Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
107 komentara

Povjerenstvo pokreće postupak protiv bivše ministrice Dalić

Povjerenstvo je isto tako jednoglasno odlučilo da se ne pokrene postupak u predmetu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović...

FILE PHOTO: Martina Dalic, Minister of Economy, attends a news conference in a government building in Zagreb
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
107 komentara

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je jednoglasno donijelo odluku o pokretanju postupka u predmetu bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić. 

Povjerenstvo je isto tako jednoglasno odlučilo da se ne pokrene postupak u predmetu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

'Odstupili od propisane procedure'

Povjerenstvo je zaključilo kako je sporno što je neformalna skupina predvođena Martinom Dalić izradila zakon čime je odstupila od propisane procedure.

Dalić također nije postupala vjerodostojno ni transparentno kad je tvrdila da je sama pisala zakon, da je sve bilo po njezinim navođenju i da nema veze sa članom neformalne skupine, odvjetnikom Borisom Šavorićem. Bivša ministrica također nije sačuvala povjerenje i pravo građana da budu upoznati sa stvarnim stanjem.

AFERA MAILOVI Predsjednica: Vlada nije u krizi i ne spremaju nam se izbori...

Povjerenstvo će utvrđivati je li postojala interesna povezanost dužnosnice s neformalnom skupinom.

Portal Index u prošlu srijedu je objavio komunikaciju između autora "lex Agrokora" i Martine Dalić iz koje proizlazi da su vlasnici i zaposlenici nekih brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda tajno radili za Vladu na pripremi zakona i iz toga izvukli osobnu korist jer je na kraju, na ime savjetničkih usluga, iz Agrokora u zadnjih godinu dana izvučeno više od pola milijarde kuna.

LOVRINOVIĆ: 'Plenkovića su namagarčili suradnici, trebao bi odstupiti'

Dalić je istog dana, izlazeći iz Banskih dvora, kratko prokomentirala objavu njezinih mailova, rekavši kako se smatra odgovornom za radna mjesta, te da ne smatra da je učinila bilo što nedozvoljeno.

Nekoliko dana kasnije, odnosno u ponedjeljak, Dalić je izjavila da je u dogovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem podnijela neopozivu ostavku na svoju dužnost jer je zbog Agrokora postala uteg i teret premijeru, Vladi, HDZ-u i vladajućoj većini. Objasnila je tada da je dobila politički zadatak naći rješenje kojim će se spriječiti da propast Agrokora za sobom povuče cijelu ekonomiju ponovno natrag u recesiju, te da nije učinila ništa krivo, nemoralno ili nezakonito, ali je percepcija rezultirala time da koalicijski partneri HDZ-u, premijeru i Vladi, zbog nje iskazuju nezadovoljstvo.

AFERA MAILOVI Živi zid: 'Most je znao za sve'; SDP: 'Sve će to građani platiti'

Premijer Andrej Plenković rekao je u zajedničkoj izjavi da je Dalić u okviru svoje dužnosti proteklih više od godinu i pol dana dala veliki doprinos baveći se krizom i restrukturiranjem koncerna Agrokor. No, dodao je da mu je žao što u tom procesu nije bilo malo više vremena, postupnosti i transparentnosti pa da bi se izbjegle te, kada se gleda cjelina, doista male sjene koje bacaju mrlju na uspješan proces sprečavanja i prelijevanja krize u Agrokoru na gospodarski sustav.

'JA BIH VRATILA NOVAC' Što je rekao? Šef SOA-e dao je Kolindi izvješće o aferi mailovi

Nema postupka protiv predsjednice zbog puta u SAD

Povjerenstvo nije pokrenulo  postupak u predmetu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović zbog puta u Ameriku krajem 2016. jer ne može nedvojbeno utvrditi da je povrijedila načela obnašanja javne dužnosti.

Napominje se da se iz Ureda predsjednice unatoč opetovanim zahtjevima nisu mogle dobiti sve potrebne informacije, pa su neke okolnosti ostale nepoznate, te Povjerenstvo stoga smatra da bi bilo dobro da ubuduće dužnosnici o svojim putovanjima pravovremeno obavještavaju javnost.

RAMLJAK O MAILOVIMA: 'Plenković nije ništa znao oko savjetnika, ja sam ih odabirao'

Povjerenstvo je na današnjoj sjednici pokrenulo postupak protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića zbog potpisivanja ugovora u ime grada o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu člana stranke i 62 putovanja avionom u Rim na trošak grada iako se tamo ni s kim nije sastajao.

Odlučujući u predmetu protiv zastupnika u Hrvatskom saboru Andrije Mikulića povjerenstvo mu je izreklo kaznu od 2000 kuna zbog pogrešno ispunjenje kartice u vezi s kupnjom automobila.

Tema: Afera mailovi

Možda vas zanima i ovo:
Message