Obavijesti

News

Komentari 100

Premijer o Agrokoru: 'Ako ne nađu rješenje, mi smo spremni'

Premijer o Agrokoru: 'Ako ne nađu rješenje, mi smo spremni'
1

Uvjeren sam da bismo time dobili vrijeme koje bi pomoglo kompaniji za konsolidaciju i deblokadu onih društava koja su se našla u toj situaciji, kazao je premijer na sjednici Vlade

VIDEO

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u četvrtak izrazio je sućut Ruskoj federaciji povodom terorističkog napada koji se dogodio ovaj tjedan u Sankt Petersburgu. 

- To je akt koji je izrazito zabrinjavajući i protiv terorizma se moramo boriti-rekao je Plenković.  

Ponovio je kako je ključna tema proteklog tjedna bila situacija u najvećoj našoj kompaniji Agrokoru.

- Prošlog tjedna smo uputili u sabor Zakon, pratili ste raspravu jučer, poslali smo bitne i temeljne poruke zbog čega Vlada u okvim okolnostima poseže za pravnim režimom koji bi nam trebao pomoći kako bismo održali stabilnost hrvatskog gospodarstva- rekao je premijer ponovivši kako je cilj Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, tzv "lex Agrokor" zaštititi gospodarstvo i sve dionike, od radnika, zaposlenika, dobavljača do vjerovnika kako bi se omogućio kvalitetan proces restrukturiranja i dobivanja svježe, nove likvidnosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Uvjeren sam da bismo time dobili vrijeme koje bi pomoglo kompaniji za konsolidaciju i deblokadu onih društava koja su se našla u toj situaciji. Velika većina u saboru je jako dobro razumijela zbog čega Vlada ovo radi. Mi bismo bili zadovoljni ukoliko bi se našlo rješenje između vlasnika, Uprave, dobavljača i vjerovnika bez primjene ovog Zakona. No, ukoliko se to ne dogodi, mi smo spremni dati svoj maksimum u očuvanju hrvatske ekonomije - poručio je.  

Osvrnuo se i na sinoćnji sastanak s Antoniom Alvarezom III., novim direktorom Uprave Agrokora zaduženim za restrukturiranje koncerna.  

- Sinoćnji razgovor sa jednim od vodećih svjetskih stručnjaka daje mi jedan dojam da smjer o kojem smo mi razmišljali ide u smjeru koji bi poduzimali ljudi koji imaju u tome iskustva i kompetencije- rekao je Plenković. 

Usvojen prijedlog Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju

Vlada je usvojila nacrt prijedloga Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju. Kako je istaknuo ministar financija Zdravko Marić, fokus ovog Zakona zaštita potrošača.  

I Plenković je naglasio kako je cilj unparijediti položaj potrošača i cjelokupni sustav stambenog kreditiranja.

- Mislim da je on koristan i da će se njegovi efekti osjetiti u realnom životu - rekao je Plenković.

Ovim zakonom propisuje se da građani koji dobiju obvezujuću ponudu stambenog kredita od banke imaju 15 dana vremena za usporedbu ponuda. Potrošač ima pravo odustati od stambenog kredita 14 dana od sklapanja ugovora. 

Odredbe ovog Zakona neće se primjenjivati retroaktivno, već će vrijediti samo za ugovore sklopljene nakon što on stupi na snagu, a planira se da će se to dogoditi 1. srpnja 2017. godine, neće se primjenjivati retroaktivno. 

Novost je i to da će kreditna institucija moći s potrošačem i založnim dužnikom ugovoriti da se prijenos vlasništva nad instrumentom osiguranja stambenog potrošačkog kredita na kreditnu instituciju smatra potpunim ispunjenjem svih obveza iz ugovora o stambenom potrošačkom kreditu (tzv. "walk away"' klauzula).

Osniva se Vijeće za demografsku revitalizaciju

Na sjednici je usvojena i odluka o osnivanju Vijeća za demografsku revitalizaciju RH. 

