Obavijesti

News

Komentari 143

Predsjednica osnažila svoj tim: Predstavila tri nova savjetnika

Predsjednica osnažila svoj tim: Predstavila tri nova savjetnika
5

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović svoj tim osnažila je sa tri zvučna imena: Brankom Lustigom za pitanja holokausta, Anđelkom Akrapom za demografiju i Nenadom Bakićem za digitalnu transformaciju

VIDEO

Želim biti na usluzi Vladi i tako pridonositi sinergiji u rješavanju društvenih problema. Tijekom dosadašnjeg mandata smatrala sam nužnim ne samo isticati probleme, nego i alarmirati javnost radi rješavanja i predlagati rješenja. Kad je riječ o gospodarstvu i demografiji problemi se uzajamno generiraju, pa se moraju tako i rješavati, rekla je na početku predstavljanja posebnih savjetnika predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Svoj tim osnažila je sa tri zvučna imena: Brankom Lustigom za pitanja holokausta, Anđelkom Akrapom za demografiju i Nenadom Bakićem za digitalnu transformaciju. Svi oni neće primati plaću, već će volontirati.

- Tražila sam suradnju i odgovornost društvenih i političkih čimbenika. Opća kriza političke komunikacije i pad vlade te novi izbori, u velikoj su mjeri ograničili ta nastojanja. Zato sam se morala fokusirati na osiguranje i stabilnosti države. Nakon proteklih parlamentarnih izbora vjerujem da smo ušli u razdoblje političke stabilnosti, iako razinu komunikacije treba i dalje podizati. Vlada je ozbiljno shvatila te zadaće. Uvrštavanje demografske politike u jedno od ministarstava pokazuje snažnu političku volju da se tome sustavno pristupa. U tom segmentu smo u izvanrednom stanju. Zato i dalje mislim da to traži osnutak posebnog ministarstva, ali poštujem autonomiju vlade da kreira politike - naglasila je predsjednica.

Branko Lustig zbog zdravstvenih tegoba nije mogao doći na predstavljanje u njezin ured na Pantovčaku, a novi savjetnici kratko su istakli svoje vizije. Tako je Anđelko Akrap ponovio kako Hrvatska ima intenzivne demografske procese te kako je očita neravnoteža u dobnom sastavu.

- Preduvjet za obnovu je usvajanje dugoročne demografske strategije. Najvažnije mjere su smanjenje nezaposlenosti, smanjenje rada na određeno, povećanje rodiljnih naknada i promoviranje pozitivne diskriminacije zaposlenih koji podižu djecu. Sela nestaju, pa za ruralna mjesta treba donijeti dodatne mjere - istaknuo je Akrap. Nenad Bakić naglasio je, pak, važnost kurikularne reforme i STEM područja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Cilj kurikularne reforme nije učenje djece u atmosferi podređenosti i autoriteta, nego razvijanje kompetencija kako bi djeca bila ravnopravni građani 21. stoljeća. STEM je jezgra u razvijenom svijetu zato što cijeli kurikulum ide k razvoju vještina kao što su komunikacija, ali i vrijednostima kao što je otvoren duh. Suvremeniji pristup školstvu može imati transformacijski utjecaj na društvo i realizirati naše potencijale - rekao je Bakić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)