Obavijesti

News

Komentari 28

Pravo na dječji doplatak imat će još dodatnih 156.000 djece

Pravo na dječji doplatak imat će još dodatnih 156.000 djece
1

Ministarstvo za demografiju želi izmjenu Zakona o doplatku za djecu. Tako bi pravo na dječji doplatak ostvarilo još 94.000 obitelji čiji mjesečni prihodi po članu ne prelaze 2.328 kuna

VIDEO

Dok iz Hrvatske svakim danom odlazi sve više ljudi, Vlada RH svim silama pokušava one preostale zadržati u zemlji. Stoga je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku predložilo novu mjeru kojom žele poboljšati demografsku sliku Hrvatske. Žele proširiti pravo na ostvarivanje dječjeg doplatka.

Tako bi se dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na doplatak ovim prijedlogom podigao na 70 posto proračunske osnovice. Trenutačno cenzus iznosi 50 posto od osnovice, odnosno 1663 kune.

Šterc: To nije ozbiljna mjera

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Drugim riječima, sve obitelji koje po pojedinom članu kućanstva ostvaruju dobit manju od 1663 kune, imaju pravo na dječji doplatak. Prijedlogom resornog ministarstva za demografiju taj bi se iznos podigao na 2328 kuna, čime bi pravo na doplatak ostvarile sve one obitelji čiji je ukupni mjesečni dohodak po članu kućanstva niži od tog iznosa.

Ministarstvo procjenjuje da bi izglasavanjem njihova prijedloga o izmjenama Zakona o doplatku na djecu pravo na dječji doplatak dobilo dodatnih 94.000 obitelji, što je čak 156.000 djece diljem Hrvatske. Iznosi dječjeg doplatka, za pojedine razrede, novim se prijedlogom neće mijenjati.

- To nije nikakva ozbiljna mjera niti će ona zaustaviti trendove iseljavanja i demografskog odumiranja. Donesena je tek tako, da se, između ostalog, pokaže kako se nešto radi. Ona ne ide u red ozbiljnih mjera demografske obnove i revitalizacije zemlje - smatra demograf Stjepan Šterc s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Svoje mišljenje kako je ova mjera ministarstva zapravo neozbiljna te kako neće promijeniti ništa Šterc objašnjava činjenicom da je to prije svega mali iznos. Napominje i da je pravo na dječji doplatak standardna priča. Inače se daje u većini zemalja, i to, kako kaže Šterc, nije nikakva novina. Ozbiljnije mjere za poboljšanje demografske slike naše zemlje, napominje naš sugovornik, više bi trebale biti usmjerene prema majkama.

- Nakon povratka s rodiljskog dopusta trebala bi im se osigurati puna plaća koju su imale prije odlaska na rodiljski.

'Ženama veće plaće'

Primjerice, ako žena ima plaću od 8.000 kuna, koja se nakon rodiljskog smanji na 4.400, to je kažnjavanje žena u zemlji koja nestaje prirodnim putem - kaže Šterc. Smatra da bi žene trebale imati punu plaću, pri čemu bi dio snosio poslodavac a dio država.

- Neka to urede kako god znaju. Uz to, žene koje primaju plaću manju od 4400, a zaposlene su, trebale bi dobivati iznos prosječne plaće u Hrvatskoj. One nezaposlene, kad zatrudne, trebale bi također dobivati iznos prosječne hrvatske plaće. To bi bile ozbiljne demografske mjere - govori Šterc i zaključuje kako je mnogo europskih zemalja već počelo provoditi takve mjere jer su svjesne da gube dragocjenu radnu snagu.

2016:
proračunska osnovica: 3326 kuna
dohodovni cenzus (50% od osnovice): 1663 kune
2017:
proračunska osnovica:
3326 kuna
dohodovni cenzus
(70% od osnovice): 2328 kuna
VISINA DOPLATKA:
a) prihodi do 543,14 kuna - doplatak 299,34 kune (16,33 posto od proračunske osnovice)
b) prihodi od 543,14 kuna do 1119,53 kune - doplatak 249,45 kuna
c) prihodi od 1119,53 do 2328 - doplatak 199,56 kuna
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.