Narodnim novinama, a za to treba imati 100 kuna biljega.         U nekim školama ne naplaćuju izdavanje diplikata potvrde o završenom školovanju, ali za to treba imati biljege, što je zapravo upravna pristojba.     

Hrvatske željeznice - besplatno

Nagibni vlak u mjestu PerkoviÄ?

Potvrde o cijenama voznih karata Hrvatske željeznice izdat će besplatno.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.