Obavijesti

News

Komentari 40

Premijer Austrije Kurz Rusiju nazvao agresorom na Ukrajinu

Premijer Austrije Kurz Rusiju nazvao agresorom na Ukrajinu
1

Očekujemo vrlo jasnu reakciju na rusku agresiju i u tom smo smislu u lipnju ove godine produžili sankcije protiv agresora, rekao je Kurz ukrajinskom predsjedniku Porošenku u Kijevu

VIDEO

Austrijski premijer Sebastian Kurz, koji trenutno predsjeda Vijećem EU-a, u utorak je nazvao Rusiju agresorom protiv Ukrajine.

Njegova izjava uslijedila je nakon što su Rusija i Austrija posljednjih tjedana osnažile svoje odnose, uključujući i događaj kada je ruski predsjednik Vladimir Putin kao počasni gost plesao sa šeficom austrijske diplomacije na njezinu vjenčanju na kojem je bio i Kurz.

"Sada govorim kao predsjedatelj Vijeća Europske Unije. Očekujemo vrlo jasnu reakciju na rusku agresiju i u tom smo smislu u lipnju ove godine produžili sankcije protiv agresora", rekao je Kurz ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku u Kijevu, prema priopćenju Porošenkova ureda.

Odnosi između Ukrajine i susjedne Rusije pali su na najnižu razinu nakon što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim, kao odgovor na svrgavanje proruskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako je EU zbog toga nametnula sankcije Rusiji, neke članice uključujući Austriju, sklone su održavanju dobrih odnosa s Moskvom. 

"Moram istaknuti da smo jako zabrinuti činjenicom da je situacija i dalje teška, kao što je i bila ranije", rekao je Kurz referirajući se na rusko uplitanje u ukrajinsku krizu, stoji u priopćenju.

Kurz je pozvao Rusiju da ponovno sjedne za pregovarački stol.

Putinov ples s austrijskom ministricom vanjskih poslova prošli mjesec na njezinu vjenčanju u Ukrajini smatraju "katastrofalnim", izjavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin austrijskim novinarima nakon sastanka s Kurzom.

"To je pitanje povjerenja", rekao je Klimkin, prenosi austrijska novinska agencija APA. "Sebastian je prijatelj Ukrajine i mudar diplomat. Ja mu vjerujem."

Putin i austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl snimljeni su kako sredinom kolovoza plešu na njezinu vjenčanju na seoskom imanju u jugoistočnoj Austriji. Putin je sa sobom na proslavu doveo tradicionalni ruski zbor.

Od Kurzovog se sastanka s Porošenkom očekivalo da će se usredotočiti na ukrajinske težnje za članstvom u EU kao i na "pitanje jedinstva EU-a u pogledu sankcija" Rusiji, objavio je ukrajinski predsjednički ured. 

Austrijska energetska kompanija OMV najveći je dioničar u naftovodu Sjeverni tok 2 koji preko Njemačke dovodi ruski prirodni plin u središnju Europu.

Ukrajinsko vodstvo je šestoko kritiziralo naftovod, smatrajući da se njime smanjuje pritisak EU-a na Rusiju da vrati Krim i završi prorusku pobunu u istočnoj Ukrajini.

Putin je ovaj tjedan nagradio izvršnog direktora OMV-a, Nijemca Rainera Seelea prestižnom nagradom Redom prijateljstva zbog "jačanja veza između dvaju naroda". 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto