Obavijesti

News

Komentari 20

Povijesni dan u Hirošimi, Kerry i ministri odali počast žrtvama

Povijesni dan u Hirošimi, Kerry i ministri odali počast žrtvama
4

Japan je posjet Kerryja i njegovih kolega iz skupine najbogatijih zemalja svijeta G7 kojima je ovo bila priprema za summit u svibnju, nazvao "povijesnim".

VIDEO

John Kerry je u ponedjeljak postao prvi državni tajnik i najviši dužnosnik američke vlade koji je posjetio memorijalni centar u Hirošimi otkako su Sjedinjene Države 1945. bacile atomsku bombu na taj grad, pozivajući da se "zauvijek otkloni prijetnja nuklearnog oružja".

Japan je posjet Kerryja i njegovih kolega iz skupine najbogatijih zemalja svijeta G7 kojima je ovo bila priprema za summit u svibnju, nazvao "povijesnim". Ministri vanjskih poslova došli su tijekom prijepodneva u memorijalni centar za mir, potresno svjedočanstvo o razarajućoj atomskoj sili koja je 6. kolovoza 1945. sravnila grad sa zemljom i odnijela 140.000 života.

"Svi bi trebali vidjeti i osjetiti snagu ovog mjesta", poručio je John Kery upisujući se u zlatnu knjigu muzeja, prenosi State Department. "To nas snažno i trajno podsjeća da moramo ne samo zauvijek otkloniti nuklearnu prijetnju, nego i učiniti sve kako bismo spriječili rat", istaknuo je državni tajnik, vijetnamski veteran koji nije sklon vojnom intervencionizmu i zauzima se za razoružanje.

Nakon posjeta muzeju koji posjetiteljima kroz mučne fotografije daje predodžbu o razmjerima katastrofe, ministri G7 su posjetili park oko muzeja. Zatim su položili vijenac ispred kenotafa, luka koji se nadvija nad pločom s imenima svih žrtava i riječima uklesanim u kamen: "Počivajte u miru, nećemo dopustiti da se tragedija ponovi".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mnoštvo mladih ih je dočekalo mašući zastavama sedmerih zemalja (SAD, Japan, Kanada, Francuska, Velika Britanija, Italija i Njemačka) i predajući ima ogrlicu od papirnih ždralova, simbola mira.

Kerryjev posjet mogao bi utrti put dolasku američkog predsjednika Baracka Obame u prigodi susreta na vrhu predsjednika država i vlada G7 koji se 26. i 27. svibnja održava u Japanu, premda još službeno nije donesena nikakva odluka. Obama se od 2009. zalaže za "svijet bez nuklearnog oružja".

Upitan u nedjelju navečer hoće li Kerry zatražiti oprost za razaranje Hirošime, američki diplomat je rekao da službeno neće to učiniti, ali da je "kao i svi Amerikanci i Japanci ispunjen tugom".

Ovaj posjet, prvi takav za SAD, ali i još dvije nuklearne sile G7, Veliku Britaniju i Francusku, gurnuo je u drugi plan aktualne svjetske teme o kojima su ministri razgovarali na susretu, a to su terorizam i sigurnost na moru.

Ministri G7 za "svijet bez nuklearnog oružja"

Ministri vanjskih poslova najrazvijenijih zemalja svijeta skupine G7 zauzeli su se u ponedjeljak u Japanu za "svijet bez nuklearnog oružja", u završnoj izjavi sa susreta održanog u Hirošimi, nakon povijesnog posjeta američkog državnog tajnika Johna Kerryja memorijalnom centru u tome gradu, simbolu razorne moći nuklearnog oružja.

Sedam zapadnih sila pozvalo je usto da se "ubrza" i "pojača" borba sa skupinom Islamskom državom (IS) u Iraku i u Siriji, pred "svjetskom terorističkom prijetnjom", u odvojenom priopćenju objavljenom nakon dvodnevnog skupa u Hirošimi, na zapadu Japana.

Glavne teme ovog susreta ministara G7 koji je bio priprema za summit predsjednika država i vlada te skupine što će se krajem svibnja održati u Japanu, bile su razoružanje i neširenje nuklearnog oružja.

"Ponovo se obvezujemo da ćemo raditi na stvaranju sigurnijeg svijeta i na stvaranju uvjeta za svijet bez nuklearnog oružja", napisali su u izjavi, navodeći među izazovima "opetovane provokacije Sjeverne Koreje".

Ministri sedmerih sila istaknuli su važnost ovog susreta koji se održao "71 godinu nakon Drugog svjetskog rata u kojemu su počinjene najveće strahote u svijetu".

"Tijekom višegodišnjeg razdoblja znatno su se smanjivali nuklearni arsenali država s nuklearnim oružjem", istaknuli su, pozivajući na veću "transparentnost".

Ministri vanjskih poslova zemalja skupine G7 - SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Kanade i Japana - tijekom dvodnevnog sastanka razgovarali su i o terorističkoj prijetnji, izbjegličkoj krizi, međunarodnim kriznim žarištima poput sukoba u Siriji i Libiji, te nuklearnom razoružanju i pomorskoj sigurnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović