Obavijesti

News

Komentari 60

Pregled godine: Cijelu zemlju šokirala je sramotna presuda

Pregled godine: Cijelu zemlju šokirala je sramotna presuda
9

Generale Antu Gotovinu i Mladena Markača Haaški sud osudio je na ukupno 42 godine zatvora. Sudac Orie rekao je da je cilj Oluje bio protjerivanje Srba iz Krajine

VIDEO

Veliki petak 2011., turobno poslijepodne, gotovo pola Hrvatske sa strepnjom gleda televiziju. Mnogi građani su na trgovima, moli se krunica i čeka presuda hrvatskim generalima. I onda, sve je stalo. Šok i nevjerica zavladala je među okupljenima na gradskim trgovima. Suze nitko nije skrivao, a jecali su i ratni veterani.  

Generala Antu Gotovinu (56) Vijeće Haškog suda je 15. travnja nepravomoćno osudilo na 24 godine zatvora, a Mladena Markača (56) na 18 godina. Proglasili su ih krivima za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i to po točkama 1 - progon kao zločin protiv čovječnosti, 2 - deportacija kao zločin protiv čovječnosti, 4 - pljačka javne i privatne imovine kao kršenje zakona i običaja ratovanja, 5 - razaranje kao kršenje zakona i običaja ratovanja, 6 - ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti, 7 - ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, 8 - nečovječna djela kao zločin protiv čovječnosti, 9 - okrutno postupanje kao kršenje zakona i običaja. Nisu krivi po trećoj točki optužnice odnosno za nečovječna djela prisilnog premještanja kao zločin protiv čovječnost.

Suci su odlučili i da Ivan Čermak (62) nije kriv ni po jednoj točki optužnice te su ga oslobodili, a istoga dana doputovao je u Hrvatsku. 

Sudac Orie: Oluja je bila zločinački pothvat

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Presudu je generalima pročitao nizozemski sudac Alphons Orie koji je rekao kako je Oluja zapravo bila zločinački pothvat. Rekao je kako je Vijeće u kojem su osim njega sjedili i Uldis Kinis iz Latvije i Elisabeth Gwaunza iz Zimbabvea zaključilo da je pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio ključni sudionik u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio protjerivanje Srba iz Krajine i naseljavanje Krajine Hrvatima. Uz Tuđmana, smatra Vijeće, odgovorni su i Gojko Šušak te Janko Bobetko te još neki ondašnji visoki državni i zapovjedni čelnici. Odmah nakon presude obrana je počela raditi na žalbi.

Osuđujuća presuda šokirala je i predsjednika Ivu Josipovića, koji je istaknuo kako nije moguće dovesti u pitanje legalnost Domovinskog rata i Oluje. 

- Gorak osjećaj. Inkriminacija udruženog zločinačkog pothvata je nešto što ne priznajemo i nećemo priznati - izjavio je tada Zoran Milanović, budući premijer. 

Palili gume, razbijali i prosvjedovali zbog presude

I građani su pokazali što misle o haaškoj presudi. U Biogradu, Pakoštanima i Turnju palili su kontejner i gume. Uz Jadransku magistrali trgali su se borovi i ostala stabla. Gnjevni su bacali i kamenje, a bilo je i nekoliko sukoba sa policijom. Šibenčani su u znak prosvjeda zbog presude generalima na više mjesta isticali transparente, a zapalili su i kontejner. 

Haaški sud je 2. kolovoza objavio kako je zaprimio žalbe na presude generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Žalbe su 1. kolovoza obrane dvojice generala poslale e-mailom. U žalbi je između ostalog pisalo kako "general Gotovina traži da Žalbeno vijeće intervenira i ukine njegovu osuđujuću presudu po svim točkama. Zaključci raspravnog vijeća toliko su ozbiljno nerazumni da se presuda mora poništiti, a njegova osuda za odgovornost u vezi s udruženim zločinačkim pothvatom ukinuti".

>>> Sve o presudi generalima čitajte u SPECIJALU

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag