Obavijesti

News

Komentari 335

Predsjednica osvaja Švedsku: Dogovorila je kupnju Gripena?

Predsjednica osvaja Švedsku: Dogovorila je kupnju Gripena?
1

Kolinda će se susresti i sa švedskim ministrom obrane. Proruski mediji tvrde da su hrvatski pregovori o kupnji eskadrile Gripen borbenih zrakoplova ušli u završnu fazu...

VIDEO

Nakon punih 14 godina stanke, jedan hrvatski državnik odlazi u posjet Švedskoj. Kolinda Grabar Kitarović prva je naša predsjednica u Švedskoj nakon Stjepana Mesića, koji je u toj zemlji bio 2003. godine.

Za razliku od zadnje predsjedničine američke turneje, ovoga puta je veći dio njenih aktivnosti najavljen vrlo precizno. Švedski kralj Carl Gustaf XVI. i kraljica Silvia, predsjednik vlade Stefan Lofven, predsjednik parlamenta Urban Ahlin i ministar obrane Peter Hultqvist njeni su domaćini.

Predsjednica je - piše na njenoj web stranici - službeni posjet Kraljevini Švedskoj započela susretom s hrvatskim iseljenicima u Stockholmu kojima je poručila da su potrebni Hrvatskoj koja “stari i umire”.

- Vaša očekivanja su velika u smislu perspektive povratka u Hrvatsku”, kazala je Predsjednica. Na nama je da osiguramo vaš povratak i onu vrstu ispunjenja kakvu imate u Švedskoj, istaknula je.

Predsjednica će se susresti i sa švedskim ministrom obrane. Proruski mediji tvrde da su hrvatski pregovori o kupnji eskadrile Gripen borbenih zrakoplova ušli u završnu fazu, pa je predsjedničin put - a ona je Vrhovna zapovjednica oružanih snaga - vjerojatno i u toj funkciji. Stručnjak Centra za analizu strategija i tehnologija Vasilij Kašin u Gazeti rekao je da Hrvatska neće kupiti Migove.

- Hrvatska država je dio NATO saveza i Europske unije rekao je Kašini dodao: Koliko ja znam, Zagreb ima ugovor sa Stockholmom o kupnji zrakoplova JAS 39 Gripen, a pregovori o ovom pitanju su u završnoj fazi, rekao je Kašin. Jedan borbeni zrakoplov Gripen JAS 39 košta između 30 i 60 milijuna dolara.

Mađarska nam je prije 4 godine ponudila da uzmemo šest njihovih Gripena, jer je Mađarskoj teret lizinga postao previsok. Mađari su Šveđanima plaćali oko 120 milijuna eura godišnje.

Hrvatska je do sad nekako izdržala s Migovima. Predsjednica je zadnjih desetak dana, dok je Hrvatsku tresla kriza oko Agrokora, često obilazila hangare i iskazivala zabrinutost za stanje naše borbene flote, dok o Agrokoru nije rekla ni riječ. O kupnji aviona međutim nije javno govorila.

- Predsjedničin posjet je predug! rekao je za novi list iskusni diplomat Ivica Maštruko, pa dodao: ”Obično se ide u dvodnevni posjet u neku europsku zemlju. I, ili, obično se prilikom takvih posjeta ide u dvije ili tri zemlje u regiji. Na primjer, Švedska, Norveška, Danska, kazao je Novom listu iskusni bivši diplomat dr. Ivica Maštruko. Možda su razlog duge posjete Gripeni.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 335
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava