Obavijesti

News

Komentari 110

Pravnici složni: Mjera praćenja mobitela je posve besmislena...

Pravnici složni: Mjera praćenja mobitela je posve besmislena...
5

TREBA BRZO REAGIRATI No kad se izvanredne mjere jednom uvedu, pokazuju iskustva drugih zemalja, teško se ukidaju. "Mjera praćenja mobitela je posve besmislena i u ovom obliku imaju je samo Slovaci"

VIDEO

Kako očuvati zdravlje i sigurnost ljudi, a ne zloupotrebiti situaciju radi jačanja ovlasti koje nisu razmjerne izazovima? Kako održati red? Janez Janša u Sloveniji, Viktor Orban u Mađarskoj i Aleksandar Vučić u Srbiji, naredili su primjenu mjera oštrijih od ostatka svijeta, što pravdaju potrebom zaštite stanovništva od zaraze, dok opozicije u njima vide puzajuće uvođenje diktature. Čini se da je inzistiranje na proceduri u politici, jednako važno kao i inzistiranje na prevenciji u sferi epidemiologije.

I kod nas su najavljene strože mjere ograničenja kretanja, kao i nadzor mobitela.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12
I Downice Tereza i Tonia vam poručuju: 'Ostanite svi doma'
I Downice Tereza i Tonia vam poručuju: 'Ostanite svi doma'

Praćenje mobitela

- Mjera praćenja mobitela je posve besmislena i u ovom obliku imaju je samo Slovaci - rekao nam je pravnik koji je želi ostati anoniman.

 

- Koliko znam, nisu je uveli ni Nijemci, ni Talijani, ni Francuzi, ni Španjolci, a da je mjera učinkovita, zar je oni ne bi uveli? Drugo, takve su mjere smislene kod anonimnog praćenja mase mobitela, kad imate prirodnu nepogodu pa recimo želite utvrditi koliko se ljudi nakon potresa ili poplave smjestilo na neku lokaciju, kako biste znali koliko trebate poslati pomoći, civilne zaštite, vatrogasaca, liječnika, šatora, itd.

Pekara u Pančevu zbog korona virusa uvela je - 'burekomat'
Pekara u Pančevu zbog korona virusa uvela je - 'burekomat'

Takvu su mjeru imali Izraelci, pa im ju je ukinuo Ustavni sud, dok nad njom ne uspostave parlamentarni nadzor... Inače, izvanredne  mjere imaju više skrivenih zamki. Kad se jednom uvedu - to je prvo - teško se derogiraju. Izrael je uveo određena ograničenja zbog rata davne 1948. Kad ih je ukinuo? Nikad- kaže naš sugovornik te dodaje:

- Druga su poteškoća naknadne sudske tužbe zbog šteta pričinjenih provedbama mjera. Danas je većina spremna zbog zdravlja zažmiriti na striktnu provedbu zakona, ali sutra će neki obrtnik, uništen zabranom rada, na sudu tražiti odštetu a sud će ustanovljavati je li zakon provođen ili nije - zaključuje odvjetnik.

- Kod nas se masovno anonimno praćenje mobitela stalno brka s individualnim praćenjem - nastavlja drugi pravnik koji je htio ostati anoniman dodajući da se prikupljanje podataka koristi u ime nacionalne sigurnosti.

Pandemija bi nas mogla naučiti da je važno biti - zadovoljan
Pandemija bi nas mogla naučiti da je važno biti - zadovoljan

- To je sumnjivo. Ili ne znaju posao, ili tu žele nešto progurati... Nadam se i želi vjerovati da u ovom slučaju ne znaju svoj posao - zaključuje. Sudac Ustavnog suda Andrej Abramović smatra je da se na Stožer civilne zaštite novelom Zakona o sustavu civilne zaštite ne mogu prenijeti ovlasti svih tijela jer to znači suspenziju demokracije. No dio njegovih kolega se ne slaže s time. Odvjetnik Anto Nobilo rekao je kako Stožer mora biti operativno tijelo no da bi za svoje odluke morao imati podlogu u zakonima.

- Vidim dvije opcije. Da Sabor zasjeda stalno ili da se proglasi izvanredno stanje i onda izvršne ovlasti imaju premijer i predsjednik RH- zaključuje Nobilo. Slično kazuje i ustavnopravna stručnjakinja dr Sanja Barić.

Raste broj oboljelih vezanih uz putovanje u Tursku - 24 ih je!
Raste broj oboljelih vezanih uz putovanje u Tursku - 24 ih je!

Reduciranje ljudskih prava

- Takvo tumačenje je opasno jer omogućava bilo kojoj većini u Saboru da samim time što nikad ne proglasi izvanredno stanje radi što želi (čl. 16) i ograniči, pa i zauvijek ljudska prava, bez obzira na krizukaže stručnjakinja za ustavno pravo dr. Sanja Barić. Policija pak ima pune ruke posla kontrolirajući ljude koji krše samoizolaciju a neki čak i prijete nasiljem. Tako je, primjerice, muškarac (42) iz Ćeralija kod Slatine iz samoizolacije susjedima koji su prijavljivali kršenja mjera zaprijetio nasiljem za Uskrs.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1