Obavijesti

News

Komentari 3

Predsjednik Obama će na Kubi moći ispitati svoju popularnost

Predsjednik Obama će na Kubi moći ispitati svoju popularnost
1

Uoči posjeta Kubi Obama je najavio da želi razgovarati s kubanskim narodom. Dok bude šetao ulicama Havane mogao bi zaključiti da oni koji mu ne vjeruju nisu u većini

VIDEO

Posjet Baracka Obame bit će ovih dana tema razgovora u svakom kutku Havane, osim u "kutku idiota", dijelu Muzeja revolucije u kojemu se izruguju američki predsjednici puno nepopularniji od njega.

Jedan od zidova Muzeja revolucije u Havani, nezaobilaznog turističkog odredišta smještenog u bivšoj predsjedničkoj palači Fulgencia Batiste kojeg su Castrovi pristaše svrgnuli 1959., namijenjen je karikaturama najvećih neprijatelja kubanskog komunističkog režima.

Tu su, uz bivšeg kubanskog dikatora, Ronald Reagan, prikazan kao naoružani kauboj, George Bush kao rimski car, a njegov sin George W. Bush nosi kacigu s nacističkom svastikom i čita knjigu okrenutu naopako.

Ta četvorica neprijatelja Castrova režima su prikazani kao "idioti" koji su pridonijeli "jačanju" revolucije, piše na pločicama s natpisom na engleskom, španjolskom i francuskom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Barack Obama nije među njima. Aktualni američki predsjednik, koji je potaknuo približavanje Sjedinjenih Država i Kube nakon više od pola stoljeća sukoba, uživa na otoku kapital simpatija koji nije zanemariv.

"Svi mi govore o Obami", komentira vodič u muzeju Christopher, "on je zaslužan za poboljšanje naših odnosa, za nas Obama nije idiot".

Premda je teško utvrditi popularnost Baracka Obame na Kubi, gdje nema ispitivanja javnog mišljenja, rijetki su Kubanci koji loše govore o njemu, osobito među crnačkom populacijom.

Njegov trodnevni posjet Kubi koji počinje u nedjelju bit će prigoda za ispitivanje njegove popularnosti i sposobnosti da utječe na promjenu mišljenja o američkim predsjednicima na Kubi, prema je velik broj Kubanaca ogorčen na Washington zbog gospodarskog embarga uvedenog 1962.

Zahvaljujući približavanju SAD-a i Kube koje je počelo krajem 2014., turizam je na Kubi u 2015. porastao za 18 posto, a broj američkih turista za 77 posto.

Uoči posjeta Kubi Obama je najavio da želi razgovarati s kubanskim narodom. Dok bude šetao ulicama Havane mogao bi zaključiti da oni koji mu ne vjeruju nisu u većini.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke