Obavijesti

News

Komentari 10

Prebacivanje krivnje: Ne znaju što bi pa se optužuju

U Uredu predsjednika kažu da je Registar iscurio iz Vlade tj. ministarstva. Josip Đakić (HDZ) tvrdi da ga je objavio netko blizak Uredu predsjednika

VIDEO

Prije dva tjedna se Ivo Josipović založio u emisiji “S predsjednikom uz kavu” za objavu Registra branitelja. Predsjednik je svoj zahtjev detaljno obrazložio slušateljstvu.
- To tražim, prvo, jer su to tražili mnogi branitelji. A drugi razlog je taj što postoje dvojbe je li baš taj popis vjerodostojan u smislu da su baš svi na popisu bili zaista branitelji s puškom u ruci ili su na neki drugi način pomagali obranu. I treba li sve te ljude staviti u istu ravan - rekao je Josipović dodajući da smatra kako postoji razlika u braniteljskom doprinosu:
- Pravedno je da se tu napravi distinkcija: kakav je bio doprinos ljudi iz rovova i onih drugih.
Predsjednik je napomenuo jednu, kako će se pokazati, važnu stvar:
- To je stvar provedbe i dogovora s Vladom. Ako Vlada bude spremna izaći s promjenom propisa koji će omogućiti objavu Registra, onda je stvar tehnike da se napravi distinkcija tko je tko. Josipović je i pismenim putem premijerki poslao zahtjev da se razmotri objava Registra.
Vlada, međutim, nije pristala.
Savjetnik predsjednika za branitelje Predrag Matić Fred na neslužbenu vijest da će Vlada odbiti njihovu inicijativu, nije se pokolebao.
– Predsjednik Ivo Josipović je još u predizbornoj kampanji obećao braniteljima, koje je susretao na terenu, kako će učiniti sve što može da se popis branitelja objavi. Obećao je inicirati tu raspravu i to je pisanim prijedlogom Vladi učinio. Taj su potez pozdravili članovi Savjeta za branitelje predsjednika, ali i branitelji iz cijele zemlje. Nakon objave Registra prepucavanje je nastavljeno.
Josip Đakić, predsjednik Hvidre, saborski zastupnik i član vladajuće stranke, prstom je uperio na Ured predsjednika, odnosno Josipovića.
Josipović je potvrdio kako je on savjetovao blogera Marka Rakara da se javi njegovu savjetniku Perkoviću. Rakar se u e-mailu predsjedniku žalio da ga se sumnjiči za objavu Registra pa mu je iz Ureda predsjednika savjetovano da se javi policiji, što je Rakar, kao uzoran građanin, kaže Josipović, i učinio. Na optužbe Josipa Đakića, predsjednika Hvidre, da je Registar procurio iz Ureda predsjednika, Josipović je odgovorio: “Samo neka Đakić upire prstom”.
Josipović je ponovio kako je objavljen samo dio Registra.
- Ovo što je objavljeno je duda varalica. Ovo je reducirana tražilica iz 2006., kojom se samo unosi nemir među branitelje i građane jer nije kompletan - zaključio je šef države. Dodao je i kako Ured predsjednika nikad nije imao podatke iz Registra pa ih Ured nije ni mogao objaviti.
- Ti podaci su iscurili iz Vlade, jednog ili drugog ministarstva, te tamo treba tražiti onoga tko je te podatke stavio na internet. A stavio ih je s očitom namjerom da okrivi nekog drugog - rekao je Josipović, neizravno, ali snažno napavši premijerku Jadranku Kosor, s kojom se sve manje slaže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS