Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
497 komentara

Vlada održala tajni sastanak: 'Pratimo situaciju u Agrokoru'

Nakon informacija o sastanku u Vladi oko stanja u Agrokoru, Banski dvori oglasilili su se priopćenjem u kojem navode da prate situaciju u kompaniji...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
497 komentara

Kako N1 saznaje, u nedjelju 5. ožujka u noćnim satima održan je sastanak vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića, šefa financija Ivana Crnjca te najužeg tima Vlade i Sabora u kojem su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov, te ministri Zdravko Marić i Martina Dalić.

Sastanak je održan nakon dramatičnih konzultacija u HDZ-u u kojima su zaključili da država svojim novcem ne može spašavati Agrokor te da bi Ivica Todorić trebaoo otići sa čela kompanije, jer koncernu prijeti slom zbog prezaduženosti i pritiska vjerovnika, prenosi N1.

Na sastanku je Božo Petrov jedini iznio prijedlog da mogući krah i preuzimanje Agrokora spriječi sama država, i to nacionalizacijom ili pokušajem otkupa. Ta ideja Bože Petrova je, navodno, odbačena, a napeti sastanak je završio bez konkretnih zaključaka.

Marić: 'Očekujemo da će Agrokor ponuditi rješenja'

Ministar financija Zdravko Marić večeras je za televiziju RTL izjavio da se, kako s Agrokorom, tako i s predstavnicima drugih firmi, iz Vlade po potrebi nalaze, analiziraju i diskutiraju različite trendove i situacije te da "van toga ne bi ništa rekao".

Dodao je da Vlada prati razvoj događaja i da je sigurno da će "Agrokor kao privatna kompanija sigurno ponuditi nekakva rješenja". Potvrđujući održavanje sastanka, rekao je da dio onoga što se s tog sastanka pojavilo u medijima ne stoji. 

Na pitanje je li situacija u Agrokoru uistinu tako ozbiljna i nudi li vlasnik sa svoje strane neka rješenja, odgovorio je da se, koliko Vlada zna, radi "vrlo aktivno na cijeloj problematici, kako s perspektive ukupnog duga i zaduženosti, tako i s perspektive aktualnih trendova u smislu obveza." Najveći naglasak i jest prema segmentu dobavljača, rekao je Marić.

Vlada: Pratimo situaciju u Agrokoru

Nakon informacija o sastanku, Banski dvori oglasili su se priopćenjem u kojem navode da prate situaciju u kompaniji:

"Vlada prati situaciju u Agrokoru zbog njegove važnosti za hrvatsko gospodarstvo. Upoznati smo sa snižavanjem kreditnog rejtinga Agrokora i u više smo navrata naglasili odgovornost vlasnika i uprave za sveukupno poslovanje kompanije. U tom kontekstu održan je i sastanak  predstavnika Vlade, Hrvatskog sabora i Agrokora. 

Partneri u Vladi (HDZ i MOST) prepoznaju značaj Agrokora za hrvatsko gospodarstvo, njegove brojne dobavljače, partnere i zaposlenike. 

Informirani smo da tvrtka poduzima napore i razmatra različite opcije za stabilizaciju svog poslovanja. Želimo da u tome uspiju i pratit ćemo situaciju pozorno i dalje", priopćila je Vlada.  

Nakon što je početkom siječnja snizio rejting Agrokoru s B2 na B3, a vjerojatnost bankrota s B1-PD na B3-PD zadržavši stabilne izglede, Moody's je u veljači izglede za taj rejting snizio na negativne. 

Moody's trenutno procjenjuje da će Agrokorov bruto dug krajem 2017. dosegnuti šest puta veću vrijednost od EBITDA, a krajem 2018. godine 6,8 puta, uključujući PIK-ove. Te procjene temelje se na pretpostavci da će Agrokor zaustaviti eroziju svoje EBITDA, koja je u prvih devet mjeseci 2016. godine pala 9,6 posto, na 3,02 milijarde kuna (400 milijuna eura). 

Nakon Moody'sa je i kreditna agencija Standard & Poor's snizila kreditni rejting Agrokora. S&P je snizio Agrokorov rejting na B-, i to s negativnim prognozama. "Smanjeni rejting održava naš pogled da je Agrokorova kapitalna struktura negativno pogođena rastućim rizikom refinanciranja povezanim s nadolazećim otplatama duga u 2018. godini", objasnili su u S&P-u. U toj agenciji ističu da je grupa i dalje visoko zadužena (prilagođeni dug čak šest puta veći od EBITDA) s nižim od procijenjenih EBITDA maržama za 2016/2017. i to zbog slabe izvedbe maloprodajnog segmenta u Sloveniji. Trenutno je i pristup tržištima kapitala vrlo nesiguran', ističu analitičari S&P-a u obrazloženju korekcije rejtinga.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message