Obavijesti

News

Komentari 78

Pravo čudo u Slavoniji: Sretna prasica Ljilja preživjela Božić!

Pravo čudo u Slavoniji: Sretna prasica Ljilja preživjela Božić!
3

Osječku prasicu Ljilju prije godinu dana spasili su od sigurne smrti. Sad ima 150 kg i Facebook stranicu. Prasicu Ljilju na Facebooku prati nekoliko tisuća obožavatelja

VIDEO

Praščić je ležao u kanalu ranjenog trbuha. Na njega je slučajno naišao ljubitelj životinja koji je prasence, još živo, pokupio i odveo veterinaru.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:24

Bio je siječanj 2016. Praščić Babe, kako su ga od milja prvo nazvali, se ubrzo oporavio i kako nije imao vlasnika, zbrinut je u osječkom Azilu za napuštene pse. Tamo se ustanovilo da je praščić zapravo žensko pa je dobio novo ime - Ljilja. Još bolesnu Ljilju privremeno je udomila aktivistica Azila koja ju je držala u stanu, a nakon što je praščić još dva puta operiran zbog problema s utrobom i dva bruha, u travnju su mu odlučili pronaći novog i trajnog udomitelja.

- Uzela sam Ljilju jer nisu imali kamo sa njom. Mi živimo u kući s velikim dvorištem u kojem se može slobodno kretati. Inače smo vegetarijanci pa je svinja kod nas sigurna - kaže Ivana Grmoja (30) iz sela Rakitovice kraj Donjeg Miholjca. U njihovom dvorištu, osim Ljilje, živi još 30 mačaka, tri psa, kokoši i patka. No Ljilja je vjerojatno među rijetkim slavonskim svinjama u Slavoniji koja nije namijenjena za kobasice i čvarke. Preživjela je i Božić.

- U selu nemamo puno svinja pa je Ljilja, kada je došla, bila gotovo atrakcija, posebno kada se saznalo da će nam zapravo biti ljubimac. Nikada je nismo puštali u kuću. Živi u dvorištu i boksu unutar kojeg ima privatnu blatnu kaljužu koju voli više od svega - kaže Ivana. Kada je došla, Ljilja je imala tek 10-ak kilograma, a danas teži oko 150 više. Iako je po apetitu prava svinja, obitelj pazi da je ne udebljaju previše. Ujutro i navečer jede mekinje, a preko dana kuhano voće i povrće. Jede gotovo sve, jedino ne voli rajčicu. Ivana oko Ljilje ima cijeli dan posla. Ljilja je razmažena svinjica koja traži pažnju čim ugleda ljude. Prepoznaje svoje ime kada ju dozivate i jako je osjećajna. Kada su krajem godine Ivanini susjedi imali kolinje pa u dvorištu zaklali svinju koja je užasno skvičala, Ljilja je cijeli dan bila u šoku. Od straha nije htjela izaći iz boksa niti bilo što jesti.

- Izgledala je uznemireno. Idući dan je povraćala, stalno hodala uz mene i roktala kao da mi nešto želi reći - prisjeća se Ivana koja je inače profesor tjelesnog odgoja no, trenutno je nezaposlena. Da se radi o posve neobičnoj ‘gici’ svjedoči i facebook stranica Super Ljilje koja ima nekoliko tisuća fanova. Udomiteljica Ivana često fotografija Ljiljine super trenutke pa te fotke objavljuje na Ljiljinoj stranici. Tu se može vidjeti kako Ljilja doista uživa u svom bezbrižnom seoskom svinjskom životu.

- Nemamo namjeru Ljilju nikome dati. Biti će sa nama dokle god je živa, a to može biti i 20 i 30 godina jer toliko svinje prirodno žive - zaključuje Ivana.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21