- Vidimo da su velika očekivanja, svaki tjedan je jedna demografska konferencija, puno inicijativa, traži se posebno ministarstvo, pa da vidimo kako će ovo Vijeće odgovoriti na te apele- rekao je premijer, malo bocnuvši predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koja je na nedavnoj konferenciji o demografiji poručila kako je potrebno osnovati zasebno Ministarstvo demografije s čim se premijer baš i nije složio.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić rekla da su zadaće tog Vijeća praćenje i koordinacija provedbe mjera demografske politike iz programa Vlade. 

Prihvaćeni amandmani HDZ- a, ali i HNS-HSU na 'lex Agrokor' 

Vlada je prihvatila tri amandmana Kluba zastupnika HDZ-a, ali i jedan Kluba HNS-HSU na prijedlog Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja. 

Klub HNS-HSU predložio je da se amandmanom izmijeni članak 5., stavak 2., u kojem se pojašnjava što su povezana i ovisna društva, i da se utvrdi da su to društva sa sjedištem u RH u kojima dužnik drži najmanje 25 posto udjela. 

Klub HDZ- a uputio je amandman na članak 39. stavak 3. Predloženom dopunom jasno će se zaštiti novi vjerovnici koji su financirali dužnika u postupku izvanredne uprave, odnosno kako bi se sačuvalo njihovo pravo na prednost pri namirenju i u slučaju ako postupak izvanredne uprave ne bi uspio te bi se nakon tog postupka morao otvoriti stečaj nad dužnikom.

Drugi amandman su uputili na članak 41. stavak 1. Predloženom izmjenom jačaju se prava iz radnih odnosa, a treći na članak 43. stavak 20. kojim se precizno propisuje odnosi li se predmetni izuzetak od obveze objave ponude za preuzimanje samo za slučajeve neposrednog stjecanja dionica dužnika ili ovisnih društva ili i za posredno stjecanje dionica s pravom glasa, odnosno stjecanje kontrole u smislu članka 5. stavka 4. Zakona o preuzimanju dioničkih društava.

Za autoceste 22 milijuna eura

Vlada je prihvatila izvješće o pregovorima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj kojim će Hrvatska dobiti zajam od 22 milijuna eura za financiranje projekta modernizacije i restrukturiranja cestovnog sektora te IPF garancije od 350 milijuna eura.

- Pregovori su vođeni 31. ožujka, a ugovor o zajmu potpisat će ministar financija- rekao je minstar prometa Oleg Butković.

Raspuštanje gradskih vijeća i razrješenje gradonačelnika u Splitu i Varaždinu

Usvojeni su i prijedlozi rješenja o istovremenom raspuštanju gradskih vijeća i razrješenju gradonačelnika te njihovih zamjenika u Splitu i Varaždinu.

- Čini se da nemamo izbora, iako je ovo malo neobično par dana prije lokalnih izbora - komentirao je Plenković.

Prihvaćen Nacrt kolektivnog ugovora

Usvojen je i prijedlog izmjena Prekršajnog zakona, a prihvaćen je i nacrt kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.  Novi kolektivni ugovor sklapa se s rokom važenja do 1. rujna 2017., odnosno s produženom primjenom do 1. prosinca 2017. 

Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad  projektom Tour of Croatia koje se održava od 18. do 23. travnja 2017. godine te nad obilježavanjem Nacionalnog dana darivanja organa i desetogodišnjeg članstva Republike Hrvatske u Eurotransplantu 26. svibnja 2017.                                                                             

Uredba o naknadama mobiliziranih radnika civilne zaštite

Na sjednici je donesena i uredba o načinima i uvjetima za ostvarivanje materijalnih prava mobiliziranih pripadnika postrojbi civilne zaštite za vrijeme sudjelovanja u aktivnostima u sustavu civilne zaštite.  Prema toj uredbi mobilizirani pripadnik civilne zaštite za vrijeme sudjelovanja u aktivnostima ostvaruje prava iz radnog odnosa. Mobilizirani pripadnik civilne zaštite ima pravo na naknadu od 150 kuna po danu ukoliko je na mobilizaciji proveo od 12 do 24 sata, dok za 8 do 12 sati ima pravo na pola naknade. Poslodavac ima pravo na povrat plaće koju mu je isplatio za vrijeme mobilizacije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.