Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
44 komentara

Premijer Orešković i Željko Reiner čestitali praznik rada

Prava radnika, gubitak radnih mjesta i neredovita isplata plaća i danas su aktualna pitanja, naveo je predsjednik Hrvatskoga sabora te istaknuo da trebamo korjenite promjene

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
44 komentara

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković čestitao je građankama i građanima Republike Hrvatske Međunarodni praznik rada ističući da Vlada pokretanjem reformi i ulaganja te stvaranjem bolje poduzetničke klime u državi želi ubrzati rast gospodarstva, stvarajući istodobno pravednu socijalnu državu koja štiti najugroženije građane.

"Prioritet Vlade Republike Hrvatske je poboljšati gospodarsku situaciju u Hrvatskoj i na tome svakodnevno radimo. Pokretanjem reformi i ulaganja i stvaranjem bolje poduzetničke klime u državi želimo ubrzati rast gospodarstva, stvarajući istodobno pravednu socijalnu državu koja štiti najugroženije građane", ističe premijer Orešković u čestitki.

Poručio je da Vlada u tim nastojanjima želi otvoren i konstruktivan dijalog sa socijalnim partnerima jer se samo zajednički mogu provesti ključne promjene kojima se želi postaviti temelje za dugoročni i održivi gospodarski rast koji donosi stvaranje novih radnih mjesta, bolje plaće i viši standard. 

"U tim nastojanjima želimo otvoren i konstruktivan dijalog sa socijalnim partnerima, jer samo zajednički možemo provesti ključne promjene nužne za boljitak naše domovine Hrvatske. Njima ćemo postaviti temelje za dugoročni i održivi gospodarski rast koji donosi stvaranje novih radnih mjesta, bolje plaće, viši standard i u konačnici dostojanstven život od poštenog rada za sve hrvatske građane", poručio je premijer Tihomir Orešković čestitavši građanima u ime Vlade RH Međunarodni praznik rada. 

Građanima čestitao i Reiner

Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner čestitao je građankama i građanima Republike Hrvatske Međunarodni praznik rada poručivši da je društveni konsenzus pravi put za napredak i gospodarski oporavak Hrvatske jer se zajedničkim naporima i voljom možemo suprostaviti krizi te stvoriti bolje ozračje i otvoriti nove mogućnosti za hrvatske građane. 

U čestitki je podsjetio da su povijesne borbe radnika, sve njihove težnje i snovi pretočene u jedan datum, a to je 1. svibnja - Međunarodni praznik rada. "Ovaj dan nam je  spomen na velike radničke prosvjede održane 1. svibnja 1886. godine u Chicagu na kojima je prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Naime, tog dana u sukobima s policijom poginulo je više radnika, a osmero ih je osuđeno na smrt." 

Prava radnika, gubitak radnih mjesta i neredovita isplata plaća i danas su aktualna pitanja, naveo je predsjednik Hrvatskoga sabora Reiner te istaknuo da Hrvatska treba korjenite promjene i učinkovite reforme.

"No, provedba reformi zahtjeva odricanja i promjenu pristupa kako prema našim svakodnevnim navikama tako i prema radu, a realizacija nije moguća ako ne postoji društveni konsenzus. Siguran sam da je to pravi put za napredak i gospodarski oporavak Hrvatske.  Zajedničkim naporima i voljom možemo se suprostaviti krizi te  stvoriti bolje ozračje i otvoriti nove mogućnosti za naše građane", poručio je Reiner. 

U čestitki je podsjetio da je blagdan sv. Josipa Radnika papa Pio XII. odredio da se slavi upravo na 1. svibnja 1955. godine, na dan "koji  je cijeli svijet rada izabrao kao svoj praznik".

"Neka nam i ovaj blagdan bude  poticaj za vjeru i istrajnost, a sve u korist za bolje životne prilike te uspostavi gospodarski razvijene, socijalno osjetljive i društveno pravedne Hrvatske", istaknuo je  predsjednik Sabora Željko Reiner koji je u ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno svim radnicama i radnicima čestitao Međunarodni praznik rada.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message