Obavijesti

News

Komentari 4

Pravni stručnjaci: 'Počinio je djela koja zaslužuju opoziv'

Pravni stručnjaci: 'Počinio je djela koja zaslužuju opoziv'
1

Zastupnicima su pravni stručnjaci rekli da vjeruju kako je Donald Trump počinio djela za koja je zaslužio opoziv, i to onda kad je počela druga faza istrage koju vodi Odbor za pravosuđe američkog Kongresa

VIDEO

Troje pravnih stručnjaka reklo je zastupnicima u srijedu da u potpunosti vjeruju kako je američki predsjednik Donald Trump počinio djela za koja je zaslužio opoziv, a četvrti stručnjak Jonathan Turley kojega su republikanci pozvali na svjedočenje, osporio je te tvrdnje rekavši da one nisu dovoljne te optužio Demokrate da vode istragu dopustivši da emocije, posebice srdžba, utječu na prosudbu.

 - Predsjednik Trump počinio je zlodjela i prekršaje koji zaslužuju opoziv, koruptivno zloupotrijebivši predsjedničku dužnost - tvrdi Noah Feldman, profesor ustavnog prava na Harvardu, koji je bio prvi svjedok kojega su pozvali Demokrati.

'Ozbiljna zlouporaba moći'

Feldman je rekao da je Trump zloupotrijebio svoj položaj i da potkopava nacionalne interese "u korist osobnoga političkog probitka" na skorašnjim izborima, izvršivši pritisak na Ukrajinu da podigne prašinu oko njegova političkog suparnika Joea Bidena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 - Upletanje strane vlade u naše izbore posebice je ozbiljna zlouporaba moći - rekla je druga svjedokinja Pamela Karlan, profesorica sa Stanforda.

United States House Committee on the Judiciary Impeachment Inquiry Hearing

 - Predsjednik Trump mora preuzeti odgovornost - naglasila je.

Zabrinutost zbog stranog upletanja u izbore već dugo vremena baca sjenu na Trumpa. Izvješće posebnog savjetnika Roberta Muellera, objavljeno ove godine, pokazuje da je Rusija djelovala 2016. pomažući Trumpu u izborima.

Tema koja se pojavila svjedočenjem troje svjedoka je osjećaj hitnosti u provedbi istrage oko opoziva, dok se zemlja približava izborima, za manje od godinu dana.

 - Ne opozovete li predsjednika koji je učinio ono što je učinio ovaj predsjednik ... tada zapravo kažete da je u redu  da ide dalje i učini to ponovno - rekla je Karlan.

United States House Committee on the Judiciary Impeachment Inquiry Hearing

 - Ako ono o čemu govorimo ne zaslužuje opoziv, tada ništa ne zaslužuje opoziv -  rekao je Michael Gerhardt, sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini.

Donald Trump stavio "osobne interese" ispred nacionalnih

Druga faza istrage za opoziv usredotočuje se na ustavni okvir te će vjerojatno voditi tome da demokratski zastupnici protiv Trumpa izvuku članke koji se odnose na opoziv.

Prva faza istrage zaključena je objavljivanjem izvješća odbora za obavještajna pitanja Zastupničkog doma u utorak u kojemu se zaključuje se da je američki predsjednik Donald Trump stavio "osobne interese" ispred nacionalnih te zloupotrijebio svoje ovlasti.

Donald Trump visit

 - Predsjednik je stavio svoje osobne političke interese ispred nacionalnih interesa SAD-a, nastojao je potkopati integritet procesa izbora američkog predsjednika te je ugrozio američku nacionalnu sigurnost - stoji u izvješću na 300 stranica Odbora za obavještajna pitanja Zastupničkog doma koje vode demokrati a koje sažima svjedočenja visokih dužnosnika pred tim odborom u postupku za opoziv Donalda Trumpa.

Izvješće navodi zlouporabu ovlasti, te naglašava da je Trump koristio američku vojnu pomoć i poziv za posjet Bijeloj kući kako bi uvjerio ukrajinskog kolegu da pokrene istragu koja bi politički koristila Trumpu.

Demokrati, koji su počeli formalni proces istrage za opoziv u rujnu, također su optužili Trumpa da je ulagao napore kako bi opstruirao istragu, među ostalim odbijao je dati dokumente, neuspješno je pokušavao blokirati vladine dužnosnike da svjedoče te je zastrašivao svjedoke.

 - Donald Trump prvi je predsjednik u povijesti SAD-a koji je pokušao u potpunosti opstruirati istragu za opoziv koju je pokrenuo Zastupnički dom -  navodi se u izvješću odbora za obavještajna pitanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1