Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
90 komentara

Predsjedniku države mirovina će biti manja za čak 13.200 kn?

Uz mirovine, predsjednik bi pet godina imao pravo na ured i vozača. Odredbe se ne odnose na bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, jer se stečena prava ne ukidaju

Jurica Galoić/Pixsell
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Vlada je na današnjoj sjednici raspravila Zakon o posebnim pravima predsjednika Republike nakon prestanka obnašanja dužnosti.

Prema prijedlogu, predsjednik Republike moći će se nakon prestanka obnašanja dužnosti vratiti na svoje bivše radno mjesto, mirovina će mu se određivati prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a zadržat će ured i službeni automobil, ali na rok od pet godina. 

Prema nekim procjenama, predsjedniku bi se mirovina smanjila s 22.000 na 8.800 kuna. 

Predsjedniku Republike će se po isteku mandata osigurati radno-pravna zaštita, odnosno omogućit ćemu se pravo povratka na rad kod poslodavca kod kojeg je bio u radnom odnosu na neodređeno vrijeme, i to u roku trideset dana od prestanka obnašanja dužnosti. Ako je prestala potreba za obavljanjem tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi obavljanje drugih odgovarajućih poslova. 

Predsjednikova mirovina ubuduće bi se određivala prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, kao i svim drugim osiguranicima, odnosno više ne bi bila u visini 90 posto njegove plaće nego bi se određivala prema općem propisu, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, javlja HRT

Izmjene se neće primjenjivati na bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, a ministar Mrsić je kazao kako je zaključeno da su to stečena prava koja će on moći nastaviti koristiti u istom opsegu i nakon što izmjene zakona stupe na snagu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message