Obavijesti

News

Komentari 175

Plenković objavio nove detalje o letjelici: Imala je bombu, da. Našli smo i upaljač, gelere...

Plenković objavio nove detalje o letjelici: Imala je bombu, da. Našli smo i upaljač, gelere...

Dron TU-141 je prije tjedan dana pao na Jarunsku cestu, nedaleko od studentskog doma Stjepan Radić. Letjelica je u Hrvatsku ušla u 22.57 sati, a u zraku se zadržala sedam minuta prije pada

VIDEO

Premijer Andrej Plenković sastao se s čelnicima oporbenih stranaka u Banskim dvorima. Razgovarali su o krizi u Ukrajini i padu sovjetske bespilotne letjelice na Jarunu.

Plenković je nakon sastanka objavio nove detalje o letjelici. Nije poslušao Milanovića koji je prije koji dan rekao da svi koji su upućeni u istragu više ne bi trebali ništa iznositi javno dok istraga ne završi.

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković o novim detaljima letjelice

U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, važno je da sve aktivnosti nastojimo poduzimati kroz širi politički konsenzus.
Posebna točka našeg današnjeg sastanka bila je u vezi s padom letjelice, poručio je premijer nakon sastanka.

- Prenijeli smo im sasvim pouzdanu informaciju, koja je provjerena, da je letjelica bila naoružana, da je došlo do eksplozije, da je najvjerojatnije bila riječ o aviobombi. Važno je da to znamo, da nema više nikakvih dilema, konfuzija, pronađen je upaljač, kao i geleri, nedvojbeno je utvrđeno da je ta bespilotna letjelica, koja je namijenjena za izviđanje, ovdje bila prilagođena da na sebi nosi i oružje - otkrio je nove detalje. 

Naglasio je kako su danas članovi oporbe saznali vrijedne i dobre informacije koje su im bitne kako bi zauzimali odgovarajuća stajališta te su ponudili da se takva vrsta sastanaka održava kada god je potrebno.

Plenković sazvao sastanak s oporbom u Banskim dvorima, razgovarat će o padu drona
Plenković sazvao sastanak s oporbom u Banskim dvorima, razgovarat će o padu drona

- Mi ćemo temeljem forenzike koja će se obaviti na takozvanoj crnoj kutiji letjelice utvrditi sve podatke koji bi nam mogli biti korisni, a nastojat ćemo od svih zemalja Europske unije i NATO-a dobiti informacije kako bi upotpunili sliku o tome što se dogodilo - istaknuo je.

Jedino što se ovom trenutku zna, dodao je, jest točka na kojoj je dron prvi put uočen - a to je Rumunjska.

-  Letjelica je prvi put uočena nad Rumunjskom, tijekom leta se u više  navrata na radarima gubio njezin trag, uočili su je i mađarski i hrvatski sustavi motrenja, a od trenutka kad je uočena do Zagreba kretala se pravocrtno. Oni koji se ovim bave nisu u tom trenutku, s obzirom da je bila slaba refleksija, slabo prepoznavanje, doživjeli tu letjelicu kao nešto što je zaista u zraku i od čega prijeti opasnost. To je vrlo teško otkriti - rekao je premijer dodavši kako još uvijek nema odgovora odakle je letjelica lansirana. 

- Nemamo odgovor odakle je lansirana, možda je riječ o pogrešci, sabotaži ili o namjeri. Letjelica je letjela pravocrtno otkako je uočena, ali ne znamo pouzdano gdje je i odakle lansirana - poručio je. 

Istraga traje, dodao je naglasivši kako je sasvim sigurno došlo do eksplozije u tlu na dubini od nekoliko metara. 

-  Identificirani su dijelovi bombe, brojevi upaljača su uspoređeni sa sličnim bombama koje postoje, sve je to identificirano i ne govorim ovo napamet. To su dokazi na temelju očevida prikupljeni. Nije nitko nikad rekao da ima 120 kila eksploziva. Ukupna težina bombe bi mogla imati onako izvorno kako je proizvedena 120 kila, a ako je to baš ta bomba onda bi ona trebala imati oko 45 kila eksploziva - rekao je i naglasio kako je potrebno razumjeti koliko je situacija ozbiljna.

'Hrvati su naša braća i taj dron nismo mi ispalili, no može li NATO zaštititi svoje nebo?'
'Hrvati su naša braća i taj dron nismo mi ispalili, no može li NATO zaštititi svoje nebo?'

Hrvatska ima svoje ratno zrakoplovstvo, zrakoplove koji su funkcionalni i koji mogu biti u zraku za svega nekoliko minuta i djelovati, dodao je napomenuvši kako je to, nažalost, ipak tehnologija od prije 40 godina. Podsjetio je kako ćemo uskoro imati moderniju tehnologiju u vidu francuskih Rafalea. 

- Za koju godinu ćemo imati najmoderniju tehnologiju. Jačamo svoje sposobnosti i stalno ćemo pojačavati i osiguravati zaštitu koja nam je potrebna u ovakvim izvanrednim okolnostima - rekao je.

Ponovio je kako nije iskoristio prelet Rafalea i MIG-ova tijekom konferencije u utorak u vlastite PR svrhe, kako ističu predsjednik Zoran Milanović i oporba, te da ju nije trebao niti održati. Pred medije je izašao samo zbog izjava iz NATO-a, koje su oko naoružanja letjelice koja je pala u Zagrebu bile suprotne onima što naša Vlada govori, a da su u tom trenu preletjeti avioni, što je već ranije bilo dogovoreno kad njegova presica nije bila ni u planu.

- Ja sam znao da će ti premijeri ići u Ukrajinu, riječ je o liderima zemalja koji u zadnje vrijeme nisu bili tamo. Ja sam bio u prosincu. Ukoliko bude potrebno, bit će dodatni aranžman - rekao je o trojici premijera koji su neki dan otišli u Ukrajinu i sastali se s predsjednikom Zelenskim. 

'NATO je promijenio protokol nakon pada drona u Zagrebu'
'NATO je promijenio protokol nakon pada drona u Zagrebu'

Da vidite kako izgledaju ti radari, onda bi shvatili koliko je to kompleksno, rekao je na ponovni upit zašto NATO niti Mađarska, u čijem zračnom prostoru je letjelica bila 40 minuta, nisu reagirali.

- Ova letjelica se pojavljivala pa nestajala s radarima. I nije bila prepoznata kao pravi alarm. Te letjelice su napravljene tako da ih se ne vidi, treba i o tome voditi računa - rekao je.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 175
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!