Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Pozivamo Srbiju da napusti retoriku poraženih projekata!'

Nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u subotu izjavio da je "razumljivo" što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti, odgovorilo mu je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Foto: PIXSELL
128 komentara

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova službenim je priopćenjem odbacilo izjavu predsjednika RS Vučića o opravdanosti oružane pobune u RH početkom 1990-ih. 

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske ocjenjuje krajnje neprihvatljivom jučerašnju izjavu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kojom opravdava oružanu pobunu protiv hrvatskih vlasti s ciljem rušenja ustavnopravnog poretka početkom 1990-ih, stoji u priopćenju koje prenosimo u cijelosti: 

- Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića.

- O tome jasno govore brojne relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti i Opće skupštine Ujedinjenih naroda, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Haagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srbijanske protutužbe.

Serbia's President Vucic addresses parliament over Kosovo PROTIV HRVATSKIH VLASTI Vučiću 'razumljivo' što su se Srbi prije 30 godina pobunili

- Upravo pretenzije na miješanje u unutarnje stvari susjedne zemlje čine temeljnu razliku između hrvatske i srbijanske politike, koja nije od jučer. Nasuprot ovakvim srbijanskim pokušajima, Hrvatska je zainteresirana za stabilnost svoga susjedstva i otvorena za prijenos vlastitih iskustva na njegovome putu u Europsku uniju. Ne dopuštamo nepoštivanje činjenice da je Republika Hrvatska suverena i samostalna država, nastala demokratski izraženom voljom naroda i obranjena u nametnutom joj ratu, koja želi razvijati skladne dobrosusjedske odnose sa svim susjednim državama.

- Republika Hrvatska jamči najviši stupanj zaštite prava nacionalnih manjina te izgrađuje tolerantno i uključivo društvo utemeljeno na vladavini prava i povjerenju među građanima. Umjesto manipuliranja činjenicama, Hrvatska poziva Srbiju da, sukladno preuzetim obvezama, unaprijedi položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte i šteti odnosima između dviju susjednih država, stoji zaključno u priopćenju Ministarstva. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message