Obavijesti

News

Komentari 0

Požari u Kaliforniji pokrenuli vatreni tornado i pijavice

Požari u Kaliforniji pokrenuli vatreni tornado i pijavice

Pretpostavlja se da je ekstremni vremenski fenomen potaknut naglim rastom i intenzitetom požara. Vruć zrak se želi dići, a ako je vrlo vruć, želi se drastično podići, objašnjava jedna meteorologinja

VIDEO

Ogromni šumski požar u Sjevernoj Kaliforniji pokrenuo je vatrene vrtloge u subotu, zbog čega su prognostičari objavili upozorenje na vatreni tornado, rijetku prirodnu pojavu.

"Ovo nam je prvi", rekla je Shane Snyder, meteorologica u hidrometeorološkom zavodu u Renu, koji je izdao upozorenje kratko prije 15 sati.

Mnoge videosnimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju vrtloge nalik na užarenu pijavicu u požaru iz smjera Loyaltona, koji je počeo u petak navečer u nacionalnoj šumi Tahoe pored kalifornijske granice s Nevadom.

Vatra se ubrzo proširila na 160 četvornih kilometara i do subote ujutro nije bila obuzdana. Vlasti očekuju da će se vatra pojačati, rekao je Joe Flannery, dužnosnik za odnose s javnošću zadužen za nacionalne šume.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Social media video grab of firefighters driving to safety from massive Loyalton Fire in Chilcoot, California

Naši resursi se suočavaju s nepredvidljivim ponašanjem požara, neravnim terenom i visokim temperaturama", rekao je Flannery.

Evan Bentley, meteorolog za teške vremenske uvjete s Nacionalnog centra za predviđanje oluja, napisao je na Twitteru da radarski podaci pokazuju najmanje četiri "različite anticiklonske struje" povezane s požarom u subotu. 

Pretpostavlja se da je ekstremni vremenski fenomen potaknut naglim rastom i intenzitetom požara.

"Bilo je vrlo vruće, atmosferski nestabilno", rekao je Snyder u intervjuu. "I to je dopustilo da vatra, koja je plamtjela velikom vrućinom i uz mnogo 'goriva', zaista eksplodira u vertikalnom smjeru, gore u zrak", objasnio je.

Što je zrak bio vrući, brže se dizao, rekao je.

Fire and smoke from the Loyalton Fire is seen from a highway in Lassen County, California

"Vruć zrak se želi dići, a ako je vrlo vruć, želi se drastično podići", rekao je Snyder. "Može se podići jer je temperatura zraka koju vatra stvara mnogo veća od zraka oko nje. Tako da se i dalje podiže sve dok je topliji od zraka okolo."

To može poslati stupove dima stotine tisuća stopa u zrak, rekao je. I dok se diže stvara se vrtlog koji uvlači okolni zrak.

Istodobno, promjene brzine vjetra koje se javljaju na većoj visini u zraku uzrokuju da se zrak okreće dok se ubrzava prema gore.

"Uz to brzo podizanje, stvara se vatreni vrtlog", rekao je Snyder. "Počinje se vrtjeti kako se diže".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić