Obavijesti

News

Komentari 4

Predsjednica umirovljenika na čelu Fonda za zaštitu okoliša

Predsjednica umirovljenika na čelu Fonda za zaštitu okoliša
1

Nakon smjene Dubravka Ponoša s mjesta direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, vodstvo je preuzela zamjenica Alenka Košiša Čičin-Šain, politička tajnica Čačićevih Reformista

VIDEO

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čiji je direktor Dubravko Ponoš nedavno smijenjen zbog sporne snimke koju je sam objavio, raspisao je natječaj za novog direktora. Ponoš je munjevitom brzinom pronašao novo radno mjesto, u tvrtki Livit predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka.

Smijenjen je nakon objave snimke razgovora s bivšim predsjednikom radničkog vijeća Fonda, Mislavom Kotarcem, u kojoj mu prijeti "odšarafljivanjem glave". Do izbora novog direktora, tim pravim malim Eldoradom upravlja dosadašnja Ponoševa zamjenica Alenka Košiša Čičin-Šain.

Riječ je o arhitektici, nekadašnjoj pomoćnici Radimira Čačića u Ministarstvu javnih radova, umirovljenoj HNS-ovoj saborskoj zastupnici i bivšoj članici uprave Zagrebačkog holdinga.

Na mjesto zamjenice je došla u svibnju prošle godine, uoči svog 65. rođendana. Zaposlena je na mandat od četiri godine, dakle bude li radila do isteka mandata, iz Fonda će otići kad bude imala blizu 68 godina. 

Ne vjeruje da će izdržati cijeli mandat

Odabrana je kao najbolja kandidatkinja, kažu u Fondu, na natječaju iz veljače prošle godine. Sama Košiša Čičin-Šain očito ne vjeruje da će odraditi četverogodišnji mandat, jer je u svojoj imovinskoj kartici kao predviđeni kraj mandata navela 19. listopad 2020. godine. Na pitanje zašto, ako zakon o Fondu predviđa da radno mjesto traje četiri godine, u Fondu nam je odgovoreno kako je zamjenica predvidjela da će biti smijenjena nakon sljedećih parlamentarnih izbora. 

Do dolaska Košiše Čičin-Šain u Fond posao zamjenika nitko nikad nije obavljao. To radno mjesto postoji od osnivanja Fonda prije gotovo 15 godina, ali se potreba za zamjenikom očito stvorila tek nedavno. Nakon provedenog natječaja zaposlena je 64-godišnja Košiša Čičin-Šain, danas glavna politička tajnica Čačićeve Narodne stranke - reformista, i predsjednica Stranke umirovljenika - umirovljenici.

Kao zastupnica HNS-a je zaradila saborsku mirovinu, da bi onda postala članicom uprave Zagrebačkog holdinga. U medijskoj se vatri našla kad je objavljeno da istovremeno prima plaću u Holdingu i saborsku mirovinu.

Plaća joj 16.649 kuna mjesečno

Košiša Čičin-Šain, kaže njezina imovinska kartica, u Fondu prima 16.649 kuna netto, dok joj ostala primanja koja se ne smatraju dohotkom, piše, dosežu dodatnih 12 tisuća kuna. Fond za zaštitu okoliša od gospodarstva i građana ubire različite ekološke naknade, i usmjerava ih u projekte zaštite okoliša. Ukupan prihod Fonda prošle je godine bio 1,8  milijardi kuna, a na kraju godine u banci i blagajni imali su više od milijardu kuna.

Kako je riječ o agenciji koja bi ono što prikupi od građana i gospodarstva trebala dalje ulagati, postavlja se pitanje zašto im na računu stoji toliko novca, i treba li im plaćati tolike naknade.

Iz godine u godinu Fond ima sve više zaposlenika, trenutačno oko 350, što je stotinu ljudi više nego prije pet godina. Za bruto plaće zaposlenih lani je potrošio 42 milijuna kuna, iz čega proizlazi da je bruto mjesečna plaća u toj agenciji oko deset tisuća kuna. 

Za prekovremeni je rad zaposlenicima lani isplaćeno još gotovo 690 tisuća kuna. Na službena su putovanja lani potrošili 1,4 milijuna kuna, a za stručno usavršavanje zaposlenika 1,12 milijuna kuna. Unatoč usavršavanju, intelektualne usluge su platili još 8,2 milijuna kuna, dvostruko više nego u 2017. godini. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori