News

Komentari 2

Požar u nacionalnom parku u Njemačkoj traje već drugi dan

Požar u nacionalnom parku u Njemačkoj traje već drugi dan

Glasnogovornik regionalnog vijeća nacionalnog parka Thomas Kunze rekao je da se drugi požar proširio iz Češke. Prerano je govoriti hoće li prerasti u drugi veliki šumski požar, povrh pet požara koji bukte u nacionalnom parku

Vatrogasci se u četvrtak drugi dan bore s požarom u nacionalnom parku Saskoj Švicarskoj u istočnoj Njemačkoj, a dobre vijesti stižu sa sjevera jer je prema izvješćima požar u saveznoj pokrajini Brandenburgu većim dijelom pod kontrolom.

Glasnogovornik regionalnog vijeća nacionalnog parka Thomas Kunze rekao je da se drugi požar proširio iz Češke. Prerano je govoriti hoće li prerasti u drugi veliki šumski požar, povrh pet požara koji bukte u nacionalnom parku.

S plamenom stihijom trenutno se bori 275 vatrogasaca, uz potporu osam helikoptera, a još pomoći se očekuje tijekom dana.

Požar je najprije izbio u Češkoj tijekom vikenda i u ponedjeljak se proširio na Njemačku. Regija je uvela izvanredno stanje od utorka i upozorava turiste da izbjegavaju to područje.

U Saskoj su pooštrena pravila za ulazak civila u šumu, a regionalni glavni grad Dresden objavio je da je od četvrtka na snazi četvrta razina opasnosti od šumskih požara.

Četvrta razina znači da je civilima zabranjeno napuštati ceste i staze kada putuju kroz šume, jer je opasnost od nenamjernog izazivanja požara veća izvan ceste.

U sjevernoj njemačkoj pokrajini Brandenburgu šumski požari uglavnom su stavljeni pod kontrolu, no situacija je i dalje napeta.

Vatreni džepovi s temperaturama između 40 i 180 stupnjeva stalna su opasnost od ponovnog izbijanja plamena.

Tijekom noći sa srijede na četvrtak njemačka vojska je poslala tenk da probija put na zahvaćenom terenu kao pomoć za 320 vatrogasaca koji su nastojali obuzdati požar.

Najčitaniji članci