Obavijesti

News

Komentari 14

Premijer Islanda u aferi pranja novca: 'Ovo je neprimjereno!'

Premijer Islanda u aferi pranja novca: 'Ovo je neprimjereno!'
1

PANAMA PAPERS: Podaci tvrtke 'Mossak Fonseca' pokazuju da je s njima poslovao i islandski premijer Sigmundur Gunnlaugsson. Suočen s optužbama naprasno je napustio intervju...

VIDEO

Nakon što su objavljeni 'Panama Papers', odnosno 11,5 milijuna tajnih dokumenata iz  panamske odvjetničke tvrtke 'Mossak Fonseca' koji otkrivaju kako svjetski bogataši, političari, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, skrivaju svoj novac, polako se otkrivaju sve pojedinačne afere.  

Podaci Mossak Fonseca pokazuju kako je s ovom pravnom tvrtkom poslovao i islandski premijer Sigmundur Gunnlaugsson.

On se, kada je stupio na čelo vlade zalagao za spašavanje banaka od strane naroda i države. Sada ga se optužuje da je skrivao milijune dolara koje je investirao u banke na Islandu, a sve preko offshore kompanije.

Objavljeni dokumenti pokazuju da su on i njegova supruga offshore kompaniju 'Wintris' kupili 2007. godine, a kada je stupio na čelo islandske vlade, ovu informaciju nikome nije spomenuo. Osam mjeseci kasnije prodao je svojih 50% kompanije supruzi za jedan dolar. Prema objavljenim podacima, offshore kompanija 'Wintris' služi za ulaganja milijuna dolara za koje se navodi da j riječ o naslijeđenom novcu, barem tako stoji u dokumentu o osnivanju kojeg je potpisala Gunnlaugssonova supruga Anne Sigurlaug Pálsdóttir 2015. godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Islandski premijer sada je suočen s brojnim pozivima na ostavku na koje odgovara kako nije prekršio ni jedan zakon, te kako njegova supruga nije ostvarila nikakvu korist na temelju njegovih poslovnih odluka. 

Gunnlaugsson je tako otišao usred intervjua koji je davao za švedsku televiziju nakon što su ga pitali upravo za tvrtku Wintris. Guardian je objavio video intervjua. 

- Što nam možete reći o kompaniji imena Wintris? - upitao je novinar. 

- Pa... To je.... - zamuckuje premijer kojemu je vidljivo neugodno. 

- Je li to tvrtka u vašem vlasništvu? - nastavlja novinar. 

- Moja žena je prodala dio u obiteljskoj tvrtci. Predana je banci koja je potom učinila neke poslove i ta je kompanija bila rezultat... Ne znam kako te stvari funkcioniraju... ali sve je od početka prijavljeno u poreznom izvješću... I ne znam što hoćete s ovim? - odgovara premijer i ustaje sa stolca. 

- Koju imovinu tvrtka posjeduje? Znamo da je Wintris imao, i još uvijek drži udjele u nekim propalim bankama  - nastavlja novinar.

- Pitate me za stvari s kojima ni ja nisam upoznat - odgovara premijer.

- Prodali ste svoj udio u tvrtki za jedan dolar 2009. godine - podsjeća ga novinar.

- Ne, ne , ne. Pitate me besmislene stvari. Prevarili ste me. Zatražili ste intervju o sasvim drugoj temi - govori premijer.

- Imam vaš potpis, Sigmundur. Želite li ga vidjeti? - napominje novinar i vadi papir na što se premijer približava i gleda u papir. 

- Pokušava se napraviti sumnjivim nešto što uopće nije sumnjivo - odgovara premijer i okreće se. 

Znaju li vaši prijatelji s kojima ste se zalagali za spas banaka da ste imali offshore kompaniju koja ima udjele u ... - novinar je htio postaviti pitanje, ali ga je premijer prekinuo.  Okrenuo mu se sa smiješkom i prije odlaska rekao: 'Što vi ovdje pokušavate izmisliti? Ovo je potpuno neprimjereno'. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a