News

Komentari 15

Pregovori u Beču o iranskom nuklearnom programu: Kina traži ukidanje sankcija svima

Pregovori u Beču o iranskom nuklearnom programu: Kina traži ukidanje sankcija svima

Ministar vanjskih poslova islamske republike Iran, Seyed Abbas Araghchi je najavio kako će Iran napustiti pregovore ukoliko bude suočen sa 'pretjeranim zahtjevima, gubljenjem vremena ili iracionalnim cjenkanjem'

Iranski nukearni dogovor čije službeno ime je Zajednički plan akcije (JCPOA) već se gotovo mjesec dana odvija iza zatvorenih vrata u Beču. Sudionici su Kina, EU, Rusija, Iran, UK, Francuska i Njemačka. Iran nije želio direktan kontakt s pregovaračima SAD-a jer tvrdi da su jako povrijedili njihov narod. Iz tih razloga upotrebljena je metoda indirektne diplomacije kako bi se oživio sporazum iz 2015. koji je napustila Trumpova administracija, a Iran ga potom počeo kršiti. Pregovarači SAD-a su smješteni u hotelu preko puta Grand hotela Vienna gdje se odvijaju pregovori i kako bi im se poruka brzo dostavila.

- Očekujemo da će zaključak biti donešen brzo, jako brzo. Sastajemo se ponovno idućeg petka. Pisanje drafta započeto je prije mjesec dana – rekao je za 24 sata ruski stalni predstavnik u međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov.

Uljanov koji sudjeluje kao ruski pregovarač naglašava kako se ne mogu očekivati instantni rezultati. To je kontinuirani proces i pregovori se pomiču se u pravom smijeru, dodao je.  Amerikanci i Iranci sudjeluju predano i pristojno u pregovorima. Međutim, pregovori nemaju postavljen deadline pa mogu trajati i nekoliko mjeseci.

Predstavnici SAD-a su se žalili na neefikasnost pregovora jer bi dinamika, ukoliko bi bili prisutni s ostalim predstavnicima sila, mogla biti puno brža.

- Mogu razumjeti iranske kolege. Patili su jako puno proteklih godina i trenutno nisu u mogućnosti biti u direktnim pregovorima sa SAD-om. To se uspješno obavlja preko EU kordinatora. Ne vidim naznaku da bi uskoro mogli početi pregovore licem u lice, još nismo na toj razini – rekao je ruski ambasador Mihail Uljanov za 24 sata.

S druge strane Kina je odlučila iskoristiti priliku da se pridruži Iranu te zahtjeva od SAD-a ukidanje sankcija za sve treće strane i osobe pa tako i njih.

- Što se tiče pregovora, sve strane imaju zajedničko mišljenje oko finalne formule kako da vratimo Iran na dogovore iz sporazuma Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA). Pregovori se odvijaju u smjeru ukidanja sankcija. U tom duhu SAD moraju ukinuti sve nametnute sankcije, ne samo prema Iranu već svim trećim stranama. To se odnosi i na Kinu – zaključuje kineski ambasador i predstavnik kineskog naroda pred UN-om i drugim internacionalnim organizacijama u Austriji, Wang Qunom.

Ministar vanjskih poslova islamske republike Iran, Seyed Abbas Araghchi je najavio kako će Iran napustiti pregovore ukoliko bude suočen sa 'pretjeranim zahtjevima, gubljenjem vremena ili iracionalnim cjenkanjem'.

Nuklearni pregovori u bečkom Grand hotelu koji su započeli 9. travnja dobili su na dinamici otkako je prije dva tjedna Iran najavio početak proizvodnje 60 postotnog urana, postotak koji se koristi u svrhe vojnog oružja. To znatno odstupa od 3,67 posto kojije dogovoren ugovorom.

Javad Zarif, dužnosnik iranske vlade, na Twitteru je objavio kako je na ministarskom sastanku preostalih sudionika JCPOA naglasio posljednju šansu za EU da spasi JCPOA. Prozvao je EU da dijeli krivnju sa SAD-om za nepopravljivu štetu nanesenu Irancima. Priložio je podatke o trgovini Iran-EU 2014 -2019., koje, tvrdi Zarif, pokazuju da je E3 / EU ozbiljno prekršio svoje obveze JCPOA. 

Najčitaniji članci