Obavijesti

News

Komentari 7

Vatra prijeti Stockholmu: Više od 50 požara hara Švedskom

Vatra prijeti Stockholmu: Više od 50 požara hara Švedskom
3

Švedska je prije dva dana objavila da je mobilizirala sva raspoloživa sredstva kako bi ugasila više desetina šumskih požara širom zemlje. Vlasti su primorane zatražiti i međunarodnu pomoć.

VIDEO

Na sjeveru Europe od prošlog tjedna vladaju neuobičajeno visoke temperature, pa je tako u Finskoj, Norveškoj i Švedskoj temperatura više i od 32 °C. Pored toga, dugotrajna suša i vjetar potpomažu širenju požara s kojima se Švedska bori već danima.

Središnjim i zapadnim dijelom zemlje haraju 52 aktivna požara, piše BBC. Najgore je središnjoj Švedskoj , u regijama Gävleborgu, Jämtlandu i Dalarnu. Požari su danas zahvatili i arktički sjever zemlje. Švedska je mobilizirala sve resurse kako bi zaustavila požare, a zatražili su i međunarodnu pomoć - Italija i Francuska poslale su po dva kanadera, a Norveška šest helikoptera.

Tisuće ljudi upozorene su da ne izlaze iz kuća, da zatvore prozore i ne udišu zadimljeni zrak, a do sada je evakuirano između 300 i 500 stanovnika i turista. Vatra je poharala oko 20.000 hektara polja i šuma, a šteta se za sada procjenjuje na oko 60 milijuna eura.

U blizini Stockholma gori vojni poligon. Vatrogasci se ne usuđuju gasiti požar zbog straha od mina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Problemi s požarima na sjeveru Europe ne trebaju čuditi, kaže HRT-ov glavni meteorolog Zoran Vakula.

- Ondje već tjednima, pa i mjesecima vlada iznadprosječna toplina i suša. Najviša dnevna temperatura zraka u mnogim je mjestima danima viša od 30 °C, što se kod njih ne događa često. U Finskoj se, primjerice, ovogodišnja 33 °C nisu dogodila od ljeta 2010. godine. Prognoze do kraja srpnja i za početak kolovoza ne upućuju na zamjetnije poboljšanje stanja. Dapače, iznadprosječna toplina će se vrlo vjerojatno nastaviti, kao i suša u mnogim dijelovima Skandinavije- objašnjava Vakula za HRT.

Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković za HRT je rekao kako vjeruje da Šveđani vjerojatno nisu spremni na ovakve situacije, uzevši u obzir njihovu klimu, te da dugo sušno razdoblje na sjeveru Europe nije nešto što su očekivali.

- Globalno zatopljenje je jedno veliko upozorenje na cijelo čovječanstvo, ali i za nas. Švedska jest zatražila pomoć i koliko vidimo dobila ju je od Francuske, Italije, Norveške... Međutim u ovakvim situacijama je potrebna velika količina vode da bi se požari ugasili, a za to je potrebno i puno ljudi. Upravo zbog toga na oprezu ubuduće ne treba biti samo Švedska, nego i mnoge druge zemlje na sjeveru kontinenta kojima se valja pripremiti na vrućine na koje nisu naviknuti. Požari su veliki, šume nepregledne, pa bi gašenje moglo trajati danima- izjavio je Tucaković.

- Europska unija solidarizira se sa Švedskom. Naše misli su s ljudima neposredno pogođenima požarom i vatrogascima koji se bose s vatrenom stihijom. Zahvaljujemo Italiji na neposrednoj pomoći i posudbi kanadera-  rekao je jučer dužnosnik za humanitarnu pomoć i upravljanje u kriznim situacijama EU-a, Christos Stylianides.

Švedski mediji prenose kako se vjeruje da su krivci za mnoge požare jednokratni roštilji, unatoč trenutnoj zabrani njihova korištenja, kao i paljenja vatre na otvorenom u većem dijelu Švedske. Ipak, vrućina je daleko veća nego što je to za Švedsku uobičajeno, a kiša nije pala tjednima, piše The Local.

Vatrogasci neumorno rade kako bi pokušali ograničiti i ugasiti požare, a Oružane snage pomažu u nekim slučajevima. Tisuće volontera također su se ponudile pomoći, a Njemačka, Danska i Litva su ponudile svoju pomoć. pomoć je stigla i iz drugih zemalja. Norveška je poslala helikoptere kako bi pomogla ugasiti plamenove odozgo, a od Italije su također pozvani vatrogasni zrakoplovi. Francuska, Njemačka, Litva i Danska su također pružale pomoć.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...