Obavijesti

News

Komentari 4

Predstavili se kao policajci i bankari pa dvjema žrtvama uzeli više od stotinu tisuća kuna

Predstavili se kao policajci i bankari pa dvjema žrtvama uzeli više od stotinu tisuća kuna

Prva žrtva (74) lažnim djelatnicima banke predala je više od stotinu tisuća kuna. Nakon pet dana shvatila je da je prevarena. Drugu žrtvu (88) lažni policajac uvjerio je da ima krivotvorene novčanice

VIDEO

Zagrebačka policija izvijestila je o dva slučaja prijevara na kućnom pragu u kojima su prevaranti, lažno se predstavljajući, nagovorili dvije žene da im predaju veću svotu novca.

Prvo su se prošlog tjedna u srijedu na području Susedgrada u Ulici Dudovec nepoznate osobe lažno predstavile 74-godišnjakinji kao djelatnici jedne banke. Na takav način doveli su ju u zabludu da im preda novac, što je ona povjerovavši u njihovu prevaru i učinila te im predala nešto više od stotinu tisuća kuna. Žrtva nije odmah shvatila prijevaru, no nakon što se "bankari" više nisu javljali ni dolazili u ponedjeljak 15. lipnja sve je prijavila policiji.

Drugi slučaj zabilježili su u ponedjeljak. Oko 15.30 sati nepoznati je počinitelj nazvao 88-godišnjakinju te joj se lažno predstavio kao policajac. Uvjerio ju je da kod kuće ima krivotvorene novčanice koje mora zamijeniti. Nešto kasnije lažni policajac joj je došao na kućni prag u Ulici Voltino te mu je ona predala novac koji je imala kod kuće. Ostala je bez nekoliko desetaka tisuća kuna.
I dok policajci tragaju za počiniteljima, iz zagrebačke policije objavili su savjete građanima kako se mogu zaštititi.

Upozoravaju da prevaranti obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti povjerenje ili sažaljenje žrtve jer tako pripremaju teren za ući u njihov stan.
Prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara.   
 
Policijska uprava zagrebačka podsjeća svoje građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto to ne čine bez prethodne provjere o kome se radi.

Takve osobe spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe te iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava.
 
Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, savjetuju iz policije, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje.

- Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično). Ako sumnjate na osobe koje se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku - poručuju iz zagrebačke policije.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa