Obavijesti

News

Komentari 1

Pregovarač Michel Barnier: EU spreman za odgodu Brexita

Pregovarač Michel Barnier: EU spreman za odgodu Brexita
1

Barnier se novinarima obratio nakon informiranja europskih ministara o stanju Brexita. Iako je EU već odbila zahtjev May za odgodu do 30. lipnja, iz Unije nisu voljni provesti najštetniji, nagli Brexit ovog petka

VIDEO

Europska unija nada se da će se međustranačkim razgovorima u Londonu skupiti većina u Donjem domu za nastavak Brexita te su spremni dati još više vremena za pregovore, izjavio je glavni pregovarač EU-a Michel Barnier.

Uoči europskog summita na kojem bi čelnici država članica trebali odlučiti hoće li Velikoj Britaniji dopustiti još jednu odgodu Brexita, Barnier je naglasio kako će duljina druge odgode nakon što prođe trenutni datum izlaska 12. travnja ovisiti o obrazloženju koje će premijerka Theresa May predstaviti.

"Duljina produljenja mora biti u skladu s razlozima zbog kojih je zatraženo", rekao je u utorak na novinskoj konferenciji Barnier.

"Bilo koja odgoda mora imati svrhu. Duljina bi trebala biti razmjerna ciljevima koji se žele postići. Naš je cilj uređen izlazak iz EU-a. Brexit bez sporazuma nikada neće biti odluka Europske unije. Kako bi izbjegli izlazak bez sporazuma, Ujedinjeno Kraljevstvo treba pristati na sporazum", rekao je Barnier.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Barnier se novinarima obratio nakon informiranja europskih ministara o stanju Brexita. Iako je EU već odbila zahtjev May za odgodu do 30. lipnja, iz Unije nisu voljni provesti najštetniji, nagli Brexit ovog petka.

Ministri su raspravljali o uvjetima Unije u slučaju duže odgode, koji uključuju i održavanje izbora za Europski parlament u svibnju te pristanak na "iskrenu suradnju", odnosno nezanemarivanje važnih reformi i institucija Europske unije ako Ujedinjeno Kraljevstvo na dulji period ostane članicom EU-a.

"Sporazum o povlačenju nije otvoren za ponovne pregovore", izjavio je Barnier, dodajući kako bi EU bila spremna ažurirati popratni nacrt deklaracije o budućnosti odnosa EU i UK ako pregovori May s oporbenom Laburističkom strankom završe prihvaćanjem carinske unije.

"Nadamo se i očekujemo kako će ovaj dijalog završiti pozitivnim rezultatima koji će napokon omogućiti da imamo pozitivnu većinu za sporazum o povlačenju", rekao je Barnier.

Izaslanici EU-a u utorak će u 18 sati održati posljednji pripremni sastanak uoči summita europskih čelnika u srijedu u Bruxellesu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...