Obavijesti

News

Komentari 399

Prosvjedi u Berlinu: Protiv korone marširalo 38.000 ljudi

Prosvjedi u Berlinu: Protiv korone marširalo 38.000 ljudi
10

Danas su u gradu Zagrebu zabilježena 93 nova slučaja zaraze. U Splitu su preminule dvije osobe, žena (90) i muškarac (70). Zaraženi su gotovo svi štićenici Doma za starije u Kaštelima

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.32

PROSVJEDI U BERLINU

Tisuće protivnika nošenja zaštitnih maski i mjera zaštite protiv koronavirusa izašli su na ulice nekoliko europskih gradova, a na skupu u Berlinu privedeno je 300 osoba nakon sukoba pobornika krajnje desnice i policije.

Berlinski gradski pročelnik za unutarnje poslove Andreas Geisel je rekao da je oko 200 osoba je privedeno ispred ruskog veleposlanstva nakon što su bacali kamenje i boce na policajce, i većina je kasnije puštena. Nitko nije ozlijeđen. 

Prema podacima vlasti ukupno je oko 38.000 osoba sudjelovalo, većinom mirno, na skupu tijekom kojeg su organizatori pozvali na okončanje svih mjera protiv novog koronavirusa.

U Londonu je tisuću okupljenih na Trafalgar Squareu pozvalo na okončanje "medicinske tiranije", dok je u Zuerichu više od tisuću okupljenih tražilo "povratak sloboda".

U Parizu je između 200 i 300 okupljenih prosvjedovalo protiv obveze nošenja zaštitnih maski. Parižanka Sophie je izjavila da se došla boriti za "slobodu izbora".

Nakon zahtjeva da se raziđu, sudionici defilea u Berlinu su ostali u skupini i izvikivali "Otpor" i "Mi smo narod", slogan krajnje desnice. 

Skup pod nazivom "Svečanost slobode i mira", koji okuplja aktiviste protivnike cijepljenja, zagovornike teorije zavjere i simpatizere krajnje desnice, bio je drugi skup u mjesec dana što zabrinjava vlasti.

Skup je bio jako mješovit, svih dobnih skupina, uključujući obitelji s jako malom djecom. Bilo je zastava duginih boja uz one njemačke, a prosvjednici su više puta izvikivali "Merkel mora otići".

- Ja nisam simpatizer krajnje desnice, ovdje sam radi obrane naših temeljnih sloboda - rekao je Stefan (43) iz Berlina, obrijane glave, u majici s natpisom "Razmišljanje pomaže".

Gradska uprava njemačke prijestolnice je zabranila prosvjed zbog zdravstvene sigurnosti i nemogućnosti poštivanja razmaka, ali kasnije je sud kojem su se obratili organizatori dozvolio skup.

Novi skup je održan u ozračju sve većeg nezadovoljstva u njemačkom javnom mnijenju prema ograničenjima tijekom pandemije. 

Pokretač prosvjeda, Michael Ballweg, informatički poduzetnik bez političkog opredjeljenja, na čelu pokreta "Mislioci nekonformisti -711", nastalom u Stuttgartu, tražio je tijekom skupa u Berlin "trenutačnu ostavku" vlade, što je popraćeno pljeskom.

Kao i brojne europske zemlje, Njemačka je posljednjih tjedana suočena s nastavkom pandemije s prosječno oko 1500 novih slučajeva dnevno.

U svijetu je od početak epidemije od covida-19 umrlo najmanje 838.271 ljudi, prema podacima agencije France presse na temelju službenih izvora u subotu.

Dijagnosticirano je oko 24,8 milijuna slučajeva zaraze.

19.11

Troje mališana koji su pacijenti Dječje hematoonkologije KBC-a Split, njihovi roditelji i nekoliko medicinskih sestara zaraženo je koronavirusom, potvrdio je u subotu šef Infektivne klinike Ivo Ivić, a kako se neslužbeno doznaje riječ je o ukupno devet zaraženih osoba.

- To su asimptomatske infekcije, svi su smješteni u izolaciju, sve je zbrinuto i napravljeno po zanatu. Jedan pozitivni roditelj je hospitaliziran. Nema nikakvih problema - kazao je Ivić za Hinu.

Koronavirus je na odjelu otkriven je nakon što je jedan maleni pacijent u četvrtak dobio simptome zaraze. Iz predostrožnosti testirani su svi koji su bili s njim u kontaktu, a među testiranima su bili ne samo pacijenti i osoblje već i roditelji koji su mu dolazili u posjet.

Šef Infektivne klinike Ivić je rekao i da tijekom popodneva i večeri, uz do sada ukupno hospitaliziranih 13 štićenika domova za starije osobe na području Splitsko-dalmatinske županije, očekuje da će sanitet iz domova dovesti još šest starijih osoba koje će biti hospitalizirane na infektivnu kliniku.

17.11

Pariz: Prosvjedi protiv mjera obaveznog nošenja maski 

Između 200 i 300 prosvjednika okupilo se u subotu na mirnim demonstracijama na jednome pariškom trgu u želji da tako izraze nezadovoljstvo zbog mjera obveznog nošenja maski za lice, uz povike "Sloboda, sloboda!".

AFP piše da je riječ o jednom od prvih prosvjeda ovog tipa u Francuskoj.

Prosvjednici su se okupili na Place de la Nation u istočnom Parizu, pritom optužujući vladu da "strahom manipulira ljudima" te nameće nošenje maski u nekoliko velikih francuskih gradova "bez ikakva znanstvenog opravdanja".

Jedno je to od prvih okupljanja aktivista koji se bune proitiv obveznog nošenja maski u Francuskoj. Prosvjednike su vrlo brzo okružili pripadnici snaga reda, a nekim su demonstrantima zbog nenošenja maski uručene kazne u iznosu od 135 eura.

"Ljudi ne žele maske..., nose ih samo zato jer se boje da će dobiti novčanu kaznu", rekao je jedan od prosvjednika.

"Nema znanstvenih dokaza o koristi nošenja maski na otvorenom. Covid-19 nije toliko opasan, većinom ubija ljude starije od 60 godina", rekla je 26-godišnja studentica sociologije Anaïs.

Među demonstrantima je bilo i nekoliko pripadnika "žutih prsluka" koji su na taj način izrazili solidarnost s demonstrantima te kritizirali činjenicu da maske ​​nisu besplatne.

15.42

Ukida se zabrana rada teretanama:  'Idemo u smjeru pojačanih i strogih mjera, ali i otvaranja'

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, zbog povećanog broja zaraženih, na snazi je zabrana rada teretanama i fitness centrima.

Odluku je jučer komentirao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak koji je rekao da se radi o četiri teretane u Splitu koje su utvrđene kao izvor zaraze, premda je naglasio da je to teško sa stopostotnom sigurnošću utvrditi. Zato se, kaže, razgovara i o promjeni odluke

Iz Županijskog stožera kazali su da se upravo na tome radi

 - U dogovoru s epidemiolozima i vlasnicima fitness centara i teretana idemo u smjeru pojačanih i strogih mjera, ali i otvaranja – otkrili su kratko iz Županijskog stožera, donosi dalmacijadanas.hr

15.28

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

Karlovačka županija ima jednu novozaraženu osobu od infekcije Covid-19.

Od jučer u 12 sati do danas 12 sati pristigli su nalazi za 31 osobu, a još ih se čeka 150 pa je stvarni broj zaraženih vjerojatno veći.

Iz Stožera civilne zaštite navode da je ta jedna novozaražena žena iz Ogulina.

U samoizolaciji se nalazi 150 osoba. U karlovačkoj Općoj bolnici hospitalizirane su trenutno tri osobe.

Komentari 399