Obavijesti

News

Komentari 92

'Ponašanje Šešelja je pljuvanje u lice međunarodnoj pravdi'

'Ponašanje Šešelja je pljuvanje u lice međunarodnoj pravdi'
2

To je na tragu inicijative koju sam iznio predsjedniku Haškog suda, kaže Josipović. On je Meronu pisao da je Šešelj zbog istupa stekao uvjete za povratak u Haag

VIDEO

Ivo Josipović, aktualni predsjednik i budući kandidat za predsjednika Hrvatske, gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu" u kojoj je, između ostalog, komentirao podnesak haškog tužiteljstva koje je tražilo povratak Vojislava Šešelja u pritvor.

– Ja sam praktički odmah nakon njegova mitinga i u pismu predsjedniku Haaškog suda ukazao kako je odluka o puštanju bila pogreška i to se i pokazalo. Miting je pokazao kakve su njegove ambicije i želje. Osuda je bila i na europskoj razini, kod nas na nacionalnoj razini i dobro je da tužiteljstvo ima sada probuđenu savjest i da je reagiralo – rekao je Josipović.

Šešeljevo ponašanje predsjednik Josipović nazvao je pljuvanjem u lice međunarodnoj pravdi, a govorio je i o tome kako će se slučaj Šešelj odraziti na odnose između Beograda i Zagreba.

– Radi se o tome da izgleda da u Beogradu nisu razumjeli koja je potencijalna opasnost duha iz boce koji se javlja. Primarni krivac za ovu situaciju je haaški sud, ali kada je već Šešelj krenuo s tom huškačkom retorikom, tada je i Republika Srbija trebala napraviti distancu. Dobro je da premijer nije otišao u Beograd, ali sam siguran da u jednom kontinuitetu politika dobrog susjedstva hoće i treba pobijediti – kazao je Josipović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vijest je pozdravio i europarlamentarac Tonino Picula.

- Riječ je o trostrukom pritisku. Prvo, to je pritisak na Raspravno vijeće koje je očito od početka donijelo dvojbenu odluku. Drugo, na Vladu Srbije koja se u ovom slučaju potpuno neadekvatno postavila prema govoru mržnje na svom tlu. Vidjet ćemo kako će sada reagirati. Treće, na sve one koji su pokušali ignorirati ili relativizirati Šešeljeve šovinističke istupe, a takvih je bilo i u EP-u, no srećom ostali su u debeloj manjini – rekao je Picula.

"Brza reakcija govori o utjecaju Hrvatske"

Andrej Plenković, HDZ-ov eurozastupnik i inicijator rezolucije Europskog parlamenta o Vojislavu Šešelju, rekao je za RTL Danas kako je zadovoljan ekspresnom reakcijom Haaga, ali i dodao kako to govori o utjecaju Hrvatske u Europskom parlamentu.  

- Sigurno da je haško tužiteljstvo jedno od prvih reagiralo nakon usvajanja rezolucije u četvrtak. Ono što me posebno veseli jest da su argumenti kojima se u svom podnesku koristi glavni tužitelj Serge Brammertz identični našim argumentima iz rezolucije, čiji sam ja suautor, čiji su autori bili i drugi hrvatski zastupnici i članovi EPP-a. To govori o utjecaju Hrvatske u Europskom parlamentu - rekao je Plenković. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović