Obavijesti

News

Komentari 13

Pregovori: Još nema odluke EK o zatvaranju poglavlja 23

Pregovori: Još nema odluke EK o zatvaranju poglavlja 23
1

Bila sam u RH nekoliko puta da potičem preobrazbe i sada sam kolegij izvijestila o postignućima tih svojih poticanja, kaže europska povjerenica za pravosuđe

VIDEO

U Europskoj komisiji kao da su se uplašili optimizma koji su u utorak prouzročili potvrdom da je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding utvrdila da je Hrvatska ispunila mjerila za zatvaranje poglavlja 23, Pravosuđa i temeljnih prava, te da je povjereniku za proširenje i europsku susjedsku politiku Štefanu Füleu preporučila da se to poglavlje zatvori. U srijedu je stanje pristupnih pregovora s Hrvatskom na dnevnome redu svojeg redovitog tjednog sastanka imao i povjerenički kolegij Europske komisije, a u četvrtak bi Füle o tome trebao izvijestiti Odbor stalnih predstavnika (COREPER) u Vijeću EU.

- Imali smo kratku raspravu o Hrvatskoj. Bila sam u Hrvatskoj nekoliko puta da potičem preobrazbe i sada sam kolegij izvijestila o postignućima tih svojih poticanja. Bilo je to vrlo teško, ali mislim da je Hrvatska jako uznapredovala. EK sada mora dati svoj prijedlog Vijeću EU, a ja ne mogu predvidjeti kakav će taj prijedlog biti. No, mogu reći da sam zadivljena napretkom koji je Hrvatska učinila da izgradi pravosudni sustav - rekla je Reding. Nije željela dodati ništa podrobnije "jer je moj kolega Füle taj koji je odgovoran i on će izvijestiti Vijeće o našim prvim nalazima".

- Potom će se, zajedno s ostalim povjerenicima odgovornima za pojedina pitanja, ponovno obratiti povjereničkome kolegiju s prijedlogom. Nadam se da se to može prilično brzo učiniti - zaključila je Reding.

Izvor iz Füleova ureda rekao je da je Füle "čuo što je povjerenica Reding rekla", a onda je "kolegij saslušao što Füle ima reći, ali nikakva odluka nije donesena".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Izvještaj Vlade RH tek je jedan od izvještaja koje koristimo za izradu svojih procjena. EK ne čini ništa preko noći. Ni na COREPERU se u četvrtak ništa neće dogoditi - dodao je isti izvor.

Hrvatski pregovarači nisu odgovarali na novinarska pitanja.

Pretpostavljeni slijed nakon COREPER-a u četvrtak uključuje sastanak Vijeća EU za opće poslove (GAC) u ponedjeljak, 23. svibnja, na kojemu će ministri vanjskih poslova EU 27 raspravljati i o hrvatskim pristupnim pregovorima te bi mogli donijeti odluku o njihovu zaključenju na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji 21. lipnja. Potom bi Europsko vijeće 24. lipnja potvrdilo završetak pregovora.

Ukoliko se sav postupak do tada ne dovrši, kao krajnji se rok neslužbeno spominje rub prvoga sastanak GAC-a pod poljskim predsjedanjem u srpnju. Tada bi umjesto šefova država ili vlada zaključenje pregovora potvrdili ministri vanjskih poslova. To se do sada nije događalo, ali nije protivno europskome zakonodavstvu.

Potom bi u rujnu o nacrtu pristupnog ugovora raspravljali mjerodavni odbori Europskog parlamenta, koji bi ga potvrdio na plenumu u listopadu. Ako šefovi država ili vlada EU 27 ne odluče u studenom prirediti posebnu svečanost potpisivanja Pristupnog ugovora, potpise bi na njega stavili na redovnom, prosinačkom sastanku Europskog vijeća. Ugovor bi tada krenuo u ratifikacijski postupak u parlamente država članica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...