News

Komentari 7

Predsjednik Češke: 'Ne stoji nužno Rusija iza eksplozije u skladištu streljiva 2014. godine'

Predsjednik Češke: 'Ne stoji nužno Rusija iza eksplozije u skladištu streljiva 2014. godine'

Češka je vlada prošli tjedan protjerala 18 ruskih diplomata i ostalog osoblja veleposlanstva, prethodno ih identificiravši kao osoblje tajne službe. Predsjednik Miloš Zeman je podupro taj potez

Češki predsjednik Miloš Zeman u nedjelju je izjavio da je pretpostavka po kojoj su godine 2014. ruske obavještajne službe sudjelovale u eksploziji skladišta streljiva u toj srednjoeuropskoj zemlji samo jedna od dviju teorija i da se ne smije isključiti mogućnost da se radilo o nesreći.

Zemanova je izjava uslijedila nešto više od tjedan dana nakon što se češka vlada sukobila s Moskvom zbog sumnje da dvojica ruskih pripadnika obavještajne službe, optuženih za trovanje nervnim otrovom u Velikoj Britaniji 2018. godine stoje i iza eksplozije u Češkoj 2014. u kojoj su poginule dvije osobe.

Službena Moskva negira bilo kakvu ulogu u ijednom od dvaju slučajeva.

Po Zemanu postoje dvije teorije.

- Istražujemo dvije teorije - po prvoj, izvornoj, eksplozija je posljedica nestručnog rukovanja eksplozivima, a po drugoj radilo se o operaciji strane obavještajne službe - rekao je češki predsjednik u ranije snimljenom govoru koji je emitirala Prima televizija.

- Obje teorije shvaćam ozbiljno i želim da se temeljito istraže - rekao je češki predsjednik.

Zeman, kao šef države sudjeluje u imenovanju premijera, no nije uključen u svakodnevno rukovođenje zemljom i dosad je često zauzimao proruska stajališta. Zalaže se za kupnju ruskog cjepiva Sputnjik V i za to da ruska državna tvrtka za nuklearnu energiju Rosatom sudjeluje u natječaju za izgradnju nuklearne elektrane.

Češki predsjednik smatra da bi Rosatom trebao biti isključen iz natječaja dokaže li se umiješanost Rusije u eksploziju, no vlada se već izjasnila po tom pitanju kazavši da u izgradnju nuklearne elektrane ne kani uključiti spomenutu tvrtku.

Češka je vlada prošli tjedan protjerala 18 ruskih diplomata i ostalog osoblja veleposlanstva, prethodno ih identificiravši kao osoblje tajne službe. Zeman je podupro taj potez. 

Do kraja svibnja Češku bi trebalo napustiti još 63 ruskih diplomata i ostalog osoblja. 

Na te poteze službenog Praga Moskva je uzvratila protjerivanjem 20 čeških diplomata i ostalog osoblja te je od Čeha zatražila da do svibnja otpusti oko 90 pripadnika ruskoga pomoćnog osoblja koje radi u češkom veleposlanstvu i u kompleksu s hotelom namijenjenim češkim posjetiteljima Moskvi.

 

Najčitaniji članci