Obavijesti

News

Komentari 92

'Povlačite novac iz Hrvatske, rejting pada na razinu smeća'

'Povlačite novac iz Hrvatske, rejting pada na razinu smeća'
4

Barclays banka je imala svojih problema u prošlosti, vrlo ozbiljnih, pa vjerojatno s razlogom puše i na hladno i na toplo. Ne određuju oni rejting - rekao je Čačić

VIDEO

Barclays banka, jedna od najvećih britanskih banaka svojim klijentima preporučuje da novac s kojim su kreditirali Hrvatsku prebace u Ukrajinu ili Litvu. Ova preporuka je krenula nakon što su njihovi analitičari bili u Zagrebu, gdje su se uvjerili da hrvatska Vlada nije učinila dovoljno da izbjegne pad kreditnog rejtinga iz investicijskog u kategoriju 'junk' (smeće), javlja Novi list.

- Nakon sastanaka u Zagrebu mislimo da je realno da će Hrvatska u ožujku izgubiti postojeći investicijski rejting -  upozoravaju ulagače u hrvatske obveznice iz Barclays banke. 

No, smatraju da će pad kreditnog rejtinga za Hrvatsku imati iste posljedice kao u Mađarskoj. Nakon pada rejtinga, mađarska valuta je u siječnju zabilježila povijesni pad, a kamate na obveznice su u jednom danu rasle i za pola postotnog poena i sredinom siječnja iznosile su 11,3 posto. 

Kažu  i da je kreditna agencija Fitch dala Hrvatskoj još malo vremena da pokaže spremnost na strukturne reforme, te ističu da je najveći problem to što je Vlada u proračunu za ovu godinu izabrala pravi smjer, ali da su promjene koje on donosi premalo i da su spore. 

Čačić: U Barclaysu zbog svojih problema pušu i na hladno

- Ta je banka imala svojih problema u prošlosti, ne tako davnoj, vrlo ozbiljnih, pa vjerojatno s razlogom puše i na hladno i na toplo. Ne određuju oni rejting - komentirao je preporuku Barclays banke prvi podpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, donosi Dnevnik.hr

Dodao je kako će Fitch, agencija za kreditni rejting, provjeriti jesu li aktivnosti koje je Vlada najavila dovoljno snažne da Hrvatska, u vremenu kada je svim zemljama u Europi pao rejting, zadrži svoj. Na pitanje novinara kako će Vlada vratiti povjerenje građana, Čačić je odgovorio: Rezultatima. Kad dođu rezultati vratiti će se i povjerenje. 

Čačić je govoreći tijekom skupštine i Mladih HNS-a koja se na temu 'Dobrobiti EU - europske politike za hrvatske građane' napomenuo da je Hrvatska među 10 posto najneuspješnijih upravljača imovinom u Europi zbog čega, siguran je Čačić, ima prostora i šanse za napredak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je