Obavijesti

News

Komentari 72

Dosta im je: Idu na prosvjed, ali svi pacijenti će biti zbrinuti...

Dosta im je: Idu na prosvjed, ali svi pacijenti će biti zbrinuti...
1

Nezadovoljni liječnici žele promjenu. Liječnika je sve manje, zatožele napraviti više reda. Kažu kako pacijenti neće ispaštati i svi će doći na red

VIDEO

Radit ćemo normalno i naši pacijenti nimalo neće biti ugroženi ni zakinuti. Liječnici primarne zdravstvene zaštite prosvjedom žele reći ‘dosta’ daljnjem urušavanju zdravstvenog sustava.

Priča nam to Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), udruge koja u srijedu na Markovom trgu u Zagrebu organizira veliki prosvjed. Riječ je, napominje Krolo, samo o prosvjedu, a nipošto o štrajku.

- Mi i dalje radimo i nema štrajka. Smatramo da u ovom trenutku nismo toliko ugroženi da bi štrajkali i na taj način ugrozili i pacijente. Naši pacijenti su naš posao i odgovornost. Svi hitni i akutni slučajevi rješavat će se odmah, kao i do sada. Samo želimo uvesti reda u organizaciju - ističe Krolo.

Liječnici se bune: Novi zakon suprotan svemu što smo tražili
Liječnici se bune: Novi zakon suprotan svemu što smo tražili

Kaže kako liječnici primarne zdravstvene zaštite, u koju spadaju liječnici obiteljske medicine, pedijatri, ginekolozi i doktori dentalne medicine, prosvjeduju za bolje zdravstvo, za ostanak mladih liječnika u Hrvatskoj, što se može omogućiti jedino novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji je na liniji europskih zakona.

Glavni razlog prosvjeda su izmjene koje je u prijedlogu zakona unio resorni ministar Milan Kujundžić, i to nakon što je javna rasprava završila. Tako su poništena dva najvažnija članka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja su liječnici tražili - da se ukine članak prema kojem određeni postotak liječnika mora raditi u domovima zdravlja te da ordinacije primarne zdravstvene zaštite mogu preuzeti drugi liječnici.

- Što se tiče prvog članka, ono ne znači ukidanje doma zdravlja, već liječnicima samo daje slobodu izbora da odluče hoće li biti zaposlenici doma zdravlja ili ordinacija koje same, bez posrednika ugovaraju svoj ugovor - ističe Krolo. Napominje da će za pacijente tretman u oba slučaja biti jednak. Što se tiče drugog članka, Krolo kaže da se njihovi zahtjevi krivo prezentiraju u javnosti.

- Mi koji imamo ordinacije ovim člankom ne tražimo nikakvu naknadu, već želimo da takve ordinacije, odlaskom liječnika u mirovinu, mogu zaposliti mladog liječnika koji će ordinaciju preuzeti. Tako pacijenti neće ostati na cjedilu - ističe Krolo i napominje kako se njeni pacijenti već pitaju gdje će i kako kad ona ode u mirovinu.

- To se već sada događa i kada se zatvori ordinacija koncesionara, pacijent sam mora pronaći novog doktora - kaže Krolo. Tvrdi i kako zakon ne govori o materijalnim pravima liječnika te kako u njemu ne stoji niti jedna uredba koja obvezuje pacijenta da nešto plati.

- S time se pacijente plaši, no ovaj zakon govori isključivo o boljoj organizaciji zdravstvene zaštite - zaključuje naša sugovornica. U udruzi HoKOM nadaju se da će prosvjed prouzročiti pritisak javnosti koji će političare natjerati da ponovo sjednu za stol.

- Upravo se s dodatnim plaćanjem plaši pacijente, no svrha ovog zakona je isključivo reorganizacija rada liječnika primarne zdravstvene zaštite koji su ionako preopterećeni administrativnim poslovima. Očekujem da će se građani morati puno više brinuti kada krene Zakon o zdravstvenom osiguranju jer je to zakon koji regulira plaćanje, za razliku od ovoga koji samo organizira zdravstvo - ističe Krolo.

Ogorčeno govori kako u hrvatskom zdravstvu kronično fali ljudi te da oni koji rade, ‘pucaju po šavovima’ od posla. Navodi tako da u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, među ostalima, fali i trideset posto liječnika obiteljske medicine te četrdeset posto ginekoloških ordinacija.

- Politika je ta koja bi nam trebala dati okvir za rad, ali nažalost je kod nas situacija takva da se političari povuku baš onda kada nešto treba napraviti - kaže nam doktorica Krolo.

U udruzi HoKOM nadaju se da će jutrašnji najavljeni prosvjed prouzročiti pritisak javnosti koji će političare natjerati da ponovo sjednu za stol sa zdravstvenim djelatnicima primarne zdravstvene zaštite te zajedno dogovore zakon koji bi bio dobar za doktore, ali i pacijente.

- Radimo u korist svih građana Hrvatske, bez ikakve materijalne naknade za sebe - zaključuje doktorica Krolo. Najavljeni prosvjed liječnika primarne zdravstvene zaštite podržavaju Hrvatska liječnička komora, Hrvatska udruga bolničkih liječnika i Hrvatski liječnički sindikat. Ipak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak ističe da se njihov sindikat s prijedlogom zakona, kao ni s prosvjedom ne slaže.

- U nekoliko navrata smo razjasnili da nemamo ništa protiv privatizacije, ali tko je u javnom zdravstvu, trebao bi biti tamo, baš kao što bi i privatnici trebali biti privatnici. Ne želimo prihvatiti da se javni zdravstveni novac jednostavno slijeva u privatne džepove. Postavlja se pitanje zašto bi se liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti omogućilo da rade kao ordinarijusi, dok je liječnicima sekundarne zdravstvene zaštite to onemogućeno - zaključuje Topolnjak.

'Želimo spriječiti potpuni pad našeg zdravstva'

1. Liječnici primarne zdravstvene zaštite trebali bi imati slobodu odabira pa sami odlučiti žele li raditi u domu zdravlja ili u ordinaciji koja bez doma zdravlja sklapa ugovor. To ne znači ukidanje doma zdravlja, naglasili su u udruzi HoKOM.     

2. Tražimo da ordinacije koncesionara, umirovljenjem liječnika, mogu zaposliti mladog doktora koji će ordinaciju preuzeti. Na taj način naši pacijenti neće ostati na cjedilu. Kad se ambulanta zatvori, pacijent mora sam pronaći novog liječnika, kažu.     

3. Tražimo organizacijsku promjenu rada liječnika primarne zdravstvene, na način da ih se rastereti administrativnih poslova na koji gube puno vremena. Pritom će liječnici normalno primati pacijente, bez iznimaka. Svi navedeni zahtjevi tiču se isključivo zdravstvenih djelatnika primarne zdravstvene zaštite.      

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u